Gyógyszert a betonkeverőből? Az életével játszhat!

B. Z.

Becslések szerint a világon forgalomba kerülő orvosságok 6-10 százaléka hamisítvány. A gyűjtőnéven "hamisnak" nevezett pirulák és szerek sokfélék lehetnek, de közös bennük, hogy hazudnak eredetükről és hatásaikról.

A hamis gyógyszernek a mai napig nincs egységes definíciója. Közös azonban a meghatározásokban, hogy olyan termékekről van szó, amelyek hatásukat, hatóanyagukat vagy eredetüket tekintve félrevezetik a vásárlót. A szakszerűtlenül előállított és/vagy tárolt orvosságoknak ugyanakkor minden fajtája veszélyes. Hiszen a végeredmény szempontjából egyre megy, hogy szennyezett, hatástalan vagy épp mérgező alapanyagból készítették-e a pirulát. Nem számít, hogy eleve hamisítványként gyártották-e, vagy eredeti, csak lejárt szavatosságú, szakszerűtlenül tárolt orvosságokról van szó. A következmények ugyanolyan súlyosak lehetnek.
A probléma elsősorban a fejlődő országokat érinti, de sajnos Európában és Magyarországon is megjelentek a hamis gyógyszerek. Naponta találkozni kéretlen internetes hirdetésekkel, gyógyszereket ajánló reklám e-mailekkel. Piacokon, vásárokban könnyen belebotolhatunk pokrócról vagy pult alatt árult készítményekbe. Gyakori, hogy a kukákból gyűjtik össze a kidobott orvosságot, vagy elhunyt személyek megmaradt gyógyszereit kínálják eladásra. Ezen szerek mindegyike potenciálisan életveszélyes.

A hamisítók az esetek túlnyomó részében nem értenek ahhoz, amit csinálnak. Portékájuk többségét otthon vagy sufnilaborokban készítik, barkácsolásra emlékeztető módszerekkel. Az alapanyagok összekeverésére nemegyszer betonkeverőt és malterlapátot használnak. Míg a nagy gyógyszergyárakban a legkiválóbb mérnökök és a legmodernebb technológia garantálja, hogy minden egyes pirula összetétele tökéletesen előírásszerű legyen, addig a hamisítókat csupán egyetlen dolog érdekli: az orvosság kinézete minél jobban hasonlítson az eredetire.

A külső utánzás terén sajnos egyre "jobb" megoldásokkal találkozni, de a hamisítványok összetétele általában hátborzongató. A gyanútlan beteg szerencsésnek tudhatja magát, ha csupán kréta- vagy téglaport, élelmiszer-adalékanyagokat vagy más, viszonylag semleges anyagot adnak el neki gyógyszer gyanánt. Ennél sokkal nagyobb bajt tud okozni, ha a hatóanyagot túladagolják, vagy silány, szennyezett összetevőket tartalmaz a készítmény. Ebben az esetben következnek a súlyos, maradandó, nem egyszer halált okozó mellékhatások.

Persze, már önmagában az is veszélyforrás, ha a pirula vagy oldat nem tartalmazza a hatóanyagot, amely miatt az orvos felírta. Ez akkor fordulhat elő, ha kispórolják belőle az aktív komponenst, vagy ha lejárt szavatosságú gyógyszert csomagolnak és dátumoznak újra. Ez a gyógyulás késéséhez, a tünetek súlyosbodásához vezethet. Egy hatóanyag nélküli gyógyszer a súlyos szív- és érrendszeri betegségben szenvedőt életveszélybe sodorhatja. Szintén halálos lehet, ha az antibiotikumban az előírtnál kevesebb hatóanyag van. Ilyenkor ugyanis nem elpusztulnak a kórokozók, hanem antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzseket hoznak létre, amelyek az eredetinél sokkal veszélyesebb fertőzést okoznak.

A hamis gyógyszerek számos egészségügyi problémát okozhatnak (Fotó: Europress)

A hamis gyógyszerek számos egészségügyi problémát okozhatnak (Fotó: Europress)


Fontos, hogy a tökéletes körülmények között gyártott, eredeti orvosságok is veszélyessé válhatnak a szavatossági idejük lejárta után, vagy ha nem megfelelően tárolják őket. Ilyenkor ugyanis mérgező bomlástermékek keletkezhetnek. Ezért a gyógyszerek szavatossági idejét akkor is ellenőrizni kell, ha például a szomszédunktól kérünk kölcsön egy szem fájdalomcsillapítót (bár itt nyilván nem tudatos hamisítástól kell tartanunk). A gyógyszerhamisítványok feliratát - az eredetet és az azonosságot illetően - csalárdul, szándékosan megváltoztatják. A külső tényezők azonnal szembetűnnek. A dobozokon nincsen magyar nyelvű felirat, magyar nyelvű betegtájékoztató sem található benne. A doboz színe és mintázata is eltér az eredetitől, rossz helyesírású szöveg található a dobozban.

A gyógyszer biztosan nem eredeti, ha láthatóan rossz minőségű, ha töredezett a tabletta széle, rosszul olvasható rajta a felirat, elmosódottak a benyomat élei, nem egyöntetű a színe, és más a színe, állaga és az íze, mint az eredetinek.
A hamis gyógyszer beszedése allergiás reakciókat okozhat, váratlan mellékhatások jelentkezhetnek. A hamis gyógyszer tartalmazhat toxikus anyagot (kábítószert, rákkeltő anyagokat). A nem megfelelő összetevők vagy az aktív összetevők hiánya ronthatja a beteg állapotát, és komoly egészségkárosodást okozhat. Legtöbbször azonban a végfelhasználó maga alig tudja megítélni, hogy hamisítványt vett-e, akkor sem, ha ismeri az eredetit.
A hazai gyógyszerellátási rendszer világviszonylatban is igen szigorúan ellenőrzött. Több fejlett országgal ellentétben Magyarországon még sosem adtak el problémás összetételű készítményt a legális gyógyszer-kereskedelemben. A patikában, gyógyszer-árusításra feljogosított benzinkútnál vagy törvényesen működő online gyógyszertárban vásárolt orvosság tökéletesen biztonságos. Minden egyéb forrásból származó szer azonban halálos veszélyt jelent!

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait