Már nem halálos ítélet a rák

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mennyire veszélyes betegség a rák, és tudjuk: kockázatát már az csökkentheti, ha egészségesen élünk. Az egyre hatékonyabb terápiák miatt kulcsfontosságúak a szűrővizsgálatok is, hiszen a kezelést ezeknek köszönhetően lehet a leghamarabb megkezdeni.

Világszerte egyre több figyelem irányul a daganatos betegségekre, azok kezelésére, megelőzésére. Nem véletlenül, hiszen például Európában minden negyedik haláleset valamilyen tumorra vezethető vissza. A legveszélyesebb a tüdőrák, amely az összes daganat okozta haláleset 30-35 százalékáért felelős. Így van ez annak ellenére, hogy ma már ismert: ezt a ráktípust az esetek 90 százalékában a dohányzás okozza. Elkerülése tehát igen egyszerű lehetne.

A tüdőrákról, tüneteiről és kezeléséről bővebben itt olvashat!

A megelőzés azért kulcsfontosságú, mert a rák sajnos az a kór, amire az emberiség aligha talál biztos gyógymódot. Heterogén betegségcsoportról van ugyanis szó, egyes típusainak kezelhetősége között hatalmas a különbség: például a gyerekkorileukémiatúlélési aránya ma már meghaladja a 80 százalékot, de ma már hasonlóan jól gyógyítható az emlőrák is. Viszont a helyzet nem mindenhol rózsás, például a kissejtes tüdőrákban szenvedőknek még a korszerű terápia mellett is csak 5-10 százalékos esélyük van arra, hogy túlélésük 5 évnél hosszabb legyen.

A rákos megbetegedések esetén nagyon fontosak a szűrővizsgálatok!

A rákos megbetegedések esetén nagyon fontosak a szűrővizsgálatok!A gyógyulási esélyek szempontjából rengeteget számít, hogy a tumort mikor fedezik fel: például a korai stádiumban fölismert prosztatarák ma már nagy eséllyel gyógyítható. Azt, hogy a rákterápia mennyit fejlődött a közelmúltban, jól mutatja, hogy 2012-ben már 12 millió olyan beteg épült föl daganatos betegségből, akit korábban nem tudtak volna meggyógyítani. Ez a szám a négyszerese annak, amit 1971-ben mértek, és még a 2001-es adatokat is meghaladja 20 százalékkal.

A kezelés mellett a rák elleni küzdelem két legfontosabb eszköze a szűrés és az egészséges életmód. Az előbbi azért kulcsfontosságú, mert az általános szabály szerint a daganatok annál hatékonyabban kezelhetők, minél hamarabb fölfedezik őket. Azaz rengeteget számít, ha már a tünetek megjelenése előtt diagnosztizálják a kórt: ezt ma már megbízható szűrővizsgálatok segítik - az viszont, hogy ezekkel a beteg élnek-e vagy sem, továbbra is az ő felelősségük. Azt mindenesetre illik tudni, hogy a szűrések közül az 50 éven felettieknek már ajánlott a kolonoszkópia, a férfiaknak pedig emellett a prosztatarákszűrés is. Utóbbi különösen fontos, ebben az életkorban ugyanis már minden tizedék férfit érinthet ez a betegség. Ultrahangos emlővizsgálaton vagy mammográfián a nőknek 1-2 évente kellene átesniük, attól függően, mennyi idősek és milyen kockázati csoportba tartoznak. Ugyanez igaz a méhnyakrák-szűrésre, amit 21 éves kor felett 1-2 évente ajánlott elvégeztetni.

Fontos az is, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy családjukban előfordult-e daganatos megbetegedés, ez ugyanis ráktípustól függően növelheti annak esélyét, hogy valaki szintén érintett legyen. Ilyen esetben indokolt a szűrővizsgálatokon való részvétel korábbi megkezdése. Tudni kell azt is, hogy a daganatos megbetegedések kockázatát csökkenti az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, azelhízáskerülése és a dohányzásról való leszokás. Ugyancsak hasznos a mértéktelen alkoholfogyasztás mellőzése és a megfelelő fényvédelem.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait