Vizsgálatok, melyekre el kell menni

A klasszikus népegészségügyi szűrések mellett vannak olyan vizsgálatok, amelyekre bizonyos időközönként szintén célszerű elmenni, hiszen ezzel időben fel lehet ismerni a kezdődő betegségeket. Lássuk, melyek ezek!

Mikor menjünk szemészetre?

Szemészhez sokan csak a jogosítványhosszabbítás miatt mennek el, pedig kétévente ilyen vizsgálaton is érdemes átesni. Akinek a családjában már előfordult zöld hályog , vagy már volt bármilyen öröklődő szemészeti betegség, még sűrűbben tanácsos felkeresnie a szemészt: ilyenkor évente javasolt az ellenőrzés. Ugyancsak gyakrabban kell szemészhez járnia annak, aki kontaktlencsét hozd: az allergiában szenvedő fiataloknak ez évente kétszer ajánlott, másoknak elég évente egyszer. Az is jól teszi, hogy évente jár szemészhez, aki cukorbeteg vagy magas a vérnyomása, bármely keringési vagy anyagcsere betegségben, esetleg pajzsmirigybetegségben szenved.

A zöld hályog a súlyos látásromlás második leggyakoribb oka. A Földön mintegy 65 millió ember szenved ebben a betegségben, csaknem 6,7 milliónyian mindkét szemükre vakok, és további 6 millió ember szenved másodlagos glaukóma miatt. Bővebben az alábbi cikkünkben olvashat róla!

Egy jó fogorvosra is szükség van

A fogorvost szintén kulcskérdés rendszeresen felkeresni. Az ajánlott gyakoriság az évenkénti vizsgálat, aminek 40 éves kor felett nemcsak a lukak felfedezése miatt van jelentősége, hanem azért is, mert a fogorvos a szájüregi daganatokat is szűri. Emiatt ebben az életkorban az évi egyszeri vizsgálat nagyon fontos, aki pedig dohányzik és alkoholt is fogyaszt - ezzel pedig sokszorosára emeli a szájüregi rákok rizikóját -, gyakrabban is érdemes felkeresnie a fogorvosi rendelőt.

Legalább évente ajánlott felkeresni a fogorvost, fogorvos szemész bőrgyógyász csontsűrűségmérés szűrővizsgálatok anyajegyszűrés
Legalább évente ajánlott felkeresni a fogorvost

Anyajegyeinkkel keressünk fel bőrgyógyászt!

Az anyajegyeket ugyancsak érdemes évenként megmutatni bőrgyógyásznak, ha pedig valakinek több anyajegye is van, a teljes biztonság érdekében célszerű lehet félévente is elmennie a rendelőbe. Ugyancsak nagyobb biztonságra kell törekednie, aki korábban - pláne ha gyerekkorában - többször is leégett, ez ugyanis eleve többszörösére emeli a bőr későbbi daganatos megbetegedésének rizikóját.

Mikor kell csontsűrűségmérés?

Aki már elmúlt 50 éves, érdemes pár évente csontsűrűség vizsgálaton is részt vennie, pláne, ha a családjában már előfordult csontritkulás. Ugyancsak javasolt ilyen szűrésen átesnie annak, aki változókorban van. Sokan már 30 éves koruk után elmennek ilyen vizsgálatra, egyszerűen, mert ilyenkor mérhető az a csúcs csonttömeg, amely később viszonyítási alapot jelent. A vizsgálat a 65 év fölötti nőknek és a 70 évnél idősebb férfiaknak már mindenképpen ajánlott, méghozzá 1-3 évente.

Ez azért fontos, mert a szűrővizsgálat már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt komoly panaszok jelentkeznének, ezáltal a megfelelő orvosi kezelés időben, a súlyosabb problémák kialakulása előtt megkezdhető. Maga a szűrés nagyon egyszerű, teljesen fájdalommentes, elég hozzá néhány percig mozdulatlanul feküdni a vizsgálógépen.

Kötelező körök Ugyan a klasszikus népegészségügyi szűrővizsgálatokra nem kellene külön fölhívni a figyelmet, mivel a részvétel itthon ezeken is alacsony, muszáj újra és újra megtenni.

 • Az emlőrákot időben szűrni képes mammográfiára a hivatalos hazai ajánlás szerint 45 és 65 éves kor között kellene kétévente menni, ám a szakorvosok azt javasolják (és például az Egyesült Államokban a hivatalos ajánlás is ez), hogy már 40 éves kortól járjanak a nők, és ne hagyják abba a programot 65 éves korukban sem.
 • Akinek a családjában már előfordult emlődaganat, annak évente is érdemes lehet szűrésre járnia, sőt a mammográfia mellett javasolt az évenkénti emlő MR-vizsgálat is.
 • Ugyanez igaz a nőgyógyászati citológiára: ez a hivatalos hazai ajánlás szerint háromévente esedékes, ám a szakorvosok évente javasolják, akinek a családjában pedig már előfordult nőgyógyászati daganat, helyesen teszi, ha félévente átesik egy szűrésen.
 • A hagyományos citológia mellett érdemes HPV-szűrést is kérni, ugyanis nemcsak az esetleges rákmegelőző állapotot mutatja ki, hanem azt is, ha valaki fertőződött a méhnyakrákért felelős vírustörzsek valamelyikével.
 • Negyvenéves kor felett a férfiaknak is tanácsos kétévente urológust fölkeresni a prosztatarák szűrése miatt.
 • Negyvenöt éves kor felett a gyomor- és bélrendszeri eredetű vérzések szűrése is ajánlott, amelyre kétévente a háziorvostól lehet beutalót kérni. Ezen a területen komoly előrelépés lesz, hogy 2017 őszétől vastagbélrák-szűrőprogramot vezetnek be Magyarországon. Ez első körben egyszerű székletvér tesztet jelent, ha pedig az alapján gyanú merül föl, kolonoszkópiára is szükség van.
 • A tüdőrák szűrését sem lehet eleget emlegetni, főleg dohányosoknak nem szabad hanyagolniuk: ezt a röntgenvizsgálatot 40 éves kor fölött évente egyszer lehet igénybe venni.
 • )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +30, +40 °C
  Minimum: +16, +24 °C

  Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások: