Új honlap segít felkészíteni az orvosunkkal való találkozóra (x)

HáziPatika

Gyógyulásunkat alapvetően befolyásolja, mennyire ismerjük a betegségünket, az elérhető kezelési módokat, és milyen hatékonyan tudunk kommunikálni kezelőorvosunkkal.

Vajon ismerjük-e a legalapvetőbb információkat? És helyesen készülünk-e az orvossal való találkozóra? A túlterhelt orvosoknak ugyanis sokszor csupán néhány percük jut egy-egy betegre, akiknek ezért fontos, hogy a rövid idő alatt minden fontos információt átadjanak és meg is szerezzenek. Ebben segíthet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének betegedukációs honlapján, a Tajekozottbeteg.eu oldalon elérhető orvos-beteg találkozót támogató kérdőív, amivel ön is könnyedén felkészülhet akár már a következő vizitre is.

Valószínűleg mindenkinek ismerős lehet a helyzet, amikor egy beszélgetés után néhány perccel jut eszünkbe, hogy egy fontos dolgot elfelejtettünk megkérdezni a másiktól, esetleg valamit egy kicsit máshogy mondtunk neki, mint szerettük volna. Egy hétköznapi helyzetben elsikkadt információnak a legtöbb esetben nincs komoly következménye, hogyha azonban az orvossal beszélgetünk, a legkisebb félreértésekből is nagy baj lehet. Az egészségügyben dolgozók túlterheltsége miatt az orvosoknak kevés idejük marad egy-egy betegre, a konzultációk előtt pedig rendszerint idegesebbek is vagyunk a kelleténél, így könnyen előfordulhat, hogy fontos dolgokra nem jut kellő idő és figyelem.

Egészségünkre is kihat, mennyire tudunk hatékonyan kommunikálni orvosunkkal
Egészségünkre is kihat, mennyire tudunk hatékonyan kommunikálni orvosunkkal. Fotó: iStock

A tájékozatlanság és a nem megfelelő egészségértés is hozzájárul ahhoz, hogy számos egészségügyi mutatónk tekintetében az EU-s országok sereghajtói vagyunk. Az Eurostat idei adatai szerint a magyar nők átlagosan kicsit több mint 60 egészségben eltöltött évre számíthatnak, míg a férfiak 59 és fél évre. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar számára hamarabb érkezik el a tartós betegség, mint a nyugdíjkorhatár. Az EU-átlag ezzel szemben a nőknél 64,2, a férfiaknál 63,5 év, vagyis egy átlagos uniós állampolgár 3-4 évvel többet él egészségben, mint egy magyar ember. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) ezért indította útjára a Tajekozottbeteg.eu oldalát, amely folyamatosan bővülő tartalommal, több komoly betegségről ad szakmailag hiteles leírást, illetve egy online kitölthető, lementhető, e-mailben is elküldhető kérdőívvel segíti a pácienseket felkészíteni az orvossal történő konzultációra.

Az Innovatív Gyógyszergyártók a honlap indítása előtt több betegszervezettel is egyeztettek, és a segítségükkel összegyűjtötték azokat a fontos tudnivalókat, amelyek sok esetben nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak el a beteghez. Jelenleg az oldalon hét olyan betegségről tudhatunk meg többet, amely sajnos Magyarországon is egyre több embert érint. Olvashatunk például a vérzékenységgel (hemofília) kapcsolatos leggyakoribb tévhitekről, de a magyarokat legnagyobb arányban érintő daganattípusokról (tüdőrák, vastag- és végbélrák, illetve az emlőrák) is fontos információkra lelhetünk itt. A későbbiekben a lista újabb betegségek leírásával bővül majd, melyek mind szakmailag hiteles, praktizáló orvosok által lektorált anyagok.

Szintén hatalmas segítség lehet az a kérdőív, amelyet az orvosi konzultáció előtt javasolt kitölteni. Segítségével minden olyan információt otthon, nyugodt körülmények között, vagy épp a váróteremben ülve, a telefonunk segítségével összegyűjthetünk, amelyre az orvosnak szüksége lehet a diagnózis felállításához, vagy a helyes kezelés kiválasztásához. Feltüntethetjük rajta például, hogy mikor jelentkeztek nálunk az első tünetek, milyen panaszokat tapasztaltunk, de az orvosnak fontos lehet arról is tudnia, hogy szedünk-e valamilyen gyógyszert, vagy részt vettünk-e korábban hasonló vizsgálatokon. A kérdőívet először a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában és az Uzsoki Utcai Kórházban, kinyomtatott formában tölthették ki az ott várakozó betegek, a pozitív visszajelzések pedig arra sarkallták az Innovatív Gyógyszergyártókat, hogy digitális formában mindenki számára elérhetővé tegyék az űrlapot.

A honlapon több betegszervezet elérhetőségét feltüntették, amelyek további segítséget nyújthatnak a pácienseknek, legyen szó akár a betegségek kezeléséről vagy az orvossal történő konzultációról.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait