Új honlap indul a legmodernebb terápiákról

HáziPatika

A klinikai vizsgálatok iránt érdeklődők és az azokban részt vevők tájékoztatását segítő kampányt indított az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és a Magyarországi Klinikai Vizsgálatszervezők Társasága (MKVT). Az együttműködés első lépéseként új edukációs honlap indult, ami a közeljövőben egy kereshető adatbázissal is bővül.

A klinikai vizsgálatokban évente mintegy 15-20 ezer magyar beteg vesz részt, akiknek a legmodernebb kezeléseket, valamint a gyógyulást vagy egy jobb minőségű élet reményét kínálják ezek a vizsgálatok. A tapasztalatok szerint azonban sok a tévhit a témával kapcsolatban, és sokszor az érdeklődők sem jutnak megfelelő információhoz.

Az elmúlt években közel ötödével csökkent a Magyarországon folytatott új klinikai kutatások száma. Részletek itt.

Az AIPM és az MKVT közös tájékoztató kampánya - és az annak első állomásaként elindult honlap - célja, hogy segítsen megérteni a klinikai vizsgálatok felépítését, működését, a sokszor bonyolult gyógyszerfejlesztési folyamatban betöltött szerepét, valamint elmagyarázza az érintetteknek, hogy miként vehetnek részt a vizsgálatokban. Kiemelten fontos annak bemutatása, hogy a klinikai vizsgálatok középpontjában a már sokszorosan tesztelt vizsgálati készítmény vagy eszköz biztonságos, folyamatosan és sokszorosan ellenőrzött körülmények közötti gyakorlati felhasználása áll.

A klinikai vizsgálatok révén a betegek a legújabb kezelési módszerekhez jutnak hozzá
A klinikai vizsgálatok révén a betegek a legújabb kezelési módszerekhez jutnak hozzá. Fotó: iStock

Az info.klivi.hu látogatói olvashatnak a klinikai kutatások egyes fázisairól, valamint a vizsgálatok során gyakran felmerülő kérdésekről, szakkifejezésekről és rövidítésekről. A közeljövőben pedig a Magyarországon elérhető klinikai vizsgálatok kereshető adatbázisával is bővül a kezdeményezés.

"A részt vevő betegeknek biztosított nyilvánvaló előnyökön túl, a Magyarországon végzett klinikai kutatások összességében mintegy 100 milliárd forint hozzáadott értéket teremtenek a gazdaságnak, miközben a klinikai vizsgálatok több ezer magasan képzett szakember itthoni foglalkoztatásához és szaktudásának folyamatos növeléséhez járulnak hozzá. Ezért fontos, hogy minden érintett és a közvélemény is hiteles információhoz juthasson a klinikai vizsgálatokról" - mondta el a honlap indulása kapcsán dr. Jandrasits Gergely, az AIPM alliance managere.

Dr. Szepesi Gábor, az MKVT elnöke kiemelte: "Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen a klinikai vizsgálatokat rendkívül felkészült és elismert magyar szakemberek vezetik, akik számára ezzel ráadásul a nemzetközi tudományos vérkeringésbe való bekapcsolódásra is megnyílik az út. Ezáltal - amennyiben megfelelnek a vizsgálatban való részvétel feltételeinek - a magyar betegek számára is elérhetővé válik a lehetőség, hogy olyan, általában több országban zajló nemzetközi vizsgálatoknak legyenek önkéntes résztvevői, amelyekben a legmodernebb és legfejlettebb terápiák és kezelések fejlesztései zajlanak. Így ezek számukra is elérhetővé válnak."


A magyar betegeknek és a hazai egészségügynek is jelentős hozzájárulást jelentő, Magyarországra kerülő új klinikai vizsgálatok túlnyomó részét az innovatív gyógyszercégek finanszírozzák, ezáltal a betegek számára nyújtott ingyenes gyógyszerek és vizsgálatok a költségvetés számára is milliárdokban mérhető könnyebbséget jelentenek évente. Az AIPM álláspontja szerint a sikeres klinikai vizsgálat és az azt követő engedélyeztetés után fontos lenne, hogy a betegek szélesebb köre minél előbb hozzájusson az innovatív készítményekhez. Ehhez azonban az új terápiákhoz való hozzáférés gördülékenyebbé tétele és a befogadások felgyorsítása szükséges.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait