Túl későn kezdünk el foglalkozni az egészségünkkel?

HáziPatika

Főleg a férfiak hajlamosak arra, hogy elblicceljék a szűrővizsgálatokat. Orvosukat sem keresik fel kisebb, jelentéktelennek látszó problémákkal, sokszor megvárják, amíg a tünetek súlyosbodnak. Pedig ha időben odafigyelünk az egészségünkre, jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat.

Magyarországon a megelőzhető halálesetek száma az egyik legmagasabb az EU-n belül, különösen a férfiak esetében - egy tavalyi európai uniós jelentés szerint. A megelőzhető halálokok közül kettő kifejezetten egészségügyi probléma, a harmadik viszont első látásra nem tűnik annak, pedig a "prevenciója" összefügg az alkoholfogyasztás visszaszorításával. Az "Egészségügyi országprofil 2017" című összeállítás ugyanis a megelőzhető halálokok közül a tüdőrákot, az alkohollal összefüggő állapotokat és a közlekedési baleseteket emeli ki. 

Vagyis ezeknek a megelőzése érdekében igenis lehetne tenni érdemi lépéseket, de különösen a férfiak nem lépnek időben: nem mennek elég gyakran szűrővizsgálatokra, és egészségtelenebb életmódot folytatnak, mint a nők. Ezért különösen a férfiak esetében fontos, hogy ne túl későn kezdjenek foglalkozni az egészségükkel. (Illetve a balesetek megelőzésekor az a fontos, hogy ne igyanak alkoholt vezetés előtt.)

egészségtudatosság

Szabaduljunk meg káros szenvedélyeinktől

Az Európai Unió többi országához képest Magyarországon messze a legmagasabb a tüdőrák miatti halálozás. Ez a dohányzók magas aránya miatt van így - hangsúlyozza az EU-jelentés -, pedig a dohányzás abbahagyásával jelentősen javítható lenne az érintettek egészségi állapota. A férfiak súlyos egészségi állapotát itt mutatja, hogy 2014-ben kétszer annyian haltak meg tüdőrákban, mint amennyi nő. Az alkoholfogyasztáshoz köthető halálesetek száma nálunk a harmadik legmagasabb az EU-ban, de a közúti balesetek miatti halálozási arány is jóval az uniós átlag felett van. (Említettük: a baleset-megelőzéshez is hozzátartozik például az alkoholfogyasztás csökkentése.)

Egyes gyógyíthatatlan betegségek esetén azok kialakulását kell megakadályozni. A megelőzésnek ekkor azért óriási a jelentősége, mert a kezelés nem jelent gyógyulást, legfeljebb az élettartam meghosszabbításáról lehet szó. Viszont az élettartam a korai felismerés esetén növelhető leginkább. A HáziPatika.com korábbi cikkében arról írtunk: az e kategóriába tartozó egyik népbetegség esetében viszont soha nincs túl késő! 

Bármikor tehetünk egészségünkért, ha krónikus obstruktív tüdőbetegségben, angol rövidítéssel COPD-ben szenvedünk. Ez itthon a becslések szerint akár félmillió embert is érinthet. A krónikus hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás együttes fellépésével járó, gyulladásos kórfolyamatnak is a leggyakoribb oka a dohányzás. Az érintettek 85-90 százaléka dohányos, ritkább a külső környezeti ártalmak (légszennyezettség) vagy a hiányos táplálkozás és a genetikai hajlam miatti betegek aránya.

A dohányzás elkerülésének nemcsak a COPD, hanem a tüdőrák megelőzésében is óriási a szerepe. Mindkét betegséget jobb elkerülni, mint a kezelésére várni. A leszokás is fontos mindazoknak, akik már megbetegedtek. A vizsgálatok szerint a dohányzás abbahagyásával még egészen súlyos, régóta húzódó esetekben is határozott javulást lehet elérni COPD-nél: jelentősen lelassul a betegség lefolyása és javul az érintettek életének minősége.

Az ötvenéves kor a határ?

Egy másik kutatás szerint, akik ötvenéves korukig megszabadulnak káros szenvedélyeiktől és egészségesebb életmódra váltanak, visszafordíthatják a szervezetükben kialakult káros, szív- és érrendszeri elváltozásokat. A chicagói Feinberg School of Medicine tanulmánya szerint az egészségesebb étrend és a rendszeres mozgás kedvezően befolyásolhatja, sőt, akár meg is fordíthatja a koszorúér-megbetegedések kialakulásához vezető folyamatokat. Itt is fontos azonban (akárcsak az előbb említett COPD-nél), hogy tartósan egészséges életmódot kell élni. Vagyis gyakori, rendszeres testmozgásra, fogyásra, egészséges táplálkozásra van szükség. Kiderült: minél jobban figyelt valaki az egészségére, annál nagyobb mértékben csökkentette a koszorúerek elmeszesedését, illetve azok falai is kevésbé vastagodtak meg. Ez a két tényező fontos a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.


De nem csak az életmódváltásra kell figyelnünk, amikor az egészségünkről van szó. Különösen a férfiak hajlamosak elhanyagolni a szűrővizsgálatokat. Pedig kimutathatóan javulna túlélési esélyük a daganatos betegségeknél. Prosztata-, vastagbél- vagy bőrrák esetén jó eséllyel gyógyulhatnak a páciensek, ha időben észreveszik az orvosok a káros elváltozásokat. Erre megfelelő diagnosztikai módszerek is vannak. Ezért nem szabad halogatni az ilyen vizsgálatokat. Ne hagyjuk tehát, hogy túl késő legyen - ilyenkor sem! Sőt, ha már kialakult a betegség, de még időben, korán fordultunk orvoshoz, nagyobb eséllyel távolíthatók el a daganatok bizonyos típusai sebészeti úton, ami sokszor a leghatékonyabb kezelést jelenti, és így az érintettek elkerülhetik a súlyos mellékhatásokkal járó más gyógymódokat. 

Egy oltás is életet menthet

De nemcsak tüdő-, szív- és érrendszeri vagy daganatos betegedéseknél fontos a megelőzés. A különösen veszélyeztetett, idős vagy legyengült immunrendszerű emberek esetében előnyös az influenza elleni védőoltás. De egy egészen más területet is említhetünk: érdemes egyszerű szűrővizsgálattal ellenőrzi azt is, hogy rendben működik-e például a pajzsmirigyünk. Olyan szokványosnak tűnő betegségeket sem szabad elhanyagolni, mint a fogágybetegség, amelynek súlyosabb szövődményei (cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek) is lehetnek, ha nem törődünk vele. 

A szájüregi daganatok megelőzésében - amelyben Magyarország szintén súlyos helyzetben van - is fontos szerepe lehet annak, hogy rendszeresen felkeressük a fogorvosunkat.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait