Túl későn kezdünk el foglalkozni az egészségünkkel?

Főleg a férfiak hajlamosak arra, hogy elblicceljék a szűrővizsgálatokat. Orvosukat sem keresik fel kisebb, jelentéktelennek látszó problémákkal, sokszor megvárják, amíg a tünetek súlyosbodnak. Pedig ha időben odafigyelünk az egészségünkre, jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat.

Magyarországon a megelőzhető halálesetek száma az egyik legmagasabb az EU-n belül, különösen a férfiak esetében - egy tavalyi európai uniós jelentés szerint. A megelőzhető halálokok közül kettő kifejezetten egészségügyi probléma, a harmadik viszont első látásra nem tűnik annak, pedig a "prevenciója" összefügg az alkoholfogyasztás visszaszorításával. Az "Egészségügyi országprofil 2017" című összeállítás ugyanis a megelőzhető halálokok közül a tüdőrákot, az alkohollal összefüggő állapotokat és a közlekedési baleseteket emeli ki.

Vagyis ezeknek a megelőzése érdekében igenis lehetne tenni érdemi lépéseket, de különösen a férfiak nem lépnek időben: nem mennek elég gyakran szűrővizsgálatokra, és egészségtelenebb életmódot folytatnak, mint a nők. Ezért különösen a férfiak esetében fontos, hogy ne túl későn kezdjenek foglalkozni az egészségükkel. (Illetve a balesetek megelőzésekor az a fontos, hogy ne igyanak alkoholt vezetés előtt.)

egészségtudatosság

Szabaduljunk meg káros szenvedélyeinktől

Az Európai Unió többi országához képest Magyarországon messze a legmagasabb a tüdőrák miatti halálozás. Ez a dohányzók magas aránya miatt van így - hangsúlyozza az EU-jelentés -, pedig a dohányzás abbahagyásával jelentősen javítható lenne az érintettek egészségi állapota. A férfiak súlyos egészségi állapotát itt mutatja, hogy 2014-ben kétszer annyian haltak meg tüdőrákban, mint amennyi nő. Az alkoholfogyasztáshoz köthető halálesetek száma nálunk a harmadik legmagasabb az EU-ban, de a közúti balesetek miatti halálozási arány is jóval az uniós átlag felett van. (Említettük: a baleset-megelőzéshez is hozzátartozik például az alkoholfogyasztás csökkentése.)

Egyes gyógyíthatatlan betegségek esetén azok kialakulását kell megakadályozni. A megelőzésnek ekkor azért óriási a jelentősége, mert a kezelés nem jelent gyógyulást, legfeljebb az élettartam meghosszabbításáról lehet szó. Viszont az élettartam a korai felismerés esetén növelhető leginkább. A HáziPatika.com korábbi cikkében arról írtunk: az e kategóriába tartozó egyik népbetegség esetében viszont soha nincs túl késő!

Bármikor tehetünk egészségünkért, ha krónikus obstruktív tüdőbetegségben, angol rövidítéssel COPD-ben szenvedünk. Ez itthon a becslések szerint akár félmillió embert is érinthet. A krónikus hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás együttes fellépésével járó, gyulladásos kórfolyamatnak is a leggyakoribb oka a dohányzás. Az érintettek 85-90 százaléka dohányos, ritkább a külső környezeti ártalmak (légszennyezettség) vagy a hiányos táplálkozás és a genetikai hajlam miatti betegek aránya.

A dohányzás elkerülésének nemcsak a COPD, hanem a tüdőrák megelőzésében is óriási a szerepe. Mindkét betegséget jobb elkerülni, mint a kezelésére várni. A leszokás is fontos mindazoknak, akik már megbetegedtek. A vizsgálatok szerint a dohányzás abbahagyásával még egészen súlyos, régóta húzódó esetekben is határozott javulást lehet elérni COPD-nél: jelentősen lelassul a betegség lefolyása és javul az érintettek életének minősége.

Az ötvenéves kor a határ?

Egy másik kutatás szerint, akik ötvenéves korukig megszabadulnak káros szenvedélyeiktől és egészségesebb életmódra váltanak, visszafordíthatják a szervezetükben kialakult káros, szív- és érrendszeri elváltozásokat. A chicagói Feinberg School of Medicine tanulmánya szerint az egészségesebb étrend és a rendszeres mozgás kedvezően befolyásolhatja, sőt, akár meg is fordíthatja a koszorúér-megbetegedések kialakulásához vezető folyamatokat. Itt is fontos azonban (akárcsak az előbb említett COPD-nél), hogy tartósan egészséges életmódot kell élni. Vagyis gyakori, rendszeres testmozgásra, fogyásra, egészséges táplálkozásra van szükség. Kiderült: minél jobban figyelt valaki az egészségére, annál nagyobb mértékben csökkentette a koszorúerek elmeszesedését, illetve azok falai is kevésbé vastagodtak meg. Ez a két tényező fontos a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

De nem csak az életmódváltásra kell figyelnünk, amikor az egészségünkről van szó. Különösen a férfiak hajlamosak elhanyagolni a szűrővizsgálatokat. Pedig kimutathatóan javulna túlélési esélyük a daganatos betegségeknél. Prosztata-, vastagbél- vagy bőrrák esetén jó eséllyel gyógyulhatnak a páciensek, ha időben észreveszik az orvosok a káros elváltozásokat. Erre megfelelő diagnosztikai módszerek is vannak. Ezért nem szabad halogatni az ilyen vizsgálatokat. Ne hagyjuk tehát, hogy túl késő legyen - ilyenkor sem! Sőt, ha már kialakult a betegség, de még időben, korán fordultunk orvoshoz, nagyobb eséllyel távolíthatók el a daganatok bizonyos típusai sebészeti úton, ami sokszor a leghatékonyabb kezelést jelenti, és így az érintettek elkerülhetik a súlyos mellékhatásokkal járó más gyógymódokat.

Egy oltás is életet menthet

De nemcsak tüdő-, szív- és érrendszeri vagy daganatos betegedéseknél fontos a megelőzés. A különösen veszélyeztetett, idős vagy legyengült immunrendszerű emberek esetében előnyös az influenza elleni védőoltás. De egy egészen más területet is említhetünk: érdemes egyszerű szűrővizsgálattal ellenőrzi azt is, hogy rendben működik-e például a pajzsmirigyünk. Olyan szokványosnak tűnő betegségeket sem szabad elhanyagolni, mint a fogágybetegség, amelynek súlyosabb szövődményei (cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek) is lehetnek, ha nem törődünk vele.

A szájüregi daganatok megelőzésében - amelyben Magyarország szintén súlyos helyzetben van - is fontos szerepe lehet annak, hogy rendszeresen felkeressük a fogorvosunkat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)