Tízből négy gyógyszer jut el a magyarokhoz

HáziPatika

Az innovatív gyógyszergyártók 40 milliárd forintos plusztöbblettel erősítenék meg a gyógyszerkasszát, emellett gyorsítanák az új készítmények befogadását, a gyógyszeripart érintő különadót pedig a betegek kezelésére irányítanák át.

Miközben a hazai várható élettartam 5 évvel alacsonyabb az Európai Uniós átlagnál, a magyarok a 76,2 évvel jelentősen elmaradnak a környező országok 78-82 éves átlagától is. Ezek a kedvezőtlen mutatók pedig egyértelmű versenyhátrányt okoznak Magyarország számára - hívta fel a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM), amely hárompontos javaslatcsomaggal támogatja a kormány korszerű egészségügyet és hatékony gyógyszerpolitikát célzó munkáját. Az egyesület szerint a gyógyszerkassza 40 milliárd forintos megerősítésére, a gyógyszerbefogadások bürokratikus elemeinek lebontására, valamint a gyógyszeripart érintő különadók egészségügy érdekében történő felhasználására van szükség.

Rosszabb helyzetben a magyar betegek

Irreálisan magas adóterhek sújtják a magyar gyógyszergyárakat, míg a betegek csak a legújabb innovatív terápiák egy részéhez férhetnek hozzá. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szorgalmazza, hogy az állam legalább a visegrádi országok átlagára emelje fel a gyógyszerkassza keretét. Kattintson a részletekért!

Jelenleg is mintegy 7000 új gyógyszerkészítményt fejlesztenek, azonban az Európai Unióban központilag törzskönyvezett készítmények mintegy 60 százaléka soha nem jut el Magyarországra. Ez nem csak a lakosság egészsége számára problémás, a jól működő egészségügynek és a hatékony gyógyszerpolitikának az ország versenyképességében is kulcsszerepe van. Az innovatív gyógyszergyártók ezért három fontos lépést jelöltek ki, ami hosszútávon is javíthatná az ország népegészségügyi mutatóit.

40 milliárdra vagyunk a visegrádi országoktól

A magyar állam az elmúlt 12 évben nettó értéken nem növelte a gyógyszerekre fordított közkiadások mértékét: hiába látszik némi névleges bővülés, mindez valójában (reálértéken) csökkenést jelent, és jelentősen elmarad a visegrádi országok átlagától. A magyar betegek ezért kevesebb új, az eddigi kezeléseknél hatékonyabb, modern gyógyszerhez jutnak hozzá, ami így az életkilátásaikat is negatívan befolyásolja - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója. Az egyesület ezért a kormányhoz is eljuttatott hárompontos javaslatcsomag első pontjában azt szorgalmazza, hogy a hazai gyógyszerkasszát emeljék a visegrádi országok átlagára, valamint a gyógyszer-közkiadások rendszerét alakítsák át annak érdekében, hogy megelőzhetőek legyenek a gyógyszerkassza rendszeresen újratermelődő feszültségei.

Az igazgató szerint amennyiben kizárólag az inflációval emelnék a 2008-as nettó kifizetések értékét, még akkor is mintegy 20 milliárd forint hiányozna a gyógyszerkasszából, ha pedig el akarunk jutni a visegrádi országok átlagára, ezen felül további 20 milliárd forint pluszforrásra lenne szükség. Amennyiben a gyógyszerkassza bővítése már a 2020-as költségvetéssel megindul, Magyarország gyorsan megkezdheti a felzárkózást a környező országok kedvező mutatóihoz is - vélekedett Dr. Holchacker Péter.

Lassan jutnak az új gyógyszerekhez a magyar betegek. Fotó: 123rf
Lassan jutnak az új gyógyszerekhez a magyar betegek. Fotó: 123rf

Gyorsítani kell a gyógyszerbefogadást

Az Európai Uniós országokban az ezredforduló óta a születéskor várható élettartam több mint három évvel nőtt (Ausztriában jelenleg 82 évre, Szlovéniában 81,2, Csehországban 79,1, Lengyelországban 78, míg Magyarországon csak 76,2 éves a várható élettartam), amihez az innovatív gyógyszeres terápiák döntő, becslések szerint 70 százalékot is meghaladó arányban járultak hozzá. Mindeközben az EU-ban központilag törzskönyvezett új gyógyszereknek mintegy 40 százaléka jut csak el a magyar betegekhez. Az AIPM ezért második pontjában javasolja az egyszerűbb, kiszámíthatóbb és gyorsabb gyógyszerbefogadási rendszer felállítását. Ehhez elengedhetetlen a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) döntési hatáskörének bővítése annak érdekében, hogy a hatékony innovatív terápiákról a kérelem benyújtásától számított legfeljebb egy éven belül érdemi döntés szülessen.

Dr. Holchacker Péter szerint így a legújabb gyógyszerek a mainál lényegesen gyorsabban juthatnak el a magyar betegekhez, hozzájárulva a mielőbbi és eredményesebb gyógyulásukhoz. Magyarországon a 2016-os gyógyszerbefogadásokat követően több mint 2 évet kellett várni új befogadás kihirdetésére, és jelenleg is több mint 70 készítmény vár az újabb döntésre, miközben Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és Szlovákiában évente átlagosan 16 új hatóanyag került be a támogatott készítmények körébe - tette hozzá az AIPM igazgatója.

Mi lesz a gyógyszeripari különadóval?

A gyógyszeriparra 2007 óta kimondottan magas adóteher hárul, ami az akkori gazdasági helyzetben szükségesnek bizonyult, de a válság kezelését követően sem számolták fel teljesen. Az iparágak szereplői csak a tavalyi évben közel 100 milliárd forintnyi különadót fizettek be a költségvetésbe, az ilyen mértékű adóteher pedig a fejlesztések és a befektetéseket sem ösztönzi. A gyógyszerkassza bővítése és a befogadási rendszer reformja mellett az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezért harmadik pontként a gyógyszeripart sújtó különadók strukturális átalakítását javasolná.


Többek között az állami források átcsoportosításával érnék el azt, hogy a különadóból befolyó összegeket a magyar betegek érdekeit szolgáló, hatékonyságjavító intézkedésekre - például regiszterek építése és működtetése, a gyógyszeres terápiák korai hozzáférését biztosító programok - fordítsák. Az AIPM szeretné azt is, hogy Magyarország megőrizhesse a klinikai kutatásokban betöltött európai vezető szerepét, amit például az is segíthetne, ha a klinikai vizsgálatok költségeit kutatás-fejlesztési ráfordításként számolhatnák el, így azok egy részét leírhatnák a különadóból.

Értékelje a cikket!

Tornagyakorlatok visszeres panaszokra

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Egyetlen gyógyszermolekula fejlesztése 1-12 milliárd dollárba kerül, ez megegyezik Magyarország gyógyszerkasszájának 1-10 éves teljes összegével.