Szuri Peti és az inzulinpumpa: játékosan a diabéteszről

Az 1-es típusú diabétesz a cukorbeteg kicsiket és környezetüket egyaránt kihívások elé állítja, terápiájával kapcsolatban rengeteg a tévhit és a félreértés. Az érintettek mindennapjait igyekszik megkönnyíteni programjával a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért, amely az AIPM Nekem szól! Egészségértés pályázat betegszervezetek kategóriájának harmadik helyezettje lett.

A szurikáta gyerekfoglalkozást az alapítvány 2015-ben, egy önkormányzati pályázat apropóján indította el. "Akkor próbáltuk ki, hogy a diabéteszes gyerekek, osztálytársaik és óvodás társaik hogyan fogadnak egy ilyen programot. Úgy láttuk, hogy remekül, pedig a korosztály nagyon tág volt: a foglalkozást pici óvodásokhoz és nyolcadikos osztályokhoz is elvittük. Mindenki értette, mindenki részt vett benne, emiatt gondoltuk azt, hogy érdemes lenne állandó foglalkozásként működtetni" - mondja Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért kuratóriumának elnöke. A program ötletét az adta, hogy az alapítványi vezetőnek van egy diabéteszes kislánya, óvodájában pedig olyan kérdéseket tettek föl a gyerekek, amelyekből nyilvánvalóvá vált: a kicsik nem tudják, mi fán terem az 1-es típusú diabétesz, nincsenek tisztában azzal sem, hogy nem az édességek túlzott fogyasztása okozza.

A kicsik nem tudják, mi fán terem az 1-es típusú diabétesz,
A kicsik nem tudják, mi fán terem az 1-es típusú diabétesz

Közvetlen kapcsolat

Egyértelmű lett az is: nem elég, hogy a szülők az óvónőket tájékoztatják a kicsik betegségéről, azok pedig a gyerekeknek is mesélnek a diabéteszről. A kicsikhez közvetlenül kell szólni, méghozzá olyan nyelven, amit ők is megértenek: a legkisebbeket játékosan lehet megszólítani, az iskolásokat pedig érdekes feladatokkal lehet megfogni. Az eszköztár nagyon széles: van benne játékos gyógyítás, illetve olyan rendhagyó biológia óra, amelynek során a gyerekek társuk betegségének jellemzőivel, okaival, kezelésének mikéntjével és az egészséges táplálkozás alapjaival ismerkedhetnek meg. A sok szemléltetőeszköz (vércukormérő, inzulin adagoló pen és pumpa, játék hasnyálmirigyek) mellett a szurikáták, Szuri Peti és Kata segítik a diabétesz bemutatását. A cél az, hogy az érintett gyerekek saját közösségükben úgy tudjanak betegségükről beszélni, hogy társaik azt meg is tudják érteni. Így könnyebben fel tudják vállalni megváltozott életmódjukat, szükség esetén társaik is könnyebben tudnak nekik segíteni.

Tudás és élmény

A Szurikáta tudást és élményt adó, érzékenyítő gyermekfoglalkozásait a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének medikusai vezetik. Ők mennek el a diabéteszes gyerekek óvodás csoportjaihoz és iskolai osztályaihoz. A program megalakulása óta több mint 1000 gyerekhez jutottak el, több mint 10 óvodában és 8 általános iskolában jártak, 7 rendezvényen vettek részt.

Az AIPM Nekem szól! Egészségértés díjátadóján
Az AIPM Nekem szól! Egészségértés díjátadóján

Az orvostanhallgatóknak a témára alapból jó rálátásuk van, de az önkéntesek számára dr. Tóth-Heyn Péter egyetemi adjunktus külön képzéseket is tart. A medikák ilyenkor nemcsak elméleti oktatást kapnak, hanem találkoznak cukorbeteg gyermekekkel is, megtapasztalják, hogyan lehet eredményesen beszélgetni akár az egészen kicsikkel is az egészségről. A foglalkozásnak egyben célja az is, hogy minél több medikussal megszerettessék a gyermekgyógyászat területét, azon belül a gyermekdiabetológia szakterületét. Kocsisné Gál Csilla a szülők tájékoztatásával is foglalkozik: válaszol azokra a kérdésekre, amelyek a diabéteszes kicsik családjában felmerülnek, illetve azokra is, amelyek az osztálytársak felmenőitől érkeznek. Az alapítvány pedagógusokat is képez, képzéseikre a diabéteszes gyerekek tanárai és gondozói egyaránt jelentkezhetnek. Évente négyszer tartanak ilyen tanfolyamot, azokra már vidékről és Budapestről is sokan jelentkeznek.

Olyan programja is van az alapítványnak, amely a korai felismerést könnyíti meg, és amelynek plakátjait orvosi rendelőkbe, iskolákba is kihelyezik. Erre azért van szükség, mert az 1-es típusú diabétesz tüneteit a kisgyermekes szülők sajnos nem ismerik eléggé. A korai felismerést segítő kampány jelmondata: A gyerekek is lehetnek cukorbetegek! Ennek legfontosabb üzenete, hogy ha a szülők az 1-es típusú diabétesz tünetegyüttesét tapasztalják gyermekükön, tehát hogy sokat iszik, sokat pisil, esetleg újra bepisil, fáradt és fogy, azonnal, még aznap forduljanak házi gyermekorvosukhoz a diabétesz gyanújával. Ilyenkor egyből sort kell keríteni egy azonnali eredményt adó vércukormérésre vagy vizeletcukor-vizsgálatra.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: