Súlyos betegségek gyógyszerei lesznek olcsóbbak

Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást január 15-től - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözli a döntést, de a befogadási rendszer egyszerűsítését is sürgeti.

A hónap közepétől új gyógyszerek válnak tb-támogatottá. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az MTI beszámolója szerint elmondta: a készítmények a daganatos és a vérképzőrendszert érintő rosszindulatú betegségek, a vérzékenység, a hepatitis C, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, azasztmaegyik súlyos formája és szívelégtelenség kezelésére szolgálnak, összesen tizennyolc terápiás területen. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, így a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljuthatnak a betegekhez.

Sok ezer betegen segíthetnek ezek a modern gyógyszerek

Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója üdvözölte a döntést, amely újabb súlyos betegségek esetében teszi elérhetővé a korszerű terápiákat a magyar betegek számára. Mint mondta, ezek a modern, innovatív gyógyszerek sok ezer beteg gyógyulását, életkilátásainak javítását segíthetik.

26 új gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást. Fotó: iStock
26 új gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást. Fotó: iStock

Az AIPM igazgatója örömtelinek tartja, hogy a 2018 októberi gyógyszerbefogadás után újabb készítmények válnak hozzáférhetővé. Kétségkívül pozitív, hogy az egészségügyi kormányzat mostani döntésével enyhíteni tudta az innovatív készítmények hozzáférhetőségével kapcsolatos hazai lemaradást, ugyanakkor az AIPM szerint a befogadást követően annak kedvező fogadtatására építve fontos lenne, hogy a magyarországi befogadások átlagos várakozási ideje tovább csökkenjen, hiszen az innovatív készítmények tekintetében nemzetközi összehasonlításban még így is lassúnak mondható a magyar döntéshozatal. A V4-es országok esetében ugyanis az átlagos befogadási idő rövidebb a magyarnál.

A befogadási idő csökkentéséhez elengedhetetlen a rendszer bürokratikus akadályainak lebontása, a döntési mechanizmus átláthatóvá és kiszámíthatóvá tétele - hangsúlyozta Dr. Holchacker Péter. A betegek érdeke ugyanis, hogy minél gyorsabban hozzájussanak ezekhez a sokszor életmentő terápiákhoz. Egy új készítmény hosszadalmas útját a kutatás-fejlesztéstől a betegekig A gyógyszer útja című tájékoztató videóban lehet nyomon követni.

Legutóbb 2018 októberében született döntés gyógyszerbefogadásról, akkor 29, döntően innovatív készítmény vált hozzáférhetővé a magyar betegek számára. A mostani befogadások miatt az AIPM egyben bizakodva tekint arra is, hogy a megkezdett munka folytatható, és a korábban már pozitívan értékelt készítmények is mihamarabb elérhetők lesznek a magyar betegek számára.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció