Sokat változhatnak a védőoltások

Magyarországon kiemelkedő védőoltási programunk van, a támogatott vakcinák legtöbbje azonban a csecsemő- és gyermekkori betegségek ellen védekezik. A társadalom elöregedése miatt az idősebbek védelmére is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Bár a védőoltások fontossága elsősorban a járványos megbetegedések - például a szezonális influenza - ideje alatt kerül be a sajtóba, ezek a készítmények igazából már több mint egy évszázada a megelőzés legfontosabb eszközei számos komoly betegség esetén. Az interneten kutakodva mégis sok esetben féligazságokat vagy minden tudományos alapot nélkülöző állításokat olvashatunk ezekről a vakcinákról - az oltásellenes, hagyományos gyógyászattal szemben szkeptikus hangok felerősödése miatt pedig több, már visszaszorulóban lévő megbetegedés is újra gondot jelent Európában. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) sajtótájékoztatóján a védőoltások kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdésekre válaszoltak szakértők.

A legfontosabb védőoltások

Mára számos fertőző betegség ellen elérhető hatékony védőoltás, mi több, általában a vakcinák jelentik a legjobb módszert a megelőzésre. Mégis sokan vannak, köztük kisgyermekes szülők is, akik ellenzik az oltások használatát. Melyek a legfontosabb oltások, és mi a szerepük? Az alábbi videóban a válasz!

Töredékére zuhant vissza a csecsemőhalandóság

A fejlett országokban a csecsemőhalandóság mértéke néhány évtized alatt a töredékére zuhant vissza. Magyarországon az EU-s átlagnál (1000/4) kissé magasabb, 5,31-es ez a mutató, vagyis ezer megszületett csecsemőből átlagból ennyi hal meg egyéves kora előtt. Ez az arány azonban eltörpül a 19. század végi adatokhoz képest: 1872-ben a 0-5 éves korú gyermekek 50,87 százaléka halt meg egyéves kor előtt, az összes elhalálozott 51 százaléka pedig 10 éves kor alatti gyermek volt. Rengeteg életet követelt a koraszülés és a csecsemőkori tüdőgyulladás, az esetek körülbelül feléért azonban valamely időről időre visszatérő járvány (diftéria, skarlát, szövődményes kanyaró) volt felelős. A 20. század elejének népegészségügyi programjai (egészséges ivóvíz bevezetése, csatornázottság kialakítása) között a védőoltások kötelezővé tételének is kiemelt szerepe volt a gyermekhalandóság visszaesésében.

Dr. Ócsai Lajos nyugalmazott országos járványügyi főosztályvezető főorvos, a Bagoly Egészségház Nemzetközi Oltóközpont főorvosa szerint a himlő elleni oltás 1887-es bevezetése úttörő intézkedés volt ezen a téren. Következő lépésként néhány évtized múlva, 1938-ban a diftéria elleni vakcinákkal is oltani kezdték a lakosságot. Ez rövid idő alatt látványos visszaesést hozott az esetszám és a mortalitás tekintetében is: amíg 1931-ben még 17 247 diftériás esetet és 1366 halálozást regisztráltak, 1950-ben már csak 4387 megbetegedés és 144 haláleset történt. 

Zsigmond Krisztina, az AIPM vakcina munkacsoportjának vezetője hangsúlyozta: a védőoltások segítségével világszerte körülbelül 2-3 millió halálesetet lehet megelőzni, és több millió embert védenek meg a tartós fogyatékosságtól is. "Magyarországon világszínvonalú, példaértékű védőoltási programunk van, a lakosság kiemelkedő arányú átoltottsággal rendelkezik. 12 csecsemőket és kisgyermekeket érintő betegség ellen védekezünk, ami kiegészül egy időseknek szánt védőoltással. Számunkra is örvendetes volt a Magyar Közlönyben megjelent hír, amely szerint 2019-ben térítésmentessé teszik abárányhimlőelleni védőoltást is." A betegséget kiváltó varicella zoster vírus elleni oltást az Egyesült Államokban már bevezették, aminek köszönhetően a bárányhimlő gyakorlatilag teljesen eltűnt az országból.

A védőoltásokkal eddig főként a kisgyermekek védelmére fókuszáltak
Az oltásokkal eddig főként a kisgyermekek védelmére fókuszáltak

Míg az oltási programok a közelmúltig elsősorban a csecsemőket és kisgyermekeket célozták meg, a demográfiai változások új kihívások elé állítják az egészségügyi ellátórendszert. Az orvostudomány fejlődésének is köszönhetően az emberek egyre tovább élnek, a megelőzési stratégia azonban nem követi a társadalom öregedését. Ezért szükséges lenne élethosszig tartó oltási programokat bevezetni, ami már nem példa nélküli - Olaszországban már 2014-ben bevezettek egy nagyon komplex, felnőttek számára is térítésmentesen elérhető oltási rendszert. Ez fontos lehet néhány olyan betegség esetén, mint a szamárköhögés vagy a kanyaró, amely ellen 100 százalékos védettséget nem lehet kialakítani, és idős korban komoly veszélyt jelenthet. Dr. Ócsai Lajos szerint az influenza elleni évenkénti oltás, a tetanuszt megelőző oltás 10-15 évenként ismétlése, illetve a meningococcus elleni védőoltás is fontos lehet az idősebbek védelmében.

Gyorsítani kell a gyógyszerbefogadáson

Bár az átoltottság tekintetében európai szinten is kiemelkedő eredményeink vannak, a gyógyszerbefogadásokat illetően még a visegrádi országokhoz képest is nagy a lemaradás. Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója üdvözölte a Magyar Közlönyben megjelent hírt, amely szerint 29 új innovatív gyógyszer befogadásáról döntött az egészségügyi kormányzat. Megjegyezte azonban:  az innovatív gyógyszerek befogadása Magyarországon kimondottan hosszú folyamat.


Nemcsak a gazdaságilag fejlettebb nyugati országokban, de például Bulgáriában és Romániában is gördülékenyebben zajlik mindez - utóbbi például az elmúlt két évben közel nyolcvan készítmény befogadásáról döntött. Emiatt a magyar gyógyszerkincs érdemben csökkenni fog és az új terápiákhoz való hozzáférés is romlik a környező országokhoz képest - hangsúlyozta az AIPM igazgatója. Az egyesület tavasszal már eljuttatta 3 pontos stratégiai javaslatcsomagját a kormány képviselőinek, és szakmai egyeztetést sürget a magyar betegek érdekében.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait