Milyen kérdésekre kaphatok választ a gyógyszertárban?

Egészségügyi panaszaink megoldásához gyakran a patikákban is hatékony segítséget kaphatunk, legyen szó akár gyógyszerekkel kapcsolatos, akár egyéb kérdésekről. Lássuk tehát, milyen esetekben érdemes először gyógyszerészhez fordulni, illetve mikor kell inkább orvost felkeresni a felmerülő gondjainkkal.

"Mit tud adni megfázásra?" "Napok óta kínoz az allergia, mit ajánlana rá?" "Kiütések jelentek meg a bőrömön, Ön szerint mi okozhatja? Volna erre valami krém?" Gyakran hangzanak el ilyen és ehhez hasonló kérdések a gyógyszertárakban. Mi több, a szakember szerint olykor sokkal súlyosabb panaszok kapcsán is inkább a közeli patikában kérnek segítséget először az emberek a háziorvosi rendelő helyett. "Valóban sok esetben mi vagyunk az első lépcső, és a betegek csak akkor mennek tovább az orvoshoz, ha mi nem tudunk segíteni nekik" - árulta el dr. Merész Nóra gyógyszerész, a verőcei Dunakanyar Gyógyszertár vezetője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a patikusok csak addig vállalkoznak a vevők panaszainak kezelésére, amíg ezt biztonságosan meg tudják tenni.

patika, gyógyszerész, gyógyszervásárlás

Nem a mi feladatunk, hogy felállítsunk egy diagnózist. Ha például egy vásárló betér hozzánk azzal, hogy két-három napja nem volt széklete, akkor felajánlok egy székletlazítót, mert azzal rosszat nem csinálok. Emellett viszont elmondom neki, hogy amennyiben két napon belül így sem oldódik meg a problémája, mindenképpen menjen el orvoshoz, mert akár nagyobb baj is lehet a háttérben, például bélcsavarodás vagy valamilyen más megbetegedés.

- fogalmazott a gyógyszerész, aki a közelmúltból két olyan esetet is fel tudott idézni, amikor egyértelműen szakszerű ellátást igénylő tünetekkel fordultak hozzá a vevők, ezért habozás nélkül tovább is küldte őket orvosi kivizsgálásra. Előbb egy édesanya kért kenőcsöt a csecsemője hasán megjelent kiütésekre, majd egy idős hölgy remélte úgy, hogy egy egyszerű fájdalomcsillapító is megoldja a gondját, miután elesett és emiatt alaposan feldagadt a keze. A babánál végül ételintoleranciára, a néninél pedig csonttörésre derült fény.

"Nehéz meghatározni, hogy hol van a határ, valójában ez mindig az adott szituációtól függ. Amikor úgy érezzük, hogy tudunk segíteni, illetve biztosak vagyunk abban, hogy nem okozunk bajt, akkor azért megpróbáljuk kezelni a vevők panaszait" - hangsúlyozta a szakember.

Nem mindegy, kivel állunk szemben

Legyen szó a felhasználás módjáról vagy kölcsön- és mellékhatásokról, gyógyszerekkel kapcsolatos kérdéseket értelemszerűen igen gyakran tesznek fel a vásárlók egy patikában. Komplikáltabb kérdések esetén érdemes azonban mindenekelőtt tisztázni, hogy kivel is beszélünk pontosan. A gyógyszertárakban ugyanis egyaránt dolgoznak gyógyszerészek és asszisztensek, egyetemi szintű ismeretekkel és képzettséggel ugyanakkor csak előbbiek rendelkeznek. Amennyiben tehát például egyes gyógyszerek lehetséges kölcsönhatásairól vagy egy készítmény szedésének ellenjavallatáról szeretnénk érdeklődni, először jelezzük, hogy gyógyszerésszel szeretnénk beszélni.

Ha betegek vagyunk, meg akarunk gyógyulni. Ebből azonban nem következik,hogy mindent meg is teszünk ezért, azaz úgy akarunk meggyógyulni, ahogy azt az orvos tanácsolta. Főként, ha nem is érezzük magunkat betegnek. A leggyakoribb hiba, amit gyógyszereivel elkövethet

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) bevezetésével a gyógyszerészeknek lehetőségük nyílt visszanézni vásárlóik vénytörténetét. Ez kifejezetten hasznos, hiszen megeshet például, hogy véletlen félreértések következtében egy betegnek két olyan gyógyszert ír fel az orvosa, amelyek valójában ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, azaz a páciens könnyen dupla dózisban kaphatja a kezeléséhez szükséges készítményt.

Az elektronikus rendszer révén egyszerűen és gyorsan kiszűrhetők ezek a hibák, megelőzve ezáltal a nemkívánatos következményeket. "Az EESZT-t nagyon jó dolognak tartom, amely rengeteget segít a mindennapos munkánkban. Magamtól is sokszor szoktam ellenőrizni a vevők gyógyszerelését, de egyébként is érdemes néha megkérni a gyógyszerészünket, hogy nézzen rá a kiváltott készítményeinkre, mert elképzelhető, hogy a rosszul szedjük azokat. A patikákban általában van egy kis ügyeleti szoba, ahova akár el lehet vonulni, hogy ne a többi beteg füle hallatára kelljen ilyen témákról beszélgetni. A segítségkéréshez persze mindig szükség van bizalomra, tehát egy jó kapcsolatra a beteg és gyógyszerésze között" - emelte ki a szakember.

A patikus kifejtette, a gyógyszeres terápia meghatározása és a vény felírása orvosi feladat bármilyen komolyabb betegség esetén, akárcsak az adott készítmény vagy készítmények adagolásának módosítása. Jó példa lehet erre, hogy amennyiben egy inzulinnal kezelt cukorbeteg úgy érzi, a vércukorértékei az adott kezelés mellett nem megfelelőek, mindenképpen forduljon a diabetológusához, mert egy ilyen kúrába még egy háziorvos sem szívesen szól bele. Mindemellett sok olyan helyzet adódik, amikor nyugodtan kérhetjük gyógyszerész segítségét, amennyiben valamiben nem vagyunk biztosak gyógyszereink alkalmazását illetően. "Nem mindegy például, hogy egy olyan beteg, aki vérhígítót szed, milyen fájdalomcsillapítót vesz be. Ebben éppúgy tudunk segíteni, mint abban, ha a beteg nem ismeri pontosan, hogyan kell szednie a gyógyszereit" - mondta el dr. Merész Nóra.

Jó szándék és segítőkészség

Érdemes e ponton szót ejteni az úgynevezett gyógyszerészi gondozásról: a kifejezés egy 2008 óta már törvényileg is definiált tevékenységkört takar. Hivatalosan gyógyszerészi gondozásnak nevezzük tehát azt "a gyógyszerész által önként vállalt, felelősen végzett és dokumentált tevékenységet, melynek célja - együttműködésben az orvossal - a hatásos, biztonságos és költséghatékony gyógyszeres terápia elősegítésén túl a beteg egészségtudatos életvitele kialakításának elősegítése, megfelelő gyógyszerhasználatának szakmai segítése, együttműködő készségének növelése, életminőségének javítása minőségileg kontrollált körülmények között". A bonyolult megfogalmazás lényegében minden olyan tevékenységet magában foglal, amelyet a gyógyszerészek - szaktudásukat kamatoztatva - önként végeznek annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak vevőiknek egészségük megőrzésében, illetve betegségeik minél hatékonyabb kezelésében.

Sajnos időfüggő, hiszen megesik, hogy nagyon sokan állnak a sorban, emiatt nincs rá mód, de amikor tehetem, étkezési tanácsokat is szoktam adni. Egy olyan beteg számára például, aki acenocoumarol vagy warfarin hatóanyagú gyógyszert szed, elengedhetetlen, hogy fokozott figyelmet fordítson a K-vitamin-bevitelére, így fontos erre is részletesen kitérni. Cukorbetegek között pedig sokan vannak, akik nem tartják be megfelelően az előírt diétát, sőt, akár azt sem tudják, mit jelent az, hogy egy szénhidrát lassan felszívódó. Ilyesmiket azért meg szoktunk beszélni, ha van rá lehetőségünk.

- mutatott rá a verőcei gyógyszerész.

Kifejtette továbbá, hogy a legtöbb patika ingyenesen biztosít vérnyomás- és vércukormérést, főleg olyan esetekben, ha egy beteg azzal tér be az utcáról, hogy nem érzi jól magát. Dr. Merész Nóra évente néhány alkalommal helyi rendezvényekre is kitelepül ilyen jellegű szűrési lehetőséget nyújtva az érdeklődők számára, de országszerte működnek olyan nagyobb forgalmú patikák, amelyek még vérzsírszint-ellenőrzéssel is foglalkoznak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)