Lopakodó betegségek: jelek, amire figyeljünk

HáziPatika

Több olyan betegség is van, amely szinte észrevétlenül lesz egyre gyakoribb nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon is.

Abban, hogy így legyen, sok tőlünk független tényező is szerepet játszik, ám kár tagadni, hogy életmódbeliek is felelnek érte. Ahogyan az is, hogy hanyagoljuk a szűréseket, és nem kezeljük időben a bajokat.

 

  • A 15 év feletti magyarok 8,1 százaléka cukorbeteg, míg Romániában csak 4,8 százalékos, Ausztriában pedig csak 4,9 százalékos ez az arány.
  • Nálunk csaknem minden harmadik ember elhízott, míg Romániában csak a lakosság 9,4 százaléka túlsúlyos, Ausztriában pedig csak 14,7 százalék érintett.
  • Magyarországon a 15 éven felettiek 25,8 százaléka dohányzik, miközben az uniós adat csak 21 százalékos. Ezzel párhuzamosan 2004 és 2013 között jelentősen nőtt a tüdőrák, a légcső- és a hörgőrák gyakorisága.
  • Nálunk az 50-70 éves korosztály 45 százaléka jár csak mammográfiára, miközben az unóban a kétharmaduk. Részben emiatt van, hogy az emlődaganatok okozta halálesetek száma nálunk kisebb arányban csökkent, mint az unióban.

 

A cukorbetegség már igazi népbetegség, érintettjeinek hazai száma 2001 és 2015 között megduplázódott, ma már meghaladja a 800 ezret. Nincs ezen mit szépíteni, a társadalom 8 százalékáról beszélünk, ami nagyon rossz arány. Mivel a betegség előfordulása az életkor előrehaladtával nő, nem meglepő, hogy nálunk összességében a 15 éven felettiek 8,1 százaléka cukorbeteg.

TIPP

Ha kíváncsi, milyen mértékben fenyegeti önt a cukorbetegség és a kapcsolódó betegségek kockázata, töltse ki tesztünket!

Persze a maga 7 százalékos arányával nem jó az uniós átlag sem, de azért vannak országok, amelyek kivételek. Litvániában, például csak a 15 évnél idősebb lakosság 4,4 százaléka diabéteszes, míg Dániában 4,6 százalék, Lettországban pedig 4,7 százalék érintett. Még a szomszédos Romániában is csak a 15 év felettiek 4,8 százaléka küzd diabétesszel, és Ausztriában is csak 4,9 százalék érintett.


 Ok és okozat

Mindebben az életmódbeli tényezők komoly szerepet játszanak, hiszen a cukorbetegség rizikófaktorai főképp ezen a területen keresendőek. Magyarországon például csaknem minden harmadik ember elhízott, testtömegindexe 30 fölötti. Ezzel szemben Romániában csak a lakosok 9,4 százaléka tartozik ebbe a csoportba, Ausztriában pedig csak 14,7 százalék túlsúlyos.

A mi számaink tágabb nemzetközi összehasonlításban is rosszak, a fejlett gazdasággal rendelkező OECD országok közül például csak Mexikóban és az Egyesült Államokban elhízottabb a lakosság. Ráadásul sokan nincsenek is tisztában ezzel - legalábbis erre utal, hogy egy 2014-es felmérés szerint csak minden ötödik magyar tartotta magát elhízottnak. A Szinapszis 2015-ben készült egészségértés kutatásából kiderül az is, hogy a lakosság fele egyáltalán nem sportol, nem mozog, ami szintén kedvez az elhízásnak, és azzal együtt a cukorbetegségnek, illetve megannyi egyéb problémának, egyebek mellett bizonyos daganatos betegségek terjedésének is.

Számok és a cigaretta

Hasonlóan árt az egészségnek a dohányzás, így rossz hír, hogy itthon minden negyedik ember rendszeres dohányos. Ráadásul nem is minden negyedik felnőtt, hanem minden negyedik 15 éven felüli lakos: körükben a cigarettázók aránya 25,8 százalékos, miközben az uniós adat csak 21 százalék.

A dohányzás 12-féle rákot okoz!
A dohányzás 12-féle rákot okoz!

Ha az OECD országokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy csak Görögországban durvábbak az arányok a hazainál. A számok már 15 éveseknél is rosszak, közülük minden ötödik rendszeresen dohányzik. Különbség a nemek között sincs, a magyar fiúknak és lányoknak ebben az életkorban egyaránt 20-20 százaléka gyújt rá nap mint nap, miközben az uniós átlag csak 14-14 százalékos. Ez abból a szempontból rettenetes, hogy miközben a daganatos betegségekre jutó halálesetek száma 2004 és 2013 között jelentősen csökkent az unióban, a tüdőráknál, a légcső és hörgőráknál egyáltalán nem volt javulás, sőt a helyzet még romlott is: a férfiak esetében 21, a nők esetében 72 százalékkal emelkedett a vonatkozó halálesetek gyakorisága. Tudjuk azt is, hogy ezen ráktípusok rizikófaktorai közt a dohányzás élen jár, így nem kell magyarázni, mi következik abból, hogy rengeteg ember cigarettázik.

Nem figyelünk a szűrésekre

Szűrővizsgálatokkal is rosszul állunk: itthon például mammográfián csak az 50-70 éves korosztály kevesebb mint fele - mindössze 45 százaléka - vesz részt, miközben az unóban a kétharmada. Utóbbinak és az idejében megkezdett kezelésnek köszönhető, hogy a kontinensen tíz év alatt 10 százalékkal csökkent a halálesetek számaemlőrákmiatt. Mi ezt az arányt nem értük el, Szerbiával, Horvátországgal, Írországgal, Szlovákiával és Máltával együtt nálunk történt a legkisebb javulás. Ahhoz, hogy a helyzet Magyarországon is jobb legyen, a nőknek komolyabban kellene venniük a szűrővizsgálatokat.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait