"Legyen a védőoltás közös döntés"

HáziPatika

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 2016-ban indította útjára a Nekem Szól! Egészségértés pályázatot, mely a legsikeresebb egészségértést fejlesztő hazai programokat díjazza és népszerűsíti.

A pályázatra három kategóriában lehetett nevezni, a betegszervezet kategóriában pedig a Mályvavirág Alapítvány - #COOLTAS - Tinédzserek a HPV-védőoltásról kampánya nyerte az első helyezést. A kampány során az alapítvány igyekezett bevonni a HPV-oltás fontosságával kapcsolatos párbeszédbe azt a tinédzser korosztályt, melynek életében a rákmegelőzés még nem játszik fontos szerepet. A kampányról és a Nekem szól! pályázatról és díjról Tóth Icóval, a Mályvavirág Alapítvány alapítójával beszélgettünk.

HáziPatika.com: A Mályvavirág Alapítvány a #COOLTAS kampánnyal nyerte meg a Nekem szól! betegszervezet kategóriájának 1. helyezését. Miről szólt pontosan ez a kampány?

Tóth Icó, Mályvavirág Alapítvány: Minden év szeptembere nagyon fontos időszak a HPV-védőoltás szempontjából: 2014 óta az állam ingyen biztosítja a 7. osztályos lányoknak ezt az oltást, amennyiben a szülők kérik, és ebben a hónapban tudják igényelni. Az alapítvánnyal az elmúlt években mindig kampányoltunk az oltás mellett, leginkább hiteles információt szerettünk volna adni a szülőknek azért, hogy a döntésüket megkönnyítsük. Az elmúlt időszakban azt láttuk leginkább, amikor kimentünk különböző standokkal programokra, hogy amikor egy-egy szülő odajött hozzánk a gyermekével, nem beszélték meg, hogy beadassák-e az oltást, hanem általában a szülő eldöntötte, hogy vagy megkapja a gyermek, vagy nem, nem igazán volt meg a kommunikáció kettejük között. Ezért tavaly úgy határoztunk, hogy mi úgy szeretnénk fordulni a gyerekekhez, a tinikhez, hogy nem azt mondjuk el nekik, hogy oltassák be magukat, vagy kérjék ezt az anyukájuktól, hanem azt akartuk üzenni, hogy legyen a védőoltás közös döntés.

Nekem Szól Egészségértés díj, HPV

Sokat gondolkoztunk azon, milyen felületen tudjuk elérni a célcsoportunkat, így jutottunk el a musical.ly alkalmazáshoz (ma már TikTok), amelyet a környezetünkben nagyon sok 10-12 éves használ és szeret. Megnéztük, hogy kik azok az influencerek, akik ezen a felületen a legtöbb eléréssel rendelkeznek, akiket nagyon szeretnek, és azt láttuk, hogy Ómolnár Nelli, Nagy Liza, Schobert Lara és Szender Milán követőtábora a legnagyobb, így megkértük őket, hogy készítsenek közösen egy kisfilmet: a videóban együtt táncolnak, egyszer pedig felmutatják a tenyerüket, amelybe a HPV szó van felírva. Velük közösen ötletelve egy hashtaget találtunk ki a videó végére: olyasmiben gondolkodtunk, ami azt fejezi ki, hogy menő az oltás, amelyből az influencerek kitalálták a #COOLTAS-t, ami végül a film alá került. Megdöbbentő volt, hogy pár nap alatt hatalmas elérése lett a videónak, több mint 80 ezer lájk született, és több mint 600 komment a gyerekektől. A kommentek közül sok megdöbbentő volt a számunkra, mert nagyon sok gyereknél tapasztaltuk, hogy a szülők véleményét hozták be, vagy megkérdezték a szülőt, és úgy kommenteltek a videó alá.

2018-ban végül Magyarországon 80 százalékos lett a HPV elleni átoltottság. Az oltást biztosító gyógyszercég, amellyel együtt dolgozunk, abszolút ennek a kampánynak titulálják a sikeres átoltottsági rátának a jó részét.

HáziPatika.com: Miért fontos, hogy a fiatalok már ebben a korban elsajátítsák az egészségértést?

Tóth Icó: Ha fiatal korban megtanulunk figyelni az egészségre, akár konkrétan a HPV-oltás kapcsán, akár egyéb témában, később sokkal fogékonyabbak lehetünk, sokkal jobban meg fogjuk érteni, hogy mire kell figyelnünk. Szerintem a gyerekeknél nagyon fontos a családi mintakövetés is, ami van, hogy szinte teljesen észrevétlen: ha egy kamasz például azt látja, hogy az édesanyja minden évben eljár rákszűrésekre, akkor teljesen magától értetődő lesz, hogy ő is el fog járni idősebb korban, mert ez a minta épül be a számára. Ha az egészségértést megtanulja már fiatalon, az már nem tudatos, hanem inkább automatikus dolog lesz. Ami fontos, hogy a mai világban nem mindegy, ezt hogyan tesszük. A Musical.ly-kampánynak például azért volt ekkora a sikere a gyerekek körében, mert az ő nyelvükön, hozzájuk szólt, nem adott túl sok inputot. Ma már sokkal inkább erre van szükség, az már nem elég, hogy elmegyünk egy iskolába, és elmondunk egy előadást, hogy mennyire fontos a prevenció, a fiatalabb generáció számára már nem ez az egészségértés - de szerintem már az idősebbeknek sem.

HáziPatika.com: A kampány sikerén felbuzdulva a jövőben is szívesen dolgoznának együtt fiatalokkal?

Tóth Icó: Nagyon szeretnénk a jövőben is fiatalokkal együtt dolgozni, van is egy új pályázatunk, amely keretében egy iskolai mintaprogramot dolgoztunk ki gyerekeknek. Az alapítványnak sok fiatal önkéntese is van - nemrég tartottunk egy 50 fős tréninget ennek a korosztálynak. Számunkra egy nagy tanulóút, ők hogyan látják ezt a témát, mire, hogyan reagálnak, és a jövőben is szeretnénk a velük való munkát folytatni.

HáziPatika.com: Hogyan érintette önöket az első helyezés híre, milyen jelentősége van annak, hogy megnyerték a Nekem szól! pályázat díját?

Tóth Icó: Már harmadik éve volt, hogy adtunk be pályázatot erre a díjra, az előző két évben lett egy harmadik, majd egy második helyezésünk. Természetesen ezeknek is örültünk, mert nagyon fontos dolog bármilyen helyezés, de bíztunk benne, hogy ez a kampány nagyon erős, és még jobb helyezést érhetünk majd el vele. Nagyon fontos volt számunkra a munkánk visszajelzéseképpen is a díj: már 2013 óta dolgozunk, és megyünk töretlenül előre, de időnként nekünk is szükségünk van rá, hogy visszajelzést kapjunk arról, hogy a munkánk jó, van értelme annak, amit csinálunk. A díj hatalmas büszkeség, amely óriási sikerélményt ad, és megerősít abban, hogy érdemes tovább haladnunk.


Másrészről a Nekem szól! és a hozzá hasonló egészségdíjak jelentősége, hogy segítenek az embereknek még jobban megismerni ezeket a pályázatokat, illetve az ügyeket, amelyek mellett kampányolunk. Mi azt szoktuk mondani, hogy a feladatunk, hogy Magyarországon minden nőhöz eljussunk, hogy minden nő tisztában legyen améhnyakrákmegelőzésének fontosságával: ezt úgy tudjuk megvalósítani, ha vannak hasonló pályázatok, díjak is, amelyek ezeknek a kampányoknak még inkább hangot adnak, és egyre többen ismernek meg minket, a munkánkat ennek köszönhetően. Ez pedig akár életet is ment, ha úgy nézzük: ugyanis sokszor azt látjuk, ha időben eljutunk egy nőhöz, ha időben megtalál minket, akkor sokkal nagyobb az esélye például egy jobb betegútra, könnyebben eligazodik a rendszerben, mert rengeteget segítünk, az orvos ajánlásától kezdve, műtéttől való felkészítésen át számos területen. Ez a díj, egy ilyen kezdeményezés pedig azért is nagyszerű, mert ennek köszönhetően sok helyre, sok nőhöz eljuthatunk.

2013-ban hozták létre a Mályvavirág Alapítványt, amely a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a betegség megelőzéséért alakult, majd 2015-től csatlakoztak a petefészekrákos hölgyek, 2017-ben pedig a méhtest-rákosok és a szeméremtest-rákosok is. Foglalkoznak a méhnyakrák prevenciójával, több különböző síkon, a felnőttekkel és a gyerekekkel egyaránt - számos programjuk és kiadványuk van -, és természetesen a betegségekkel is. Nagyon erős a szakmai kapcsolatrendszerük, az alapítvány egyfajta összekötőkapcsot jelent a betegek, a lakosság, a szakmai intézmények és az állam között.

 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait