Kutatás nélkül nincs áttörés

A klinikai kutatások elengedhetetlenek ahhoz, hogy áttörést hozó új gyógyszereket lehessen kifejleszteni. Akik ezekben részt vesznek, nemcsak ebben segítenek, hanem egészségükért is mindent megtesznek. Egyszerűen azért, mert elsőként jutnak olyan terápiákhoz, amelyek nagy eséllyel teszik hatékonyabbá a betegségek kezelését.

Május 20-a a klinikai kutatás világnapja, ezen a napon azokat ünneplik, akik hozzájárulnak, hogy hatékony és biztonságos gyógyszereket lehessen kifejleszteni. A folyamat nagyon hosszú, összességében 10-15 évet ölel fel. Ez idő alatt nagyságrendileg 10 ezer molekulából választanak ki nagyjából 250-et, hogy aztán laboratóriumi és állatkísérletekben, majd humán klinikai vizsgálatokban vizsgálják hatékonyságukat. A tesztet első körben egészséges önkénteseken végzik, majd az adott betegségben szenvedő pácienseken is tesztelik a gyógyszer hatásosságát, adagolását, biztonságosságát.

klinikai kutatás

Tömegeknek segítenek

Magyarországon évente közel 20 ezer páciens vesz részt klinikai vizsgálatban. Ezek a betegek ingyenesen kapják az időnként igen drága új terápiákat, azzal párhuzamosan pedig kiváló orvosi ellátást. Egészségi állapotukat a doktorok rendszeresen ellenőrzik, a vizsgálatok a megszokottnál jóval gyakoribbak: az érintetteket a kutatás minden egyes szakaszán szakemberek kísérik végig. Ennek eredményeként a gyógykezelésükkel kapcsolatosan felmerülő összes kérdésükre azonnali választ kaphatnak, nem kell várakozniuk. A betegeknek a bekapcsolódás a klinikai vizsgálatokba nem jelent anyagi terhet, sőt ha költségeik merülnének fel a részvétel miatt, mert például utazniuk kell, akkor azt meg is térítik számukra.

A klinikai kutatások nem csak a betegségek egyre hatékonyabb kezelése miatt lehetnek fontosak. Általuk a legjobb készítmények már a patikába, illetve a használatba kerülés előtt is segíthetnek a betegeknek. Ezért jelentenek komoly előnyt mindazoknak, akik részt vesznek ilyen vizsgálatban.

Az önkéntesek ezzel nemcsak saját egészségükért tesznek, hanem betegtársaikon is segítenek. Azért van így, mert ha a kutatás sikeresen zárul, a gyógyszert pedig törzskönyvezik, akkor a patikákban már a nagyközönség is elérheti a hosszadalmas munkával kifejlesztett készítményeket. Megjelenésüket követően ezek az innovatív terápiák jelentik a modern orvosi ellátás alappilléreit. Segítségükkel nemcsak általánosságban javul az emberek egészségi állapota, hanem sokszor olyan súlyos betegségben szenvedők terápiája is sikeressé válhat, akiknél a jelenleg elérhető gyógyszerek hatástalannak bizonyulnak.

Készítmények garmadája

Magyarországon főképp szív- és érrendszeri betegségek, légzőszervi, idegrendszeri, gyomor és bélrendszeri kórképek, illetve a metabolikus rendellenességek gyógyszervizsgálataiba vonják be a legtöbb beteget. Ezek mellett sokan vesznek részt olyan vizsgálatokban is, amelyek hatékonyabb fájdalomcsillapítók fejlesztését célozzák. Ugyancsak sok beteget vonnak be onkológiai terápiák kutatásába is. A hazánkban folyamatban lévő II. (ennél egy konkrét, kis létszámú betegcsoporton vizsgálják, hogy az adott hatóanyag valóban alkalmas-e gyógyításra) és III. fázisú vizsgálatok (ezeknél még több beteget vizsgálva megerősítik a II. fázisban nyert vizsgálati eredményeket, igazolják a készítmény biztonságos alkalmazhatóságát, hatásosságát, követik a mellékhatásokat és összehasonlító vizsgálatokat végeznek más gyógyszerekkel) száma évről évre 350 és 400 között mozog, de 2015-ben és 2016-ban valamivel több is volt ennél. Ezzel lakosságarányosan stabilan az ötödik helyen állunk az uniós tagországok körében a klinikai vizsgálatok számát tekintve, ami nagyon szép eredmény.

Az új engedélykérelmek éves száma általában 300 körüli, amivel szintén ötödikek vagyunk a lakosságarányos uniós rangsorban Észtország, Dánia, Belgium és Lettország mögött. Ha a futó vizsgálatok abszolút számát nézzük meg 5 évre visszamenően, azt látjuk, hogy a 2013 és 2015 közötti 7. helyről 2016-ban előreléptünk a 6., majd tavaly a 4. helyre. Ezzel párhuzamosan az új klinikai vizsgálati engedélykérelmek abszolút száma alapján stabilan a 9. helyen állunk az unió 27 tagállama között.

Hogy az új gyógyszerek fejlesztése mennyire fontos, jól mutatják azok a statisztikát, melyek szerint azoknak köszönhetően Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban 21 százalékkal esett vissza a daganatos betegségek halálozási rátája 1990 óta. Ezen országok 15 millió hepatitis C-vel fertőzött betegének 95 százaléka ma már jól kezelhető, ahogyan szintén az új gyógyszerek miatt menedzselhető remekül a '80-as években még végzetesnek számító HIV-fertőzés is. Mindez az Európai Gyógyszeripari Vállalatok és Egyesületek Szövetségének (EFPIA) adataiból is jól látható.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)