Klinikai vizsgálatok: a rák a fő ellenség

Rettegett betegségek gyógyítását, kezelését segítik azok a klinikai vizsgálatok, amelyekkel az új gyógyszerek hatékonyságát nézik.

A jövő ígéretes gyógyszereit egyre több beteg kaphatja meg, aminek nem csak a hatékonyabb kezelésre nézve van jó hatása.

 

  • Magyarországon 2015-ben több mint 17 ezer beteg vehetett részt új gyógyszer klinikai vizsgálatában.
  • A legtöbb klinikai kutatás rákos betegség gyógyszerét vizsgálta.
  • Az onkológiai gyógyszerek vizsgálata betegenként évente átlagosan 3 millió forintba kerül.
  • A klinikai gyógyszervizsgálatok évente közel 100 milliárd forintos nemzetgazdasági bevételt jelentenek.


 

Magyarországon egyre több klinikai vizsgálat segíti új gyógyszerek kifejlesztését. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (korábbi GYEMSZI) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai szerint 2015-ben már 349 klinikai vizsgálati kérelmet nyújtottak be, míg 2014-ben háromszázharminchat, 2013-ban háromszázhuszonöt, 2012-ben pedig háromszázhét. Ez átlagosan évi 329 vizsgálatot jelent, és fontos az is, hogy az átlagos éves növekedés 13 százalékos. Ennek jelentősége azért komoly, mert az új gyógyszerek sokaknak új esélyt is jelenthetnek.

A daganat a fő ellenség

A 2015-ös adatok szerint messze olyan gyógyszerkutatásból van a legtöbb - nagyságrendileg 90 körüli - amely onkológiai betegségre keres megoldást, de 30 fölötti az idegrendszeri és pszichiátriai betegségek gyógyszereit kutató vizsgálatok száma is. Hasonló nagyságrendben vizsgálják gyomor és bélrendszeri betegségek gyógyszereit.

A legtöbb gyógyszerkutatás az onkológiai betegségre keres megoldási lehetőségeket
A legtöbb gyógyszerkutatás az onkológiai betegségre keres megoldási lehetőségeket

Az elmúlt másfél évtizedben nőtt a várható élettartam és több betegség esetében javultak a mutatók. Összességében azonban az EU legtöbb országához képest még igen rossz statisztikákkal bírunk. Összeszedtük azt a három betegségcsoportot, amely a legtöbb életet követeli itthon.

A harmincat közelíti azon vizsgálatok száma is, amely a légzőszervi és mellkasi betegségek gyógymódját keresi, de szép számban végeznek olyan vizsgálatokat is, amelyek reumatológiai kórképekre, metabolikus és táplálkozási betegségekre, kardiovaszkuláris problémákra, fájdalomcsillapításra és bőrgyógyászati panaszokra jelenthetnek megoldást. Jól látszik tehát, hogy a legnagyobb arányban a legveszélyesebb betegségek gyógyszereit kutatják, de a teljes paletta gyakorlatilag minden területet lefed.

 


Egyre több a vizsgálat

A vizsgálatokba egyre több beteget tudnak bevonni, 2015-ben például már összesen 17415 páciens vett részt ilyen kutatásokban. A legnagyobb betegszámmal légzőszervi és mellkasi betegségek gyógyszereit vizsgálják, de sokan vesznek részt olyan kutatásokban is, amelyekkel a metabolikus és táplálkozási betegségek hatékonyabb gyógyszereit nézik. Mindkét területen 100 fölötti az átlagos betegszám, a nagyságrend pedig a kardiovaszkuláris problémák gyógyszervizsgálatainál is közelíti ezt az értéket.

Az onkológiai betegségek gyógyszereinek kutatásába egyszerre átlagosan 30 körüli beteget tudnak bevonni. Mindennek komoly költségvonzata is van: a vizsgálói költség 2015-ben közel 35 milliárd forint volt. Viszont a betegeknek semmibe nem kerül az, hogy a jövő gyógyszereit a lehető legkorábban kapják meg, a társadalombiztosítást pedig szintén nem terheli az, hogy a betegek kezelését a legígéretesebb gyógyszerjelölteket segítik.

 

Mivel a klinikai kutatások globális szinten is egyre versenyképesebbé válnak, az európai régióhoz lassan felzárkóztak más országok is. Új szabályok vonatkoznak a klinikai kutatásokra

Több milliós kiadás

A teljes éves költés mellett beszédes, és talán könnyebben érthető adat az is, hogy az onkológiai gyógyszerek vizsgálata évente betegenként 3 millió forintba kerül, a számok tehát ilyen olvasatban sem kicsik. A rákbetegségek kezelését segítő gyógyszerek vizsgálatánál többet csak azon gyógyszerek vizsgálatára kell költeni, amelyek fájdalomcsillapításra valók. A gyógyszervizsgálatoknak a nemzetgazdasági bevételre is jelentős hatása van: a kalkulált adatok szerint 2015-ben 98 milliárd forint nemzetgazdasági bevételt jelentettek a klinikai vizsgálatok. Mindez a társasági adón, az áfán, a munkáltatói járulékokon, a személyi jövedelemadón, egyéb adókon és járulékokon keresztül éves szinten 35 és 39 milliárd forint közötti költségvetési bevételt jelent az államnak is.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait