Ilyen, ha a nők összefognak

HáziPatika

A Női Liga öt, női egészségmegőrzésért dolgozó civilszervezet összefogásával jött létre. A szervezet munkáját tavaly decemberben különdíjjal ismerték el a Nekem Szól! Egészségértés pályázaton.

"A Női Liga öt női szervezet (Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen, Mellrákinfó Egyesület, Női Egészségért Alapítvány, Mályvavirág Alapítvány, Babagenetika Egyesület) összefogása. Azért hoztuk létre, mert mind az öt szervezetnek vannak olyan közös pontjai, amelyekben együtt könnyebben tudunk eredményeket elérni" - mondja Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány elnöke. A Női Egészségért Alapítvány azon kívül, hogy a Női Liga tagszervezete, jelenleg az egyetlen magyarországi hivatalos civil szervezet, mely az endometriózissal küzdő nőket támogatja.

Női Liga - Összefogás a női egészségért
Női Liga - Összefogás a női egészségért

Érintettségből alapítvány

"Azért hoztuk létre a Női Egészségért Alapítványt, hogy másoknak ne kelljen eljutni addig, ameddig mi, alapítók eljutottunk" - mondja Adrienn, akinél két bizonytalansággal teli év után, 2009-ben diagnosztizáltak negyedik stádiumú endometriózist. Mint mondja, a diagnózis előtti években orvostól orvoshoz járt panaszaival, ám senki nem tudta megállapítani, mi lehet a baja.

"Azt mondták, hogy minden rendben van, hogy majd ha szülök, elmúlik a menstruációs fájdalom. De olyan is volt, hogy annyit mondtak a panaszaimra, hogy szimplán csak változik a szervezetem."

Mikor aztán 2009-ben végre diagnosztizálták a betegségét, az is kiderült, hogy azendometriózismár a beleit is érinti, és hogy a gyógyuláshoz műtétre lesz szükség. Egy 7 és fél órán át tartó operáció során el kellett távolítani a nő bal oldali petevezetékét, egy 15 cm-es bélszakaszát és több más összenövést is. A műtét utáni gyógyulásához idő kellett, ám felépülése után szinte azonnal megszületett fejében az alapítvány gondolata.

"Megkerestem azokat az embereket, akik a betegségem során segítettek nekem, és elkezdtünk közösen gondolkodni. 2010 óta önszerveződő civil klubként, 2014-től pedig már alapítványként működünk. Én pedig három éve már csak az alapítvánnyal foglalkozom, mert annyi dolgunk van, hogy alig győzzük."

Amikor a nők összefognak

Adrienn és társai a Női Ligát 2018 tavaszán hozták létre, az alapítás óta pedig azért dolgoznak immáron összefogva, hogy a leggyakoribb női megbetegedések - az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák és a babagenetika - területén közösen támogassák a nők egészségét mind az érdekérvényesítés, az edukáció, mind pedig az egészségmegőrzés területén. Közös munkájuknak pedig már eredménye is van: közbenjárásuknak köszönhetően az említett betegségekben érintett nők 2019. január 1-től adókedvezményre jogosultak. Ez azt jelenti, hogy az érintettek súlyosan fogyatékos magánszemélynek minősülnek, így - ha erről orvosi igazolásuk van - a határozat alapján a fogyatékos állapot kezdőnapjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 %-ának megfelelő összeget kaphatják meg.

"December végén, karácsony előtt egy nappal sikerült átvinni a kormányrendelet módosítást, úgyhogy két hete most éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy miként is lesz ez majd a gyakorlatban is megvalósítható. A díjnak azért is örültünk nagyon, mert amikor a Nekem Szól! Egészségértés Különdíjat megkaptuk, már sejtettük, hogy sikerült elérnünk az adókedvezményt."

Díjazták a Női Ligát

2018 őszén harmadik alkalommal hirdették meg a Nekem Szól! Egészségértés Díjat. Az elismerést az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) azzal a céllal hozta létre még 2016-ban, hogy feltérképezzék, díjazzák és széles körben is bemutassák az ország legsikeresebb, egészségértést fejlesztő programjait. A Nekem Szól! Egészségértés Díjra a Női Liga tagszervezetei már az első évtől kezdve rendszeresen pályáztak, és szinte minden évben szép eredményeket értek el. Ezek után nem is volt kérdés számukra, hogy idén közös egyesületükkel, a Női Ligával is megmérettetik magukat. A siker pedig nem maradt el, pályázatukkal különdíjat nyertek.


"Ez a díj egyrészt egy elismerés, jó visszacsatolás arról, hogy értékelik, amit csinálunk. Másrészt pedig nyilván a díjjal egyfajta médiamegjelenés is együtt jár, amelyen keresztül még több embert, érintettet tudunk elérni. Ha pedig több embert érünk el, akkor több embernek tudunk majd segíteni is" - mondja Salamon Adrienn.

Adrienn azt is elmondta, hogy már meg is van a Női Liga következő nagy projektje, amely nem más, mint a tiniedukáció. A közeljövőben az öt szervezet összefogva járja majd az ország iskoláit, hogy egészségtudatosságra oktassa a fiatalokat.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait