"Fontos, hogy tudatosak legyenek a betegek"

HáziPatika

A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a betegség megelőzéséért küzdő Mályvavirág Alapítványt az elmúlt két évben kétszer is kitűntették a Nekem Szól! Egészségértés Díjjal. Tóth Icó, az alapítvány elnöke azt mondja, egy ilyen elismerés nem csak abban segít, hogy hitelesebben tudjanak fellépni a betegek és a szakma előtt, de őket is megerősíti abban, hogy jó úton haladnak.

Idén ősszel harmadik alkalommal hirdették meg  a Nekem Szól! Egészségértés Díjat. Az elismerést 2016-ban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) azért hozta létre, hogy feltérképezzék, díjazzák és széles körben is bemutassák az ország legsikeresebb, egészségértést fejlesztő programjait. Ezen felül a díj létrehozásával az AIPM nem titkolt célja az volt, hogy segítse, fejlessze az emberek egészségértését. Egy 2015-ös reprezentatív kutatásából ugyanis kiderült, hogy Magyarországon minden második embernek problémát okoz az egészségével kapcsolatos információk megértése - holott a megfelelő egészségértésnek nagy szerepe van az egészséges életmód kialakításában, valamint abban, hogy az emberek pontosabban betartsák a számunkra előírt kezelések, terápiák valamint gyógyszerek alkalmazásának szabályait.   

méhnyakrák, Nekem szól egészségértés díj, Mályvavirág alapítvány

A Nekem Szól! Egészségértés Díjra természetes személyek és szervezetek is pályázhatnak olyan programokkal, amelyek segítik a magyarok egészségügyi tájékozottságát.  A Mályvavirág Alapítvány már az első évben, 2016-ban majd a következőben, 2017-ben is benyújtotta pályázatát "Betegszervezetek kategóriában" és mind a két évben díjazták is munkájukat.

Az egészségtudatosság fél egészség. A kutatók nagy része ma már egyetért abban, hogy az életmód nagyobb hatással van az általános egészségi állapotunkra, mint a genetika. Mire figyeljünk oda, ha szeretnénk elkerülni a komoly betegségek kialakulását?

A Mályvavirágot Nagy-Tóth Ildikó, vagy ahogy mindenki ismeri, Tóth Icó hozta létre, miután 2011-ben, második kislánya születés után méhnyakrákot diagnosztizáltak nála. Mivel abban az időben még nem működött Magyarországon kifejezetten méhnyakrákos betegekkel foglalkozó szervezet, gyógyulása után eldöntötte, hogy ő maga fog segíteni sorstársain.  Civil segítőkkel, betegtársakkal és nőgyógyász szakemberekkel együtt megalapították a Mályvavirágot. Tevékenységüket az első évek után ki is bővítették: 2015 óta a petefészekrákos, 2018 óta pedig a méhtestrákos betegekkel is foglalkoznak. Az alapítvány célja, hogy összefogják és segítsék a méhnyakrákkal, petefészekrákkal, vagy méhtestrákkal bármilyen formában érintetteket: prevenciós programjaikkal a lehetséges megelőzési módokra próbálják meg felhívni a nők figyelmét, de segítséget nyújtanak a betegek rehabilitációjának megszervezésében, lebonyolításában is.

Nagyon örülünk ennek a díjnak, mert nekünk is nagy segítség abban, hogy elérjük a betegeket és megmutassuk a világnak, hogy mit is csinálunk, kinek miben tudunk segíteni. Mi is rendszeresen hangoztatjuk, hogy mennyire fontos, hogy tudatosak legyenek a betegek, akár a megelőzéssel kapcsolatban, de a kezelések, terápiák terén is. Ahhoz azonban, hogy elérjük az embereket és felkeltsük a figyelmüket, ma már egyre kreatívabbnak kell lennünk - ez a pályázat pedig azért is jó, mert ilyenkor mindenkinek bemutathatjuk az ötleteinket, a munkánkat. Ha pedig díjaznak is bennünket, akkor megerősítést kapunk afelől, hogy jó úton haladunk.

- véli Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A Nekem Szól! Egészségértés Díjak természetesen anyagi elismeréssel is járnak. Minden kategóriában egy nyertes pályázót hirdetnek ki, a kategórianyertesek díjazása pedig bruttó 200 000 Ft. A kategória második helyezettjei egyenként bruttó 100 000 Ft, a harmadik helyezettek pedig egyenként bruttó 50 000 Ft pénzdíjban részesülnek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait