"Fontos, hogy tudatosak legyenek a betegek"

HáziPatika

A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a betegség megelőzéséért küzdő Mályvavirág Alapítványt az elmúlt két évben kétszer is kitűntették a Nekem Szól! Egészségértés Díjjal. Tóth Icó, az alapítvány elnöke azt mondja, egy ilyen elismerés nem csak abban segít, hogy hitelesebben tudjanak fellépni a betegek és a szakma előtt, de őket is megerősíti abban, hogy jó úton haladnak.

Idén ősszel harmadik alkalommal hirdették meg  a Nekem Szól! Egészségértés Díjat. Az elismerést 2016-ban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) azért hozta létre, hogy feltérképezzék, díjazzák és széles körben is bemutassák az ország legsikeresebb, egészségértést fejlesztő programjait. Ezen felül a díj létrehozásával az AIPM nem titkolt célja az volt, hogy segítse, fejlessze az emberek egészségértését. Egy 2015-ös reprezentatív kutatásából ugyanis kiderült, hogy Magyarországon minden második embernek problémát okoz az egészségével kapcsolatos információk megértése - holott a megfelelő egészségértésnek nagy szerepe van az egészséges életmód kialakításában, valamint abban, hogy az emberek pontosabban betartsák a számunkra előírt kezelések, terápiák valamint gyógyszerek alkalmazásának szabályait.   

méhnyakrák, Nekem szól egészségértés díj, Mályvavirág alapítvány

A Nekem Szól! Egészségértés Díjra természetes személyek és szervezetek is pályázhatnak olyan programokkal, amelyek segítik a magyarok egészségügyi tájékozottságát.  A Mályvavirág Alapítvány már az első évben, 2016-ban majd a következőben, 2017-ben is benyújtotta pályázatát "Betegszervezetek kategóriában" és mind a két évben díjazták is munkájukat.

Az egészségtudatosság fél egészség. A kutatók nagy része ma már egyetért abban, hogy az életmód nagyobb hatással van az általános egészségi állapotunkra, mint a genetika. Mire figyeljünk oda, ha szeretnénk elkerülni a komoly betegségek kialakulását?

A Mályvavirágot Nagy-Tóth Ildikó, vagy ahogy mindenki ismeri, Tóth Icó hozta létre, miután 2011-ben, második kislánya születés után méhnyakrákot diagnosztizáltak nála. Mivel abban az időben még nem működött Magyarországon kifejezetten méhnyakrákos betegekkel foglalkozó szervezet, gyógyulása után eldöntötte, hogy ő maga fog segíteni sorstársain.  Civil segítőkkel, betegtársakkal és nőgyógyász szakemberekkel együtt megalapították a Mályvavirágot. Tevékenységüket az első évek után ki is bővítették: 2015 óta a petefészekrákos, 2018 óta pedig a méhtestrákos betegekkel is foglalkoznak. Az alapítvány célja, hogy összefogják és segítsék a méhnyakrákkal, petefészekrákkal, vagy méhtestrákkal bármilyen formában érintetteket: prevenciós programjaikkal a lehetséges megelőzési módokra próbálják meg felhívni a nők figyelmét, de segítséget nyújtanak a betegek rehabilitációjának megszervezésében, lebonyolításában is.

Nagyon örülünk ennek a díjnak, mert nekünk is nagy segítség abban, hogy elérjük a betegeket és megmutassuk a világnak, hogy mit is csinálunk, kinek miben tudunk segíteni. Mi is rendszeresen hangoztatjuk, hogy mennyire fontos, hogy tudatosak legyenek a betegek, akár a megelőzéssel kapcsolatban, de a kezelések, terápiák terén is. Ahhoz azonban, hogy elérjük az embereket és felkeltsük a figyelmüket, ma már egyre kreatívabbnak kell lennünk - ez a pályázat pedig azért is jó, mert ilyenkor mindenkinek bemutathatjuk az ötleteinket, a munkánkat. Ha pedig díjaznak is bennünket, akkor megerősítést kapunk afelől, hogy jó úton haladunk.

- véli Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A Nekem Szól! Egészségértés Díjak természetesen anyagi elismeréssel is járnak. Minden kategóriában egy nyertes pályázót hirdetnek ki, a kategórianyertesek díjazása pedig bruttó 200 000 Ft. A kategória második helyezettjei egyenként bruttó 100 000 Ft, a harmadik helyezettek pedig egyenként bruttó 50 000 Ft pénzdíjban részesülnek.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait