Ezek a legveszélyesebbek a magyarokra

HáziPatika

A túlsúly és a mozgáshiányos életmód jelenti a legnagyobb veszélyt a magyarok egészségére - derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) legfrissebb kutatásából.

A magyar társadalom egészségi állapota kulcsfontosságú az ország teljesítőképessége szempontjából. Az idő előtti megbetegedések ugyanis nemcsak munkaerőpiaci kiesést, hanem komoly egészségügyi kiadásokat is jelentenek a költségvetés számára. Egészségügyi mutatóink tekintetében azonban még elmaradásban vagyunk az EU-s átlagtól - olvasható a közleményben. Az AIPM III. Innovatív Gyógyszeripari Körkép kutatása azt vizsgálta, hogyan alakul a magyarok egészségi állapota a következő 10 évben, melyek a legfontosabb kockázati tényezők, illetve milyen mértékben járulnak majd hozzá a hazai egészségügyhöz az innovatív gyógyszergyártók.

mozgásszegény életmód, elhízás, egészségügyi kockázat, magyarok egészség, AIPM
A mozgásszegény életmód a magyarok egyik nagy ellensége. Fotó: iStock

Lassú javulás várható

A gyógyszergyártó vállalatok vezetői óvatosan optimisták a magyarok jövőbeni egészségi kilátásait illetően. Úgy gondolják, a következő 10 évben kissé növekszik majd az egészségben eltöltött évek száma, amely az EUROSTAT adatai szerint jelenleg átlagosan 60,2 év a magyar nők és 59,5 év a férfiak esetében. Emellett várhatóan a magyarok egészségértésének mértéke is növekedni fog majd. Az innovatív terápiákhoz való hozzáférés idejével kapcsolatban azonban már kevésbé optimisták a válaszadók - arra számítanak, hogy inkább változatlan marad. Eközben viszont úgy vélik, hogy épp a korszerű terápiákhoz való hozzáférés javítaná a leginkább magyar társadalom egészségi állapotát, valamint növelné a születéskor várható élettartamot.

A túlsúly és a mozgáshiány a legveszélyesebb

Súlyos betegségek gyógyszerei lesznek olcsóbbak - kattintson a részletekért!

Az AIPM kutatása az egészségünket befolyásoló kockázati tényezőkre is kitért. Az eredmények alapján két egymással összefüggő veszély körvonalazódik. A válaszadók szerint ugyanis a következő 10 évben a túlsúly, valamint a mozgáshiányos életmód szerepe növekszik leginkább a magyarok egészségét fenyegető kockázati tényezők közül. De jelentős probléma az alacsony egészségértés, az egészségtelen táplálkozás és az alkoholfogyasztás is. A dohányzás szerepéről úgy gondolják, változatlan marad, ugyanakkor a felsorolt kockázati tényezők közül egyikről sem feltételezik, hogy csökkenne a szerepe a következő 10 évben.

Magyarországon a legrettegettebb betegségek egyike a rák, amely minden negyedik embert érint az élete során. Ennek kapcsán a kutatás azt vizsgálta, hogy a nemzetközi gyógyszercégek vezetői szerint a következő 10 évben mely faktorok milyen mértékben járulnak majd hozzá a daganatos megbetegedések túlélési esélyének növeléséhez. A válaszadók szerint az innovatív terápiák, tehát a gyógymódok fejlődése lehet mindennek a kulcsa.


Az innovatív gyógyszergyártók szerepe

Az AIPM kutatásában azt is felmérte, hogy a gyógyszervállalatok vezetői szerint vajon hogyan befolyásolja a magyar egészségügyet az innovatív gyógyszeripar. Az egyöntetű vélemény szerint a következő években folytatódik a most is megfigyelhető pozitív tendencia - egyrészt az innováció ösztönzésével. Emellett továbbra is fontos szerepük lesz az innovatív gyártóknak abban, hogy legújabb készítményeikkel segítsék a magyarok gyógyulását. Harmadrészt pedig abban is egyetértés mutatkozott a válaszadók között, hogy az innovatív gyógyszergyártók tevékenységükkel a következő években is jelentősen hozzájárulnak majd a hazai GDP-hez, erősítve a nemzetgazdaságot.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait