A leghasznosabb okoskütyük

Ugyan már rengeteg olyan okostelefonos alkalmazás van, amely mobiltelefonra telepítve könnyebbé teszi az egészségre való odafigyelést, illetve a betegségek kezelését, olyan okos kütyük is szép számmal akadnak, amelyek fizikai valójukban, külön eszközként léteznek. A telefonnal ezek is kommunikálhatnak, de a lényeget szerkezetük rejti.

 • Létezik már olyan okos gyógyszeres doboz, amely nem csak a gyógyszerszedést teszi könnyebbé, hanem figyelmeztetheti is a családtagokat akkor, ha egy idős hozzátartozó elfelejtette bevenni fontos gyógyszerét.
 • A folyamatosan viselhető aktivitásmérők nagyon hasznos információkat rögzíthetnek, ha pedig okos mérleggel is összepárosítják őket, még hatékonyabbá tehetik a fogyást.
 • Egyre több olyan eszköz kapható, amely telefonhoz kapcsolva egyszerűbbé teheti az életet. Ezek közül a legismertebb a vérnyomás mérésére alkalmas karpánt, amely a hagyományos vérnyomásmérőt is leválthatja.
 • Az okos eszközök a cukorbetegség kezelésében komoly áttörést hozhatnak, az okos kontaktlencse például nagyban megkönnyítheti majd az érintettek életét.
 • A gyógyszerszedést könnyebbé, biztonságosabbá tevő okostelefonos alkalmazások már önmagukban alkalmasak arra, hogy figyelmeztessenek az aktuális pirulák bevételére, ám van olyan eszköz is, amely mindezt fizikai valójában is képes menedzselni. Ezek közül a legismertebb a PillDrill nevű okos gyógyszeres doboz, amely egyszerű technológiai megoldásokkal segíti mederben tartani a napi rutint. A szerkezet hang- és látványeffektekkel figyelmeztet az aktuális adag bevételére, emellett pedig rögzíti a gyógyszerfogyasztást. Figyelmeztetései telefonra is érkezhetnek, de akár sms-ben is megkaphatók, sőt a szerkezet arra is képes, hogy ha a beteg valami miatt nem veszi be a gyógyszert, akkor figyelmezteti a családtagot. Ez különösen idős családtagoknál lehet hasznos.

  A folyamatosan viselhető aktivitásmérők nagyon hasznos információkat rögzíthetnek
  A folyamatosan viselhető aktivitásmérők nagyon hasznos információkat rögzíthetnek

  A telefonok a pulzus mérésére már önmagukban is képesek, ehhez elég a megfelelő alkalmazás, illetve az, hogy mutatóujjunk begyét 60 másodpercre a telefon kamerájára és vakujára helyezzük. A működési elv pofonegyszerű, az alkalmazás az ujjbegy színváltozását nézi, ami közvetlenül kapcsolódik a pulzushoz. A vérnyomást ilyen egyszerűen azért nem lehet mérni, de külön eszközökkel már a telefon is képes arra, hogy ilyesmihez nyújtson segítséget. Ehhez egy karra csatolható eszközre van szükség, ami az adatokat automatikusan a telefonra küldi, így az értékeket már nem kell külön írogatni. Az ilyen jellegű telefonos kiegészítők nem csak a laikusokat segítik: az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) nem is olyan régen olyan okostelefon-keretet is elfogadott, amely EKG készítéséhez használható.

  Okos eszközök átlagembereknek

  Az átlagember számára persze inkább az olyan okos eszközök, hordható egészségügyi szerkezetek jelentenek segítséget, mint amilyenek a fitnesz- és egyéb sportmonitorok, aktivitásmérők. Ezek számolhatják a megtett lépéseket, mérhetik a szívfrekvenciát, az adatokból készült grafikonok pedig látványosak, beszédesek lehetnek. Ezek közül az egyik legismertebb Fitbit, amelynek érintőképernyős karórája nemcsak a lépéseket számlálja, alvást és a pulzust monitorozza, hanem a bejövő telefonhívásokat is kezeli, a mozgást pedig GPS-szel is követi.

  Vannak olyan okos mérlegek is, amelyek a testtömeg mellett a testzsírszázalékot is naplózzák. Ezek akár több ember adatait is képesek követni, így beszerzésük az egész családnak hasznára válhat. Ezek mérési eredménye adott esetben - ha mindkettőből ugyanazt a típust használjuk - integrálódhat az aktivitásmérő adatbázisába is, így a testsúlyváltozás a fizikai aktivitás tükrében is nyomon követhető.

  A naptárak, a jegyzetfüzetek, a GPS-készülékek vagy a térképek már sok-sok éve a mobiltelefonokra költöztek, mellettük viszont egyre több olyan eszköz is elérhető az okoskészülékeken, amely az egészség szolgálatába állítható. Mutatunk pár példát, kattintson!

  A technológia fejlődésével a cukorbetegség kezelése is egyre észrevétlenebb lehet. Ha ennek használata nálunk még nem is napi gyakorlat, de például létezik olyan viselhető eszköz, amely vezeték nélkül tudja monitorozni a vércukorszintet. Ez esetben a betegek bőre alá egy fél milliméter átmérőjű, nagyon vékony kanült helyeznek, ehhez pedig csatlakoztatnak egy olyan apró szenzort, amiről vezeték használata nélkül olvasható le a vércukorérték. A betegség menedzselésében hatalmas előrelépést jelent majd a Novartis és a Google együttműködésében fejlesztett intelligens kontaktlencse is. Ez valós idejű adatok küld a vércukorszint-változásról a beteg mobiltelefonjára, így az érték tűszúrás nélkül tartható folyamatosan kontroll alatt.

  )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +25, +33 °C
  Minimum: +14, +21 °C

  Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)