A kamilla ezért nem csodaszer

A közösségi oldalakon tucatszámra jönnek szembe olyan cikkek, amelyeknek hitelessége finoman szólva nincs rendben. A rákot már milliónyi csodaszer gyógyítja, az úgynevezett gyógyszermaffia pedig mindezt elhallgatja. Hangnemünk most szarkasztikus, pedig mindez nagyon szomorú: az efféle téves információk életekbe kerülhetnek. Lássuk, hogyan lehet felismerni ezeket!

Legyen gyanús az olyan oldal, ahol:

  • Az üzemeltetőről nincs információ.
  • Az oldal nem a megszokott .hu vagy .com-ra végződik, hanem .info, .net, .org-ra.
  • Az írásoknak nincs beazonosítható szerzőjük.
  • A cikkek címei szenzációt, leleplezést ígérnek.
  • Az oldal tele van boltokban, patikákban nem kapható termékek reklámjaival.
  • Az oldalon azonnal fölpattan az ablak, amely azt kéri: a szájtot lájkoljuk Facebookon.
  • A cikkekben ellenőrizhetetlen szakértők nyilatkoznak.

A lakosság közel kétharmada az interneten néz utána az egészségügyi problémáknak; a tünetei alapján szóba kerülő vizsgálatokról, kezelési lehetőségekről onnan gyűjt információt. Még azt megelőzően, hogy orvosát egyáltalán felkeresné, tanácsot kérne gyógyszerésztől vagy bárkitől, aki ért az adott témához. Hogy a diagnózis felállításáig három emberből kettő ezt teszi, nemcsak feltételezés, hiszen már felmérések is - egyebek mellett az a reprezentatív kutatás, amelyet a Szinapszis készített itthon 2015 nyarán - rámutattak. A gond ezzel, hogy az interneten hemzsegnek az álhírportárok, illetve az olyan szenzációhajhász oldalak, amelyeknek egyetlen célja van: olyan termékeket a betegekre sózni, amelyek hagyományos boltokban és patikákban nem véletlenül nem kaphatóak.

Vadászat a betegekre

Az interneten olyan féligazságok, egészségügyi tanácsok is keringnek, amelyek kifejezetten ártalmasak. Ezeket muszáj valahogy elkülöníteni az értékes tartalmaktól. Az például intő jel, ha a cikk már első ránézésre hatásvadász vagy éppen ócsárolja az orvosokat. A kemoterápiánál sokszor hatékonyabb csodaszerek, a veszélyesnek kikiáltott gyógyszerek ugyancsak klasszikus felütései az ilyen írásoknak. Szintén gyanúsak az olyan cikkek, amelyek feltűnően szívhez szólóak, beteg gyereket helyeznek középpontba azzal, hogy csakis valamilyen csodaszer - például B17 vitamin - segítségével gyógyulhatnak meg, amelyeket pedig nehéz beszerezni és nem támogatják használatukat az orvosok.

A rémhírterjesztés és a hergelés klasszikus eszköz: lényege, hogy az emberi pszichére hat. Nem is kicsit: a pszichológiai kutatások bő fél évszázadon át nem foglalkoztak az érzelmekkel, mert nem tudták, miképpen lehet ezeket kutatni. Az utóbbi 25-30 évben viszont már vannak erre is eszközök, a kutatások pedig meglepő eredményt hoztak: kiderült, hogy az érzelmek még a leginkább racionális, logikus gondolkodásban is alapvető szerepet játszanak. Az érzelmekre, indulatokra építő cikkeknek jellemző sallangjaik is vannak: ilyenek a "semmihez sem értő" orvosok, az "információkat direkt visszatartó" gyógyszercégek jellegű közlések. Klasszikus kifejezés a "gyógyszermaffia" és a "gyógyszerlobbi" is.

A lakosság közel kétharmada az interneten néz utána az egészségügyi problémáknak
A lakosság közel kétharmada az interneten néz utána az egészségügyi problémáknak

Folyamatos kérdések

Az internetes oldalakról az álhírek, tévinformációk olyan szinten dőlnek, hogy külön blogok is foglalkoznak velük. Legismertebb a Ködpiszkáló, amely 2011 óta, tehát már hat éve működik. "A blog amiatt indult, mert az ismerőseimtől folyamatosan érkeztek a kérdések: mindig engem kerestek akkor, amikor furcsa információkkal találkoztak, tőlem tudakolták, hogy igazak-e. Egy idő után annyira sokan kerestek ugyanazzal, hogy jobbnak láttam nem telefonon vagy levélben válaszolni, hanem inkább blogban leírni a dolgokat -" mondja dr. Csupor Dezső farmakognóziai szakgyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem docense.

Blogja azóta is igyekszik eloszlatni a tévhiteket, bár ahogy a gyógyszerész fogalmaz: ha valaki az internetes keresőbe beír egy-egy felkapott egészségügyi témát, ma is nagy eséllyel fog hülyeségeket találni. Emiatt is fontos, hogy a hiteles és nem hiteles oldalak között a laikusok is megtanuljanak különbséget tenni. Csupor Dezső azokra a cikkekre különösen felhívja a figyelmet, amelyek fogyasztói beszámolókra épülnek. Ezzel a cégek a felelősséget próbálják meg hárítani, hiszen ha termékükről nem ők hazudnak, hanem "fogyasztók" zengnek róluk ódákat, akkor már a hatóságok is nehezebben tudnak velük szemben fellépni.

Kutatások útvesztője

Nem megbízható egészségügyi információk néha még komoly oldalakon is megjelennek. Ez esetben nem szándékos csúsztatásról van szó, pusztán arról, hogy egy kutatást nem megfelelően értelmeznek. Annak például rendszeresen komoly hírértéke van, hogy egy-egy gyógynövény hatóanyaga gyógyszer-alapanyag lehet - és ez jogos is, hiszen ezen a területen is folyamatosak a kutatások, az eredményeknek pedig nagy tudományos jelentősége van.


Pár éve például egy olyan hírt kaptak fel, amely arról szólt: a kamilla apigenin nevű hatóanyaga megakadályozza, hogy az emlődaganatos sejtek sokkal tovább élhessenek, mint a normális sejtek: gátolja terjedésüket és érzékenyebbé teszi őket a gyógyszeres kezeléssel szemben. Ezt sokan úgy tálalták, hogy a kamilla jó lehet az emlőrákra, ami viszont ebben a formában hatalmas tévedés, sőt veszélyes is, hiszen a betegek úgy gondolhatják, hogy a bizonyítottan hatékony terápia helyett inkább kamillateával kúrálják magukat.

Pedig nem igaz, hogy a kamilla hatékony rákellenes szer lenne, pusztán annak lehetősége merült fel, hogy hosszas kutatásokkal, vizsgálatokkal meg lehet nézni, hogy egyik hatóanyagából készülhet-e esetleg hatékony készítmény. Ha igen, akkor hatékonyságát bizonyítani is kell, adagolását, felhasználási módját szabályozni szükséges. A kutatóknak ez sokévnyi munkát jelent, szó sincs tehát arról, hogy maga a kamilla lenne csodaszer. Ennek hangsúlyozása gyakran még az olyan cikkekből is kimarad, amelyeknek célja nem az olvasók megtévesztése, hanem az újdonságok bemutatása.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait