10 elengedhetetlen lépés, hogy egészségesek maradjunk

HáziPatika

Az egészség megtartásához nem elég egyetlen dologra odafigyelni, az élet számos területén meg kell tennünk a szükséges lépéseket. Leginkább az alábbiakat.

Figyeljünk oda a testsúlyunkra!

A testtömegindex-kalkulátor szerinti normális testsúly megtartása vagy elérése kulcsfontosságú az egészség megőrzésében. Azelhízásrossz hatással van a szívre, a májra, a vérnyomásra, az erekre, valamint egyebek mellett a kedélyállapotra és a libidóra is, de a túlzott soványság is problémás lehet, mert gyengeséghez, hiányállapotokhoz, alulműködéshez vezethet. Nem azért kell rendszeresen megmérni a súlyunkat, hogy még egy dologgal nyomaszthassuk magunkat, hanem hogy pontosabban lássunk, és mert a súlyunkban jelentkező változások is rendkívül beszédesek lehetnek - az orvosaink számára is.

egészséges élet

Mozogjunk rendszeresen!

A mozgás szerepet játszik az ideális testsúly eléréséért folytatott küzdelemben is (a megfelelő táplálkozással karöltve), de távolról sem csupán ezért fontos. Lényegében minden ember életének alapvető eleme kellene legyen, hisz mondhatjuk, hogy erre vagyunk kitalálva. A mozgás döntő hatást gyakorol izmaink, ereink, szívünk, tüdőnk és agyunk állapotára is, de nem kell megerőltetőnek lennie: a lényeg sokkal inkább a rendszeresség.

Táplálkozzunk tudatosan!

A kiegyensúlyozott táplálkozás hozzájárul a megfelelő testsúlyhoz, fejlődésünkhöz, általános egészségi állapotunk szinte minden összetevőjéhez, kedélyünkhöz, teljesítőképességünkhöz. Ma már a közbeszéd része a mediterrán diéta, a mérsékelt szénhidrát- és vöröshús-bevitel, az egészséges zsírok, a rostok vagy a fehérjefogyasztás fontossága. Érdemes ezek alapján és változatosan kialakítani az étrendünket.

Aludjunk eleget!

Ha nem alszunk eleget és kellően pihentető módon, akkor gyorsabban és látványosabban öregszünk, lassabban gondolkodunk, feszültebbek leszünk, és még a cukorbetegséget is kockáztatjuk. Adjuk meg magunknak a szükséges törődést, és feküdjünk le időben, csendesítsük (és sötétítsük) el a hálót,alváselőtt egy órával pedig már ne nyomkodjuk telefonunkat vagy egyéb elektronikus eszközeinket.

Csökkentsük a stresszt!

A stressz folyamatos feszültség vagy idegesség, amely a szervezet válaszreakciója egy vagy több tartós negatív ingerre. A stressz a testi egészségre is hatást gyakorol: hat az érrendszerre, a tüdőre, de még az izom- és a csontrendszer sem vonhatja ki magát a hatása alól. A leggyakoribb következmény a fejfájás, amagas vérnyomásés a szívproblémák. Sporttal, meditációval, életmódváltással, kikapcsolódási formáink figyelmes megválasztásával, illetve megfelelő mennyiségű és minőségű alvással küzdhetünk ellene, de szükséges lehet gyógyszerek alkalmazására is. Vegyük komolyan!

Igyunk kevesebb alkoholt!

A tudomány még a mérsékelt alkoholfogyasztás egészségügyi hasznát illetően is megosztott, sokat inni viszont semmiképp sem javasolt, hiszen nemcsak a májat, az ereket, a gyomrot és a szívet terheljük meg vele, de megtesszük az első lépést a cukorbetegség felé, ráadásul a jó alvás lehetőségétől is megfosztjuk így magunkat. Jobb, ha csak ritkán, és akkor is keveset fogyasztunk.

Hagyjuk el a dohányzást!

A cigivel kapcsolatban ma már a mértékletességet sem tartjuk elfogadhatónak: egészségünknek csakis akkor teszünk jót, ha úgy, ahogy van, kihagyjuk a dohányzást az életünkből. Tüdőnk, szívünk, ereink, sőt orrunk és fülünk is meg fogja hálálni.

Ragaszkodjunk a biztonságos szexhez!

Ha szexuális életünket nem felelősségteljesen alakítjuk, vagyis (a monogám kapcsolatban hosszú ideje állandó társakat leszámítva) partnerünkkel védekezés nélkül szexelünk, akkor semmiképp nem mondhatjuk el magunkról, hogy megtennénk a szükséges lépéseket ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Nemi betegségek, fertőzések sorát kaphatjuk el, köztük potenciálisan az életet veszélyeztetőeket is, ráadásul ezeket aztán másoknak is továbbadhatjuk. Ma már számos módja van annak, hogy ne így tegyünk: nézzünk utána, és válasszunk nekünk megfelelő védekezési módszert.


Forduljunk orvoshoz!

Sokan ma is csak halogatják, hogy felkeressenek egy orvost, ha nyugtalanító panaszokat észlelnek magukon. Pedig az idő számos betegség esetén kulcskérdés: ha korán felfedezik, a legtöbb bajt gyógyítani tudják, megkésve viszont sokszor már csak mérsékelni lehet a kárt. A betegség nem szégyen, az orvostól pedig nem szabad félni: sohasem jó döntés, ha inkább "boldog tudatlanságban" maradunk tényleges egészségi állapotunkkal kapcsolatban.

Járjunk szűrővizsgálatokra!

Nemcsak már eltagadhatatlan panaszokkal szükséges orvoshoz fordulni: bizonyos vizsgálatokat akkor is érdemes rendszeresen újra és újra elvégeztetni, ha látszólag semmi bajunk sincs. A vastagbél, a vérnyomás, a bőr betegségei, vagy például a melldaganat csak előrehaladott állapotban fog tüneteket okozni, amit nem érdemes megvárni. Derítsük ki, hogy életkorunk, életmódunk és a családunkban korábban előfordult betegségek alapján milyen rizikócsoportokba tartozunk, és tegyük meg a szükséges lépéseket a rendszeres ellenőrzés felé, mert hosszabb távon csak így maradhatunk egészségesek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait