Az IBD-nél a cél a tünetmentesség

A gyulladásos bélbetegségek csoportjába a Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa tartozik, és bár gyógyítani egyelőre egyiket sem lehet, megfelelő kezeléssel egyre hosszabbak lehetnek a tünetmentes időszakok.

A gyulladásos bélbetegségek csoportjába a Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa tartozik, és bár gyógyítani egyelőre egyiket sem lehet, megfelelő kezeléssel egyre hosszabbak lehetnek a tünetmentes időszakok.


Az IDB (Inflammatory Bowel Diseases), vagyis gyulladásos bélbetegség alatt két gyulladásos folyamatot értünk. Az egyik a Crohn-betegség, a másik a Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás). Míg acolitis ulcerosacsak és kizárólag a vastagbelet érinti, addig Crohn-betegség esetében a gyulladás a tápcsatornán belül bárhol megjelenhet.

Az IDB ugyan nem minősül népbetegségnek, de a betegek száma világszerte meghaladja az 5 milliót. Ismert adat az is, hogy Magyarországon évente körülbelül 1000-1200 új beteget regisztrálnak. A Crohn-betegség gyerekkorban is előfordul, világszerte 200 ezer gyereket érint.

A gyulladásos bélbetegség oka máig ismeretlen, azonban valószínűleg a genetikai és környezeti tényezők egyaránt közrejátszanak a kialakulásban. Miután a teljes gyógyulás még nem lehetséges, a betegek konstans terápiát igényelnek. Ez nagyon fontos, ugyanis korszerű kezeléssel a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek életminősége nagyban javítható.

belbetegseg 7


Műtéttől a gyógyszerig

Az IBD kezelése alapvetően a megfelelő táplálkozástól a gyógyszeres terápián át a műtéti beavatkozásig terjed, függően a betegség típusától és súlyosságától. Fontos kiemelni, hogy egyes ételek és italok, így például az alkohol súlyosbíthatják a tüneteket.

A szimptómák visszaszorításának első lépéseként az orvosok aminoszalicilátokat és kortikoszteroidokat szoktak felírni, mivel ezek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Az immunszuppresszív szereket a tünetmentes állapot fenntartására használják, mivel ezek a készítmények elnyomják a szervezet immunválaszát, megakadályozva a gyulladás folyamatos fennállását. Fertőzések esetén antibiotikum is alkalmazható. Ezen kívül egyes biológiai szerek segítenek a tünetek kezelésében és a tünetmentes állapot fenntartásában, továbbá elősegítik a nyálkahártya gyógyulását is.

A Crohn-betegségben szenvedő betegek mintegy 70 százalékánál a műtét is elengedhetetlen, gyakran egy bélszakasz eltávolítására is szükség van. Fekélyes vastagbélgyulladásban a betegek10-40 százaléka szorul műtétre. A gyulladásos bélbetegségek kezelésének a célja első sorban a tünetmentesség fenntartása, az életminőség javítása, illetve a lehetséges szövődmények megelőzése.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait