Áttörés a diabétesznél: inzulin helyett sejtterápia

Az 1-es típusú diabétesz az életminőségre is rányomja bélyegét: kezelése az újabb eljárások mellett ugyan könnyebb, de még mindig macerás. Terápiájában komoly áttörést jelent, hogy előbb-utóbb sejtterápia helyettesítheti a betegek élethosszig tartó, folyamatos inzulinkezelését.

  • Az 1-es típusú diabétesznél a sejtterápia abból áll, hogy egy egészséges donor hasnyálmirigyéből szigetsejteket ültetnek át a betegbe.
  • Európában hozzávetőlegesen 4 millió 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember él, a diabétesszel diagnosztizált személyek száma pedig évente 3-5 százalékkal nő.
  • A sejtterápiás megoldások fejlesztése azért nehéz és költséges, mert a hagyományos nem klinikai farmakológiai és toxikológiai vizsgálatok nem feltétlenül alkalmasak rá, hogy hatásuk tesztelhető legyen.


A sejtterápia lényege, hogy a betegekbe élő sejteket juttatnak, amelyekkel a betegséget nem tünetileg próbálják kezelni, hanem kiváltó okát próbálják megszüntetni. Magyarán a betegséget nemcsak tünetmentessé, hanem gyógyíthatóvá is teszik. Ez úgy történik, hogy az új sejtek átveszik a hibás sejtek feladatát, ezáltal pedig helyreállítják az érintettek egészségi állapotot. A jelenleg is alkalmazott sejtterápiás kezelésekre jó példa a vérátömlesztés és a csontvelő-átültetés. Az 1-es típusú diabétesznél a sejtterápia abból áll, hogy egy egészséges donor hasnyálmirigyéből szigetsejteket ültetnek át a betegbe, lehetővé téve, hogy a szervezet vércukor-háztartása rendeződjön.

inzulin, cukorbetegség, diabétesz
A sejtterápiával elhagyható lenne a napi inzulin beadása

Viszlát, napi rutin?

A sejtterápiával kiiktathatóak a cukorbetegség kezelésével járó kellemetlenségek, konkrétan, hogy az érintetteknek rendszeresen ellenőrizniük kelljen a vércukorszintjüket, naponta többször inzulint kelljen beadniuk.

A diabétesszel élőknél egyénileg eltérő, hogyan tartják ellenőrzés alatt a vércukorszintjüket, de az alábbi, általános módszerek követését a legtöbb beteg számára javasolják az orvosok. Akár minket érint a cukorbetegség, akár közvetlen hozzátartozónkat, ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni!

Ha ma ezeket elmulasztják, akkor a nem megfelelővércukorszintmiatt zavarttá válhatnak, eszméletüket veszthetik, görcsrohamaik is lehetnek. A sejtterápia ezeket a problémákat úgy teheti elkerülhetővé, hogy a betegeknek közben nem lesz szükségük inzulininjekciókra. Az új terápia rengeteg embernek jelenthet segítséget, hiszen Európában hozzávetőlegesen 4 millió 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember él, ráadásul a diabétesszel diagnosztizált személyek száma évente 3-5 százalékkal nő. Nekik a sejtterápia adhat majd reményt, hogy a hasnyálmirigy normál működése visszaáll. Inzulinos kezelésre csak a legsúlyosabb esetekben lesz szükség.


 

Van még tennivaló

Nagy kérdés, hogy a terápia mikor lehet elérhető a betegek számára, kifejlesztése, engedélyeztetése ugyanis - épp a hatalmas újdonság miatt - nagyon nehéz. A legnagyobb nehézséget az adja, hogy a kapcsolódó kutatások bonyolultak és költségesek - egyszerűen amiatt, hogy a hagyományos nem klinikai farmakológiai és toxikológiai vizsgálatok nem feltétlen alkalmasak a hatás tesztelésére, az esetleges mellékhatások kizárására. Emiatt a vizsgálati módszereket is fejleszteni kell: alkalmassá kell ezeket tenni arra, hogy ennél a merőben új módszernél is használhatóak legyenek. Ehhez mind a gyártóknak, mind pedig a kutatásokban résztvevőknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük. Szükséges felülvizsgálni a szabályozó eljárásokat is, a klinikai vizsgálatok tervezését, a velük kapcsolatos egyeztetéseket pedig nagyon korán meg kell kezdeni. A lépcsőzetes engedélyezés kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a terápia a való életben is működőképes legyen.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Egyes gyógyszereket minden nap ugyanabban az időben kell szedni, mert így a leghatékonyabbak.

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.