Koraszülés világnapja

A 37. hét előtt világrajövő újszülötteket koraszülöttnek nevezzük. Minél korábban születik egy koraszülött, annál valószínűbb, hogy valamilyen súlyos, akár életveszélyes szövődmény fog nála kialakulni. A szülés körüli halálozás 80 százaléka, és a maradandó károsodások 70 százaléka a koraszülött babák és az igen kis súllyal született csecsemők köréből kerül ki. Ma Magyarországon a koraszületések aránya nagyjából 8,5 %, mely magasabb...

A 37. hét előtt világrajövő újszülötteket koraszülöttnek nevezzük. Minél korábban születik egy koraszülött, annál valószínűbb, hogy valamilyen súlyos, akár életveszélyes szövődmény fog nála kialakulni. A szülés körüli halálozás 80 százaléka, és a maradandó károsodások 70 százaléka a koraszülött babák és az igen kis súllyal született csecsemők köréből kerül ki. Ma Magyarországon a koraszületések aránya nagyjából 8,5 %, mely magasabb az átlagnál, de alatta marad az USA és Japán adatainak is.

A koraszülés esetén felmerülő egyik legsúlyosabb szövődmények a legkésőbb kialakuló szervvel, a tüdővel kapcsolatosak. Az RSV (óriássejtes tüdő megbetegedést okozó vírus - respiratory syncytial virus) a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálkahártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak - minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények. 2-3 éves korára az RSV csaknem az összes gyermeket megfertőzi, és legtöbbször a közönséges náthához hasonló tüneteket okoz. Ám koraszülött csecsemőknél, bizonyos tüdőbetegségekben vagy veleszületett jelentős szívrendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél, az RSV légúti fertőzést, tüdő-, és hörgőcskegyulladást okozhat, mely akár kórházi kezelést is szükségessé tehet.

A koraszülés világnapjaA koraszülés világnapja

A lezajlott RSV-fertőzés sajnos nem véd az ismételt megbetegedés ellen, mivel az RSV ellen nem alakul ki természetes módon védettség. Ezért is fontos a megelőzés, főként a különösen veszélyeztetett csecsemők számára, akiknek a kezelőorvos védőoltást is javasolhat.

Az oltással a gyermek az RSV elleni ellenanyagot (antitestet) kapja meg, mely 1 hónapig tartó védettséget biztosít az RSV okozta megbetegedésektől. (Ezt nevezzük passzív immunizálásnak.) A megfelelő ellenanyagszint fenntartása érdekében fontos, hogy a gyermek RSV szezonban (november és március között) minden hónapban megkapja a védőoltást.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait