Ebben a vesetranszplantációban jók vagyunk

Szabó Emese

Ugyan élen járunk a nem élő donoros vesetranszplantációk számában, olyan betegből még kevés van, aki rokonától vagy közeli hozzátartozójától kap új vesét. Részben emiatt kell átlagosan 2-2,5 évet várni egy új szervre.

Nemrég jelentette be a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája, hogy a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve (ilyenkor a vese agyhalott donortól származik) intézetük vezeti a nyolc ország transzplantációs központjait, laboratóriumait és donorkórházait kiszolgáló szervezet, az Eurotransplant rangsorát. Tavaly a klinikán 139 ilyen beavatkozást végeztek.

"A fiam szíve másban dobog tovább"

2007 óta Magyarországon 34 fiatal életet mentettek meg gyermekszív-transzplantációval. Fontos lelki kérdéssel is foglalkozni kell ilyenkor: tudhatja-e a donor családja, hogy ki kapja meg elhunyt gyermeke szívét? Kattintson!

Az európai ernyőszervezet adatainak ismertetésekor dr. Máthé Zoltán klinikaigazgató és egyetemi tanár kiemelte azt is, hogy a klinika 2014 óta minden évben vezeti a 77 európai vesetranszplantációs centrumot tömörítő szervezet rangsorát. Itthon a veseátültetésre való általános várakozás idő 2-2,5 év, de ez a tényleges időtáv erősen változik attól függően, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő donorszerv. A felhasználható vesék elosztásakor szempont a vesére váró életkora, illetve az is, hogy az érintettnek milyen kísérőbetegségi vannak, de a legfontosabb tényező, hogy a donor és a vesére váró szövettípusa összeférhető-, így a transzplantáció az immunológiai szempontok alapján kivitelezhető-e.

Egyre több az önkéntes donor

Tavaly összesen 168 veseátültetést végeztek a hazai intézményben, ami - ismerve a nem élő donoros átültetések számát - jól mutatja, hogy élő donoros transzplantációból egyelőre kevés van. Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy tavaly már jelentősen - 19-ről 29-re - nőtt azon átültetések száma, ahol a felajánló önkéntes donor, tehát a beteg közeli rokona vagy hozzátartozója volt.

Az átültetést követően a beteg állapotát rendszeresen ellenőrzi az orvosa
Az átültetést követően a beteg állapotát rendszeresen ellenőrzi orvosa

A Semmelweis Egyetem vesetranszplantációkban betöltött kiemelkedő szerepét jól mutatja az is, hogy a nyugat- és észak-magyarországi régiót ez az intézmény látja el (területükön összesen 5,2 millió ember él), a hazai veseátültetések 60 százalékát pedig az intézményben végzik. A hazai eredmények azért is kiemelkedőek, mert a nyolc tagország közül Magyarország csatlakozott utoljára az ötven éve alapított Eurotransplanthoz, és már egy év után az élvonalba került. Pedig a feladat nem kicsi, hiszen a szervátültetés igazi csapatmunka, sikeréhez minden alkalommal legalább 20-30 szakember összehangolt munkájára van szükség. A vesetranszplantációk sikeressége az első átültetések óta nagymértékben nőtt, főképp az immunszuppresszív (kilökődést gátló) kezelések és a sebészi módszerek folyamatos javulásának köszönhetően. Ma már rengeteg transzplantált beteg számíthat rá, hogy új szerve hosszú évekig jól működik, élete pedig újra aktív lehet.


A szerv kilökődésének kockázatával persze mindig számolni kell, emiatt van szükség arra, hogy a transzplantáltak életük végéig gyógyszeres kezelést kapjanak. Ezzel tulajdonképpen a szervezet védekező mechanizmusát gyengítik. A kezelés hátránya, hogy a szervezetet sebezhetőbbé teszi egyéb betegségekkel szemben is, emiatt figyelni kell rű, hogy az érintett a transzplantáció után rendszeresen részt vegyen szűrővizsgálatokon, szedje a kapott gyógyszereket, betartsa az életmódi szabályokat és együttműködjön kezelőorvosával.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait