A fogamzásgátlás világnapja

A világszerte évente bekövetkező 208 millió terhesség 41 százaléka nem tervezett, és a 25 év alatti férfiak és nők legalább 2/3-ánál előfordult már szexuális úton terjedő betegség. Ezen kíván változtatni a 2007-ben életre hívott és minden évben szeptember 26-án megtartott fogamzásgátlás világnapja, amelynek célja, hogy minden korosztály tisztában legyen a fogamzásgátlás fontosságával és az összes elérhető módszerrel. A világnaphoz kapcsolódó...

A világszerte évente bekövetkező 208 millió terhesség 41 százaléka nem tervezett, és a 25 év alatti férfiak és nők legalább 2/3-ánál előfordult már szexuális úton terjedő betegség. Ezen kíván változtatni a 2007-ben életre hívott és minden évben szeptember 26-án megtartottfogamzásgátlásvilágnapja, amelynek célja, hogy minden korosztály tisztában legyen a fogamzásgátlás fontosságával és az összes elérhető módszerrel. A világnaphoz kapcsolódó programokban részt vevő szervezetek és a csatlakozó közel 70 ország aktivistáinak célja, hogy minden gyermek akkor szülessen meg, amikor szülei tervezik és felkészülten várják. Ez elsősorban megfelelő felvilágosítással érhető el: azáltal, hogy a fiatalok megbízható forrásból (egészségügyi szakemberektől, hiteles weboldalakról) szerzik be ismereteiket, amelyek nem mítoszokon, hanem tényeken alapulnak, valamint hogy tisztában vannak a fogamzásgátlás lehetőségeivel, amelyek közül még időben kiválasztják a számukra legmegfelelőbbet. A fiatalok jó része nem mer erről a témáról beszélni, tart attól, hogy a szülei megtudják. Még Európában is 28% azok aránya, akiknek azért okozott gondot a fogamzásgátlóhoz való hozzájutás, mert nem mert róla beszélni még az orvosával sem.

FogamzásgátlásFogamzásgátlás

Afogamzásgátlómódszerekkel szembeni ellenérzés sokszor - irracionális módon - nagyobb, mint a nem kívánt terhességektől vagy a nemi úton terjedő fertőző betegségektől való félelem. Évente minden 20. fiatal lány kap el valamilyen szexuális úton terjedő bakteriális fertőzést, és a megfertőződés átlagos életkora egyre csökken. Noha a fiatal, 15-24 év közötti lányok csak a szexuálisan aktív népesség 25%-át teszik ki, a nemi úton terjedő betegségek 50%-a az ő körükben fordul elő. A terhességmegszakítás pedig nemcsak súlyos lelki megpróbáltatást jelent, de számos egészségügyi kockázatot rejt magában a nő későbbi gyermekvállalására nézve. Egy vizsgálat szerint a fogamzásgátlók évente 188 millió nem kívánt terhességet akadályoznak meg, ami 112 millióval kevesebb terhességmegszakítást, 1,1 millióval kevesebb csecsemőhalált és 150.000-rel kevesebb anyai halálozást jelent. A világ népességének csaknem fele (3 milliárd ember) 25 év alatti; fontos lenne, hogy ezek a fiatalok megfelelőképpen informáltak legyenek, és hogy belássák: az életük, a jövőjük a tét, tehát hosszú távon és felelősségteljesen kell gondolkodniuk.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait