A fogamzásgátlás világnapja

A világszerte évente bekövetkező 208 millió terhesség 41 százaléka nem tervezett, és a 25 év alatti férfiak és nők legalább 2/3-ánál előfordult már szexuális úton terjedő betegség. Ezen kíván változtatni a 2007-ben életre hívott és minden évben szeptember 26-án megtartott fogamzásgátlás világnapja, amelynek célja, hogy minden korosztály tisztában legyen a fogamzásgátlás fontosságával és az összes elérhető módszerrel. A világnaphoz kapcsolódó...

A világszerte évente bekövetkező 208 millió terhesség 41 százaléka nem tervezett, és a 25 év alatti férfiak és nők legalább 2/3-ánál előfordult már szexuális úton terjedő betegség. Ezen kíván változtatni a 2007-ben életre hívott és minden évben szeptember 26-án megtartottfogamzásgátlásvilágnapja, amelynek célja, hogy minden korosztály tisztában legyen a fogamzásgátlás fontosságával és az összes elérhető módszerrel. A világnaphoz kapcsolódó programokban részt vevő szervezetek és a csatlakozó közel 70 ország aktivistáinak célja, hogy minden gyermek akkor szülessen meg, amikor szülei tervezik és felkészülten várják. Ez elsősorban megfelelő felvilágosítással érhető el: azáltal, hogy a fiatalok megbízható forrásból (egészségügyi szakemberektől, hiteles weboldalakról) szerzik be ismereteiket, amelyek nem mítoszokon, hanem tényeken alapulnak, valamint hogy tisztában vannak a fogamzásgátlás lehetőségeivel, amelyek közül még időben kiválasztják a számukra legmegfelelőbbet. A fiatalok jó része nem mer erről a témáról beszélni, tart attól, hogy a szülei megtudják. Még Európában is 28% azok aránya, akiknek azért okozott gondot a fogamzásgátlóhoz való hozzájutás, mert nem mert róla beszélni még az orvosával sem.

FogamzásgátlásFogamzásgátlás

Afogamzásgátlómódszerekkel szembeni ellenérzés sokszor - irracionális módon - nagyobb, mint a nem kívánt terhességektől vagy a nemi úton terjedő fertőző betegségektől való félelem. Évente minden 20. fiatal lány kap el valamilyen szexuális úton terjedő bakteriális fertőzést, és a megfertőződés átlagos életkora egyre csökken. Noha a fiatal, 15-24 év közötti lányok csak a szexuálisan aktív népesség 25%-át teszik ki, a nemi úton terjedő betegségek 50%-a az ő körükben fordul elő. A terhességmegszakítás pedig nemcsak súlyos lelki megpróbáltatást jelent, de számos egészségügyi kockázatot rejt magában a nő későbbi gyermekvállalására nézve. Egy vizsgálat szerint a fogamzásgátlók évente 188 millió nem kívánt terhességet akadályoznak meg, ami 112 millióval kevesebb terhességmegszakítást, 1,1 millióval kevesebb csecsemőhalált és 150.000-rel kevesebb anyai halálozást jelent. A világ népességének csaknem fele (3 milliárd ember) 25 év alatti; fontos lenne, hogy ezek a fiatalok megfelelőképpen informáltak legyenek, és hogy belássák: az életük, a jövőjük a tét, tehát hosszú távon és felelősségteljesen kell gondolkodniuk.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait