A fogamzásgátlás világnapja

A világszerte évente bekövetkező 208 millió terhesség 41 százaléka nem tervezett, és a 25 év alatti férfiak és nők legalább 2/3-ánál előfordult már szexuális úton terjedő betegség. Ezen kíván változtatni a 2007-ben életre hívott és minden évben szeptember 26-án megtartott fogamzásgátlás világnapja, amelynek célja, hogy minden korosztály tisztában legyen a fogamzásgátlás fontosságával és az összes elérhető módszerrel. A világnaphoz kapcsolódó...

A világszerte évente bekövetkező 208 millió terhesség 41 százaléka nem tervezett, és a 25 év alatti férfiak és nők legalább 2/3-ánál előfordult már szexuális úton terjedő betegség. Ezen kíván változtatni a 2007-ben életre hívott és minden évben szeptember 26-án megtartottfogamzásgátlásvilágnapja, amelynek célja, hogy minden korosztály tisztában legyen a fogamzásgátlás fontosságával és az összes elérhető módszerrel. A világnaphoz kapcsolódó programokban részt vevő szervezetek és a csatlakozó közel 70 ország aktivistáinak célja, hogy minden gyermek akkor szülessen meg, amikor szülei tervezik és felkészülten várják. Ez elsősorban megfelelő felvilágosítással érhető el: azáltal, hogy a fiatalok megbízható forrásból (egészségügyi szakemberektől, hiteles weboldalakról) szerzik be ismereteiket, amelyek nem mítoszokon, hanem tényeken alapulnak, valamint hogy tisztában vannak a fogamzásgátlás lehetőségeivel, amelyek közül még időben kiválasztják a számukra legmegfelelőbbet. A fiatalok jó része nem mer erről a témáról beszélni, tart attól, hogy a szülei megtudják. Még Európában is 28% azok aránya, akiknek azért okozott gondot a fogamzásgátlóhoz való hozzájutás, mert nem mert róla beszélni még az orvosával sem.

FogamzásgátlásFogamzásgátlás

Afogamzásgátlómódszerekkel szembeni ellenérzés sokszor - irracionális módon - nagyobb, mint a nem kívánt terhességektől vagy a nemi úton terjedő fertőző betegségektől való félelem. Évente minden 20. fiatal lány kap el valamilyen szexuális úton terjedő bakteriális fertőzést, és a megfertőződés átlagos életkora egyre csökken. Noha a fiatal, 15-24 év közötti lányok csak a szexuálisan aktív népesség 25%-át teszik ki, a nemi úton terjedő betegségek 50%-a az ő körükben fordul elő. A terhességmegszakítás pedig nemcsak súlyos lelki megpróbáltatást jelent, de számos egészségügyi kockázatot rejt magában a nő későbbi gyermekvállalására nézve. Egy vizsgálat szerint a fogamzásgátlók évente 188 millió nem kívánt terhességet akadályoznak meg, ami 112 millióval kevesebb terhességmegszakítást, 1,1 millióval kevesebb csecsemőhalált és 150.000-rel kevesebb anyai halálozást jelent. A világ népességének csaknem fele (3 milliárd ember) 25 év alatti; fontos lenne, hogy ezek a fiatalok megfelelőképpen informáltak legyenek, és hogy belássák: az életük, a jövőjük a tét, tehát hosszú távon és felelősségteljesen kell gondolkodniuk.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait