Rákellenes világnap

Mi a daganatos megbetegedés?

Mi a daganatos megbetegedés?

A rosszindulatú daganat (közismert szóval rák) nem egyetlen betegség, hanem több mint 200-féle megbetegedés összefoglaló neve. Rendszerint több tényező, és több, a genetikai állományban bekövetkezett változás indítja el a folyamatot. A szervezet bármely sejtjéből kiindulhat a szabályozatlan sejtburjánzás. Nem is vagyunk tisztában vele, de saját szervezetünkben is szinte mindennap keletkezhetnek rendellenes sejtek. Az esetek legnagyobb részében ezeket az immunrendszerünk felismeri és elpusztítja, ám ritkán mégis előfordul, hogy a szervezet védelmi rendszerén átjutva elváltozásokat okoznak. A rosszindulatú daganat sejtjei a vér- és nyirokrendszeren keresztül elvándorolhatnak a szervezet távolabbi helyeire is. Útközben elpusztulhatnak, immunrendszerünk megsemmisítheti őket, de megmaradva bárhol megtelepedhetnek és újabb szabálytalan, ellenőrizetlen sejtszaporulat útján az egészséges sejtektől oxigént és tápanyagot elvonva áttétet képezhetnek.

A rák számokban

2008-ban világszerte 12,7 millió ember betegedett meg valamilyen rákban, és 7,6 millió beteg halt meg daganatos betegségben. Becslések szerint ezek a számok 2030-ra megduplázódhatnak. Az egyre inkább elöregedő, egészségtelen életmódot folytató társadalom, valamint az egyre inkább fejlődő diagnosztikai eljárások következtében a diagnosztizált betegek száma ? ami 2002-ben 25 millió embert jelentett ? 2030-ra elérheti a 75 milliót. Az öt leggyakoribb rákfajta a világon a tüdő-, a prosztata-, a vastagbél-, a gyomor- és a májrák. Szomorú tény, hogy hazánk Európán belül a férfiak tekintetében az első, míg a nők esetében a második helyen áll a rák okozta halálozásban. Magyarországon évente közel 50 000 rákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben csaknem 32.000 beteg hal meg valamely daganat következtében.

Korszerű rákgyógyítás

Kezelés nélkül a rák nagyon gyorsan halálhoz vezet. A modern, célzott gyógyszeres terápiáknak köszönhetően ma már a legtöbb rák kezelhető, ehhez azonban nagyon fontos a korai felismerés és a kezelés időben történő megkezdése. Amennyiben a daganat elhelyezkedése, mérete lehetővé teszi, sebészileg eltávolítják. Ezt követi a sugár-és vagy gyógyszeres terápia.

A hagyományos gyógyszeres daganatterápia, az ún. citotoxikus kemoterápia válogatás nélkül pusztítja a gyorsan szaporodó sejteket, nem tesz különbséget a beteg és egészséges sejtek között. A legújabb kutatások eredménye - a célzott daganatterápia - ezzel szemben a sejteket kóros szaporodásra kényszerítő jelátviteli utat gátolja. Ezek a jelátviteli utak bizonyos genetikai hibákhoz kötődnek, aminek kimutatása, illetőleg a kóros jelek átvitelének gátlása, megfelelő célzott terápiás gyógyszerekkel biztosíthatják a hatékony daganatellenes kezelést. Okos megoldás, okos gyógyszerekkel!

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait