Nem győzhet a tüdőrák: áttörés a betegség kezelésében

Bár a tüdőrák leggyakoribb kiváltó oka ismert, a dohányzás elleni küzdelem pedig folyamatos, nem ez az egyetlen módja annak, hogy a betegség ellen felvegyük a kesztyűt. A tüdőrák gyógyulását a terápiák kombinált alkalmazása a hagyományos kemoterápiánál jobban segítheti, általa elkerülhetőek a komoly mellékhatások is.

  • Magyarországon a tüdőrák a férfiak leggyakoribb megbetegedése: évente több mint 6 ezer új esetet fedeznek fel.
  • A tüdőrák fő oka a dohányzás, amit jól mutat az is, hogy a nők körében húsz évvel azután lett vezető halálok ez a betegség, hogy körükben is elfogatott lett a nyilvános dohányzás.
  • A dohányfüstben több ezer kémiai anyag van, ezek közül hatvan bizonyítottan rákkeltő.

Magyarországon évente 8-9 ezer betegnél diagnosztizálnak tüdőrákot, 85 százalékban úgynevezett nem-kissejteset. Ez a szám közeljövőben aligha csökken jelentősen, hiszen a betegség fő oka a dohányzás, amit a kampányok, illetve cigarettás dobozokon megjelenő riasztónak szánt fotók ellenére továbbra is rengetegen űznek. Ma hazánkban minden negyedik 15 éven felüli ember dohányzik, és már 15 évesek közül is minden ötödik rendszeresen fújja a füstöt. Az emiatti halálesetek száma hazánkban - szemben az unióssal - még nő is: 2004 és 2013 között 21 százalékkal emelkedett tüdőrákban, a légcső és hörgőrákban elhunyt férfiak száma, mellette 72 százalékkal nőtt a nők ezen mutatója is.

Magyarországon évente 11-12 ezer betegnél diagnosztizálnak tüdőrákot
Magyarországon évente 8-9 ezer betegnél diagnosztizálnak tüdőrákot

Új eszközök, új módszerek

A nem-kissejtes tüdőráknál az esetek 10−15 százalékában egy speciális genetikai eltérés, az úgynevezett epidermális növekedésifaktor-receptor (EGFR) mutációja mutatható ki. Az érintettek már kaphatnak olyan gyógyszert, amely ezek receptorára hat, azzal támogatja a kezelést.

A betegeknek komoly segítséget jelenthet a rákellenes terápiák ötvözése is, ami a kezelés hatékonyságát nagyban növeli. Ily módon a nem-kissejtes tüdőrák előbb-utóbb kordában tarthatóvá, vagy akár gyógyíthatóvá is válhat. Az ilyen kezeléseknél használt gyógyszerek különböző hatásmechanizmusúak: lehet köztük olyan immunterápia, ami javítja a beteg saját immunválaszát, illetve olyan célzott kezelés, amely elpusztítja a daganatos sejteket, illetve meggátolja azok szaporodását.

Egyénre szabott kezelés

A rákellenes készítmények kombinált alkalmazása várhatóan sokkal hatékonyabb lesz, mint az egyes gyógyszerek önmagában történő használata. Jobban növelhetik a betegek várható élettartamát, jobb életminőséget tesznek lehetővé, sőt akár gyógyulást is jelenthetnek olyan érintetteknek, akiket jelenleg nem tudnak megmenteni. A túlélési arányok jelenleg nem túl fényesek: a diagnózis felállítását követően csupán a betegek 15 százaléka marad életben 5 évnél tovább. A kombinált kezelések elterjedésével a jövőben ez javulhat, ráadásul kevesebb embernek kell olyan hagyományos kemoterápiát kapnia, amely komoly mellékhatásokkal jár.


A kombinált terápiák elterjedése mindenképp egyénre szabott kezelést igényel, a módszerek hatékonysága pedig folyamatosan növekszik. Ez azért van így, mert az orvosok az ilyen módszerek alkalmazása és terjedése által egyre többet tudnak meg a daganatok és az immunsejtek jellegzetességeiről.

tüdőrák

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait