Napi 30 percet kell sétálni ruhában

Szabó Emese

Míg a túlzásba vitt napozás egyértelműen növeli a bőrrákok, így a melanoma kockázatát, addig a naptól való teljes elzárkózás olyan D-vitamin-hiányt okoz, amely ugyanezen rákok rizikóját emeli. Az arany középút nem a "kicsi" sütkérezés, hanem az, ha valaki ruhában sétál napi 10-30 percet.

gyermekkori leégés

Legyen szó akármilyen bőrtumorról, annak kialakulásában fontos rizikófaktor a napsugárzás. A laphámrák esetében a napsugárzás kumulatív mennyisége a meghatározó, tehát az, hogy valaki összesen mennyi időt tölt a napon, míg a bőr alapi (bazális) sejtjeiből kiinduló bazalióma esetében inkább a bőrleégéseknek van oki szerepe. A mindennapi gyakorlatban a napvédő krémek használata csak a laphámrák kockázatát csökkenti lényegesen, ugyanakkor a nagyobb D-vitamin-szint csökkent laphámrák és bazaliómakockázattal is együtt jár - derül ki a D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok által kiadott D-vitamin konszenzusból.

Veszélyes a gyermekkori legégés

A tanulmány kitér arra is, hogy a melanoma esetében a genetikai rizikófaktorok, az anyajegyek megjelenése mellett (a legtöbb melanoma újonnan keletkezik, de legalább 30 százalékuk meglévő anyajegyből fejlődik ki) a gyerekkori bőrleégéseknek van kóroki szerepe. Ismert az is, hogy a nagy halálozási kockázattal járó melanoma progresszióját, halálozását és a visszaesések számát előnytelenül befolyásolja a D-vitamin-hiány. Magyarán a bőrrákok kockázatát mind a kis D-vitamin-szint, mind a túlzásba vitt napozás növeli. Ezért mondják azt, hogy a D-vitamin és a bőrrák kockázata egy U alakú függvénnyel írható le.


Utóbbi jól szemlélteti, így viszonylag könnyen érthetővé teszi, hogy is néz ki az összefüggés. Arra mutat ugyanis rá, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján erősségtől függően napi 10-30 perces, a testfelszín 15 százalékát (az arcot, a karokat és a vállakat) érintő napsugárzás szükséges ahhoz, hogy meglegyen a kellő mennyiségű D-vitamin-szintéziséhez szükséges UV B sugárzás, ugyanakkor ne növekedjen a bőrrákok kockázata. Az ennél hosszabb idejű, védelem nélküli, főleg a bőr leégéséhez vezető napozás mindenképp rizikónövelő.

Azimmunrendszerképes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket, ezt használja ki az újfajta megközelítést képviselő immunonkológia. A néhány éve zajló kutatások többek közt melanoma esetében hoztak kiemelkedő eredményeket, és jelenleg is zajlanak más daganatokat érintő ígéretes kutatások. Ennek köszönhetően a jövőben sorra jelenhetnek meg újabb okosgyógyszerek.

A fokozódó bőrrákkockázaton felül a túlzott napozás azért sem szerencsés, mert az egyszeri nagyobb napfénybehatás nem jár együtt lényegesen több D-vitamin-termeléssel. A konszenzus kiemeli azt is, hogy Magyarországon a beeső napfény szöge miatt az UV B besugárzás körülbelül október végétől március elejéig nem alkalmas D-vitamin szintetizálására, ebben az időszakban mindenképp szükséges olyan gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt szedni, ami D-vitamint tartalmaz. Már csak azért is, mert az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása a bőrben UV B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin.

 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

A gyógyszereknek mindössze két nagy típusa van: a kémiai úton előállított szintetikus készítmények, illetve a biotechnológiai eljárással készített úgynevezett biológiai gyógyszerek.