Napi 30 percet kell sétálni ruhában

Szabó Emese

Míg a túlzásba vitt napozás egyértelműen növeli a bőrrákok, így a melanoma kockázatát, addig a naptól való teljes elzárkózás olyan D-vitamin-hiányt okoz, amely ugyanezen rákok rizikóját emeli. Az arany középút nem a "kicsi" sütkérezés, hanem az, ha valaki ruhában sétál napi 10-30 percet.

gyermekkori leégés

Legyen szó akármilyen bőrtumorról, annak kialakulásában fontos rizikófaktor a napsugárzás. A laphámrák esetében a napsugárzás kumulatív mennyisége a meghatározó, tehát az, hogy valaki összesen mennyi időt tölt a napon, míg a bőr alapi (bazális) sejtjeiből kiinduló bazalióma esetében inkább a bőrleégéseknek van oki szerepe. A mindennapi gyakorlatban a napvédő krémek használata csak a laphámrák kockázatát csökkenti lényegesen, ugyanakkor a nagyobb D-vitamin-szint csökkent laphámrák és bazaliómakockázattal is együtt jár - derül ki a D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok által kiadott D-vitamin konszenzusból.

Veszélyes a gyermekkori legégés

A tanulmány kitér arra is, hogy a melanoma esetében a genetikai rizikófaktorok, az anyajegyek megjelenése mellett (a legtöbb melanoma újonnan keletkezik, de legalább 30 százalékuk meglévő anyajegyből fejlődik ki) a gyerekkori bőrleégéseknek van kóroki szerepe. Ismert az is, hogy a nagy halálozási kockázattal járó melanoma progresszióját, halálozását és a visszaesések számát előnytelenül befolyásolja a D-vitamin-hiány. Magyarán a bőrrákok kockázatát mind a kis D-vitamin-szint, mind a túlzásba vitt napozás növeli. Ezért mondják azt, hogy a D-vitamin és a bőrrák kockázata egy U alakú függvénnyel írható le.


Utóbbi jól szemlélteti, így viszonylag könnyen érthetővé teszi, hogy is néz ki az összefüggés. Arra mutat ugyanis rá, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján erősségtől függően napi 10-30 perces, a testfelszín 15 százalékát (az arcot, a karokat és a vállakat) érintő napsugárzás szükséges ahhoz, hogy meglegyen a kellő mennyiségű D-vitamin-szintéziséhez szükséges UV B sugárzás, ugyanakkor ne növekedjen a bőrrákok kockázata. Az ennél hosszabb idejű, védelem nélküli, főleg a bőr leégéséhez vezető napozás mindenképp rizikónövelő.

Azimmunrendszerképes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket, ezt használja ki az újfajta megközelítést képviselő immunonkológia. A néhány éve zajló kutatások többek közt melanoma esetében hoztak kiemelkedő eredményeket, és jelenleg is zajlanak más daganatokat érintő ígéretes kutatások. Ennek köszönhetően a jövőben sorra jelenhetnek meg újabb okosgyógyszerek.

A fokozódó bőrrákkockázaton felül a túlzott napozás azért sem szerencsés, mert az egyszeri nagyobb napfénybehatás nem jár együtt lényegesen több D-vitamin-termeléssel. A konszenzus kiemeli azt is, hogy Magyarországon a beeső napfény szöge miatt az UV B besugárzás körülbelül október végétől március elejéig nem alkalmas D-vitamin szintetizálására, ebben az időszakban mindenképp szükséges olyan gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt szedni, ami D-vitamint tartalmaz. Már csak azért is, mert az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása a bőrben UV B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin.

 

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait