Mit tehetsz, hogy megelőzd a melanoma kialakulását?

1. Mindenekelőtt menj el évente bőrgyógyász szakorvoshoz és ellenőriztesd anyajegyeidet. A szakembertől megtudhatod, hogy a melanoma kialakulása szempontjából fokozott kockázatnak vagy-e kitéve. 2. Ismerd meg az ABCDE szabályt és vizsgáld át bőröd rendszeresen! Fontos szemmel tartanunk anyajegyeinket, hogy azok esetleges változását időben észrevegyük. Erre a legjobban használható módszer az ABCD-szabály, amely a jellemzők angol nevének kezdőbetűiből...

1. Mindenekelőtt menj el évente bőrgyógyász szakorvoshoz és ellenőriztesd anyajegyeidet. A szakembertől megtudhatod, hogy a melanoma kialakulása szempontjából fokozott kockázatnak vagy-e kitéve. 2. Ismerd meg az ABCDE szabályt és vizsgáld át bőröd rendszeresen! Fontos szemmel tartanunk anyajegyeinket, hogy azok esetleges változását időben észrevegyük. Erre a legjobban használható módszer az ABCD-szabály, amely a jellemzők angol nevének kezdőbetűiből áll. A képeken melanomák láthatóak.

MelanómaszűrésMelanómaszűrés

3. A napsugárzás veszélyeket is rejt magában, ezért napozáskor óvjad bőröd a nap káros sugaraival szemben magas faktor számú naptejjel és kerüld a napozást 11 és 15 óra között! 4. Ne feledkezz meg szemed és fejtetőd védelméről sem!! Az anyajegyek önvizsgálatának módjáról és bőröd védelmével kapcsolatban további információt kaphatsz bőrgyógyászodtól.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait