Mi köze a testsúlynak a bőrrákhoz?

Szabó Emese

A melanóma és a túlsúly között érdekes összefüggést találtak svéd kutatók. Azt fedezték fel, hogy a testsúlycsökkentő műtétek a gyors és tartós fogyás mellett csökkentik a melanóma kialakulásának rizikóját is. Mindez alátámasztja azt az elméletet, mely szerint az elhízás is a melanóma kockázati tényezői közé tartozik.

melanoma, elhízás

Tizennyolc év adatait összesítették a Göteborgi Egyetem kutatói, akik megállapították: a testsúlycsökkentő műtétek 61 százalékkal mérséklik a melanóma kockázatát. A vizsgálatban olyan önkéntesek vettek részt, akiken úgynevezett bariátriai műtétet hajtottak végre. Utóbbi azelhízássebészi kezelése, két leggyakrabban alkalmazott műtéttípusa a csőgyomor képzés és a gyomoráthidalás. Előbbinek az a lényege, hogy a gyomor körülbelül 85 százalékát eltávolítják, és csak egy szűk cső marad vissza. A beteg így csak kisebb mennyiségű ételt tud megenni, mert az hamar és hosszabb ideig okoz teltségérzetet, ugyanakkor nem érez éhséget, mert az eltávolított gyomorrészlettel együtt a ghrelin nevű éhséghormont termelő sejteket is eltávolítják.

A gyomoráthidalás komolyabb beavatkozás, annak során egyszerre csökkentik a gyomor térfogatát, illetve változtatják meg a tápanyag útját, és azzal együtt annak felszívódását. A műtét során a sebészek bélvarrógépek segítségével készítik el a gyomor áthidalását. Ezeket a beavatkozásokat laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végzik el. Elődjük a gyomorgyűrű volt, amely ma már perifériára szorult a magas visszahízási arány és gyakori szövődmények miatt.


A testsúlycsökkentő műtétek hozadékára vonatkozó kutatás eredményeit múlt hónapban mutatták be Bécsben, az Európai Elhízástudományi Kongresszuson. Erről írt a Los Angeles Times, amelynek cikkét a Medical Press szemlézte. Az összefoglalóból kiderül, hogy a kutatásba több mint 2 ezer olyan svéd beteget vontak be, aki elhízott volt, és aki a fent említett műtéteken esett át. A kontrollcsoport tagjai koruk, nemük, testméreteik, szív- és érrendszeri paramétereik alapján hasonlatosak voltak hozzájuk, még a társadalmi helyzetük is stimmelt. A vizsgált csoporttól csak abban különböztek, hogy nem estek át gyomorműtéten.

Azt a kutatók nem tudják pontosan, hogy az operáción átesett személyeknél miért csökkent a főleg a napozáshoz köthető melanóma rizikója, ám úgy gondolják, hogy a súlycsökkenésnek mindenképpen hatása volt erre. Magyarán az eredmények azt az elméletet támasztják alá, mely szerint az elhízás is a melanóma kockázati tényezői közé tartozik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elhízott embereknél a testsúlycsökkentés, túl azon, hogy egyéb jótékony hatása is van, nagy eséllyel a festékes bőrrák rizikóját is csökkenti.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

A gyógyszereknek mindössze két nagy típusa van: a kémiai úton előállított szintetikus készítmények, illetve a biotechnológiai eljárással készített úgynevezett biológiai gyógyszerek.