Mi köze a testsúlynak a bőrrákhoz?

A melanóma és a túlsúly között érdekes összefüggést találtak svéd kutatók. Azt fedezték fel, hogy a testsúlycsökkentő műtétek a gyors és tartós fogyás mellett csökkentik a melanóma kialakulásának rizikóját is. Mindez alátámasztja azt az elméletet, mely szerint az elhízás is a melanóma kockázati tényezői közé tartozik.

melanoma, elhízás

Tizennyolc év adatait összesítették a Göteborgi Egyetem kutatói, akik megállapították: a testsúlycsökkentő műtétek 61 százalékkal mérséklik a melanóma kockázatát. A vizsgálatban olyan önkéntesek vettek részt, akiken úgynevezett bariátriai műtétet hajtottak végre. Utóbbi az elhízás sebészi kezelése, két leggyakrabban alkalmazott műtéttípusa a csőgyomor képzés és a gyomoráthidalás. Előbbinek az a lényege, hogy a gyomor körülbelül 85 százalékát eltávolítják, és csak egy szűk cső marad vissza. A beteg így csak kisebb mennyiségű ételt tud megenni, mert az hamar és hosszabb ideig okoz teltségérzetet, ugyanakkor nem érez éhséget, mert az eltávolított gyomorrészlettel együtt a ghrelin nevű éhséghormont termelő sejteket is eltávolítják.

A gyomoráthidalás komolyabb beavatkozás, annak során egyszerre csökkentik a gyomor térfogatát, illetve változtatják meg a tápanyag útját, és azzal együtt annak felszívódását. A műtét során a sebészek bélvarrógépek segítségével készítik el a gyomor áthidalását. Ezeket a beavatkozásokat laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végzik el. Elődjük a gyomorgyűrű volt, amely ma már perifériára szorult a magas visszahízási arány és gyakori szövődmények miatt.

A testsúlycsökkentő műtétek hozadékára vonatkozó kutatás eredményeit múlt hónapban mutatták be Bécsben, az Európai Elhízástudományi Kongresszuson. Erről írt a Los Angeles Times, amelynek cikkét a Medical Press szemlézte. Az összefoglalóból kiderül, hogy a kutatásba több mint 2 ezer olyan svéd beteget vontak be, aki elhízott volt, és aki a fent említett műtéteken esett át. A kontrollcsoport tagjai koruk, nemük, testméreteik, szív- és érrendszeri paramétereik alapján hasonlatosak voltak hozzájuk, még a társadalmi helyzetük is stimmelt. A vizsgált csoporttól csak abban különböztek, hogy nem estek át gyomorműtéten.

Azt a kutatók nem tudják pontosan, hogy az operáción átesett személyeknél miért csökkent a főleg a napozáshoz köthető melanóma rizikója, ám úgy gondolják, hogy a súlycsökkenésnek mindenképpen hatása volt erre. Magyarán az eredmények azt az elméletet támasztják alá, mely szerint az elhízás is a melanóma kockázati tényezői közé tartozik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elhízott embereknél a testsúlycsökkentés, túl azon, hogy egyéb jótékony hatása is van, nagy eséllyel a festékes bőrrák rizikóját is csökkenti.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: