Limfóma: típusok, tünetek

A tünetek nem jellegzetesek: az izzadás, a láz, a megnagyobbodott nyirokcsomók többféle kórra is utalhatnak. S bár nem kell azonnal rosszra gondolni, ha nyirokcsomó-duzzanatok nem múlnak, esetleg nagyobbodnak, részletesebb kivizsgálásra van szükség.

Mi állhat a háttérben?

A nyirokrendszer sejtjei az egész szervezetben előfordulhatnak: a nyirokcsomók, a lép, a csecsemőmirigy - ez a szegycsont mögött található -, a gyomor és belek nyirokszövete a legfontosabb nyirokszervek. Nyirokcsomók találhatók még a hónaljakban, a lágyékhajlatokban, a nyak és a mellkas területén, valamint a hasban; feladatuk pedig az, hogy megvédjék szervezetünket a különféle kórokozók ellen. A nyirokerekben - ez egy speciális érrendszernek tekinthető, ami a nyirokrendszer különböző pontjait köti össze - kering egy színtelen folyadék, a limfa, amely a legkisebb fehérvérsejteket, a limfocitákat tartalmazza. E jól felépített rendszerben azonban zavar támadhat, ha ezek a sejtek átalakulnak, rosszindulatúvá válnak.

Mi állhat a háttérben?
Mi állhat a háttérben?

Nem örökletes

A limfociták átalakulása - pontosabban megbetegedése - a már említett szervek duzzanatát, megnagyobbodását okozza. E sejtbetegség a limfóma: ilyenkor ellenőrizetlen osztódásnak, növekedésnek indulnak a nyiroksejtek, a pusztulásuk lelassul, lényegében rákos sejtekként kezdenek el működni. A betegség gyakran a test különböző pontjait támadja egyszerre, de a leggyakoribb az, ha a csontvelőben, a lépben, a nyirokcsomókban üti fel a fejét a kór. A betegség kiváltó oka sokszor ismeretlen, s bár vannak bizonyos kockázati tényezők - egyes vírusfertőzések, szervátültetés stb. - ám ezek nem jellemzőek. Az azonban biztos, hogy a limfóma nem örökletes.

Orvos a névadó

A limfómák egyik formája egy orvosról kapta a nevét. 1832-ben a brit Thomas Hodgkin írta le a betegség makroszkopikus jellemzőit: Hodgkin összesen hét, fájdalmatlan nyirokcsomó-megnagyobbodással jelentkező beteget vizsgált. A Hodgkin-kór ritka betegség: Magyarországon évente körülbelül 250-300 megbetegedés fordul elő, általában a fiatalabb korosztály az érintett, de minden életkorban megjelenhet. A betegség - melyet jellegzetes szövettani képe különíti el a limfóma más típusaitól - ma már jól gyógyítható.

Non-Hodgkin limfómák

Ebbe a csoportba a nyirokrendszer más daganatos megbetegedéseit soroljuk: körülbelül harminc, eltérő viselkedésű kór tartozik ide. Hazánkban 1200-1500 körüli új esetszámot jegyeznek fel évente, de - s ez az egész világra jellemző tendencia - emelkedik a betegek száma, akik között minden életkorú előfordulhat, de az adatok az idősebb, 60-65 éves korosztály súlyozottabb érintettségét mutatják. A non-Hodgkin limfóma legjellegzetesebb tünete a nyirokcsomó-megnagyobbodás, mely fájdalmatlan, s leginkább - de nem kizárólag - a nyakon, a hónaljban, a lágyék területén fordul elő.

"El kell döntened szívből, hogy meggyógyulsz" - részletek!

Az mindenképpen vigyen el orvoshoz minket, ha a nyirokcsomók duzzanatok nem múlnak, esetleg még nőnek is, s abban az esetben már semmiképpen ne hagyjuk ki a részletes vizsgálatot, ha visszatérő, megmagyarázhatatlan láz, erős, éjszakai izzadás, fogyás, fáradékonyság is társul a duzzanatokhoz. Ha nem a nyirokcsomóból indul, hanem valamelyik szervünkből indul ki a betegség, a tünetek az adott területre jellemző panaszokkal jelentkeznek: ilyen például a köhögés, ha a mell üregében, vagy az emésztési zavar, ha a gyomorban vagy a belekben alakul ki a kór.

Lassú vagy agresszív

A non-Hodgkin limfómák egy része sokszor semmilyen tünetet nem okoz, gyakran előfordul, hogy véletlenül, például egy vérvizsgálat során derül ki a betegség. Ezek az úgynevezett indolens (fájdalmatlan, nem aktív) non-Hodgkin limfómák: a lassan fejlődő daganatok akár évtizedekig is változatlanok maradhatnak. Az agresszívebb formában azonban igen rosszindulatú megbetegedéssel állunk szemben, ami gyorsan növekszik, és korán jelentkeznek a tünetei. Ez utóbbi sokat segíthet a betegen, mert ha azonnal orvoshoz fordul, nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. Azt, hogy a non-Hodgkin limfóma melyik típusával állunk szemben, csak szövettani vizsgálattal lehet megállapítani.


Okosgyógyszerrel a limfóma ellen

A limfóma még ma is a kevésbé ismert daganatos beteg, s bár egyes fajtái időben felismerve teljesen meggyógyíthatók, sokszor késik a diagnózis. Ha megvan a diagnózis, onnan már egyenes út vezethet akár a gyógyulásig is. A kezelés sikere természetesen attól függ, hogy a páciens a betegség melyik típusában szenved, ahogy azon is sok múlik, mely életkorban van, illetve milyen az általános egészségi állapota. A gyógyszeripar folyamatosan azon dolgozik, hogy újabb gyógyszerekkel, terápiákkal segítsék a betegek gyógyulását, felépülését. Így a betegeknek ajánlott tájékoztatást kérni a kezelőorvosoktól arról, milyen új szerek, terápiák érhetők el jelenleg, várható-e új fejlesztés. Mert közös társadalmi érdek, hogy az új terápiákkal javuljanak a betegek életkilátásai, és egy jobb minőségű életet élhessenek

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait