Limfóma: előretör az immunterápia

A kemoterápiát kiegészítő célzott immunterápia a limfóma agresszívebb típusainál legalább harmadával emeli a gyógyultak arányát. Emellett a korszerű patológiai és képalkotó diagnosztikai eljárások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek kezelése egyre eredményesebb legyen.

A kemoterápiát kiegészítő célzott immunterápia a limfóma agresszívebb típusainál legalább harmadával emeli a gyógyultak arányát. Emellett a korszerű patológiai és képalkotó diagnosztikai eljárások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek kezelése egyre eredményesebb legyen.

Az új kezelési eljárás nem csak az agresszív betegségtípusnál hozhat komoly eredményeket, hanem a mérsékelten agresszív, úgynevezett indolens limfómáknál is. Ezeknél az immunterápia és az új gyógyszerek alkalmazása mellőzhetővé is teheti a kemoterápiát ? mondja dr. Demeter Judit, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika hematológus professzora a Limfóma Világnap alkalmából. A Semmelweis Egyetem közleményében a főorvos kiemeli, hogy évente több ezer esetben diagnosztizálnak limfómát Magyarországon, maga a betegség pedig nagyon sokarcú: csaknem hatvan alfaja ismert.

Mivel a limfóma többnyire általános tünetekkel jár, sajnos sokszor csak előrehaladott stádiumban ismerik fel, és a betegek csak ekkor kerülnek hematológushoz. Pedig a korai felismerés nagyon fontos, lévén az érintettek csaknem 30 százaléka olyan gyorsan osztódó sejtekből kialakuló agresszív limfómától szenved, amelynek gyógyításában komoly áttörés történt az utóbbi években. Az eredményeket az javította nagyban, hogy a hagyományos kemoterápiás kezelést célzott immunterápiával egészítették ki, amely akár 30 százalékkal is növelheti a gyógyulási esélyeket. Ma már tudjuk azt is, hogy azimmunrendszertámogatása, és ezáltal a daganatos sejtek pusztítása szintén kulcsszerepet játszik a terápiában.

A professzor kiemeli, hogy a sikeres kezelésben komoly szerepe van a diagnosztikának, azon belül is a PET CT használatának. Ennek oka, hogy segítségével pontosabban meg tudják határozni a betegség kiterjedését, majd a kontrollok alkalmával is követni tudják a kezelés eredményességét. Demeter Judit fölhívja a figyelmet arra is, hogy a kezdeti panaszok miatt ? kiütések, viszketés, jelentősebb fogyás, láz, éjszakai izzadás ? sokan csak bőrgyógyászhoz, reumatológushoz, gasztroenterológushoz fordulnak, a diagnózis felállítása emiatt is késlekedhet. A hematológus professzor emiatt kiemeli annak fontosságát, hogy a más szakterületeken dolgozó orvosok is felismerjék az olyan tüneteket, mint például a gerincpanaszok és a csontfájdalom, ezek észlelésekor pedig kérjenek vérsejtsüllyedés és összfehérje meghatározást is. Alapvető lenne az is, hogy tudják hova, mely centrumokba irányíthatják tovább a limfóma-gyanús betegeket.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait