Immunterápia: új fegyver a melanoma ellen

Az immunrendszer képes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket ? ezt használja ki az újfajta megközelítést képviselő immunonkológia. A néhány éve zajló kutatások többek közt melanoma esetében hoztak kiemelkedő eredményeket, és jelenleg is zajlanak más daganatokat érintő ígéretes kutatások. Ennek köszönhetően a jövőben sorra jelenhetnek meg újabb okosgyógyszerek.

Azimmunrendszerképes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket ? ezt használja ki az újfajta megközelítést képviselő immunonkológia. A néhány éve zajló kutatások többek közt melanoma esetében hoztak kiemelkedő eredményeket, és jelenleg is zajlanak más daganatokat érintő ígéretes kutatások. Ennek köszönhetően a jövőben sorra jelenhetnek meg újabb okosgyógyszerek.

Az immunterápia alapja az a felismerés, miszerint minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de normál esetben az immunrendszer képes arra, hogy felismerje és elpusztítsa azokat. Viszont amikor a daganatsejtek képesek ?elrejtőzni? az immunrendszer elől, aktiválódik a betegség. Ilyenkor ?gátló receptorok? beiktatásával akadályozzák a szervezet immunválaszát. Az immunonkológiai fejlesztések ezeket a gátló pontokat iktatják ki, a gyógyszer hatására pedig normál immunválasz jön létre, vagyis aktiválódik az immunrendszer normál működése ? áll a Semmelweis Médiasarok tájékoztatójában.

A melanoma kezelésében igazi áttörést hozó immunterápia a T-sejtek azon képességét fokozza, amely által azok el tudják pusztítani a tumorsejteket. Ennek eredményeként a daganat eltűnhet vagy megmaradhat, további kárt viszont nem okoz. Ennek oka, hogy a tumorsejteket a beteg immunrendszere folyamatosan ellenőrzés alatt tudja tartani, ezzel pedig hosszú távú túlélés biztosítható. Mindez tehát azt jelenti, hogy az okosgyógyszerek úgymond felturbózzák az immunrendszert.

melanoma 33

Ahhoz, hogy a melanomás betegek mindig a legkorszerűbb kezelést kaphassák, figyelniük kell arra, hogy problémájukkal onkológiai centrumhoz forduljanak, ott tudják ugyanis megmondani, hogy számukra elérhető lehet-e az újfajta kezelés. Erre ugyanis nem minden érintett alkalmas: ahhoz, hogy használhassák, különböző kritériumoknak kell megfelelni. Ha viszont az érintettek lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek immunonkológiai gyógyszervizsgálatban, azt érdemes elvállalniuk, mert komoly lehetőséget jelenthet.

Az új módszer megjelenése azért jelent nagy előrelépés, mert a daganatgyógyászatban korábban alkalmazott eljárások elsősorban a tumorsejtek elpusztítására koncentráltak, de sok esetben nem eredményeztek teljes gyógyulást. A melanománál különösen hatékony immunonkológia viszont teljesen más koncepción alapul. Alkalmazása igazi paradigmaváltást hozhat a következő tíz évben az onkológiai ellátásban, és a kezelések közel 60 százaléka ezen alapul majd. Ez az arány jelenleg kevesebb, mint 3 százalék.


Éjjel is árt az UV-A

A Yale egyetem kutatócsoportja igazolta, hogy az UV-A sugárzás jóval a napozás befejezése után is károsítja a bőrt, ezzel pedig elősegíti a bőrrák kialakulását. Egy vizsgálattal molekuláris szinten is igazolták az UV-A ártalmas voltát, illetve a szolárium és bőrdaganatok közti összefüggést. A Science-ben megjelent kutatás újdonsága, hogy bizonyítja: az egyébként a bőrünket védő normál barnulásért felelős anyag, a melanin az UV-A hatására úgy alakul át, hogy károsító anyagcseretermékek jönnek létre, melyek rákot okozó folyamatokat indítanak el. Ráadásul ez az UV-A sugárzás megszűnése után is folytatódik: a melanin árnyékban, akár sötétben is órákig gyártja tovább a bőrsejt DNS-ét károsítóanyagcseretermékeket.

Értékelje a cikket!

Hirdetés

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait