Hitek és tévhitek az emlőrákról

Magyarországon minden hetedik nőt érintheti a rettegett kór, az emlőrák. Mivel a legtöbb emlőrákban szenvedő nő egyben családanya is, közvetve és közvetlenül több ezer család mindennapjait változtatja meg egy ilyen diagnózis. Ennek ellenére a statisztika azt mutatja, hogy bár Magyarországon az emlőszűrés szervezettebb és elérhetőbb, mint egyes európai országokban, a veszélyeztetett korú nőknek csak kevesebb mint fele jár el rendszeresen mammográfiás...

Magyarországon minden hetedik nőt érintheti a rettegett kór, az emlőrák. Mivel a legtöbb emlőrákban szenvedő nő egyben családanya is, közvetve és közvetlenül több ezer család mindennapjait változtatja meg egy ilyen diagnózis. Ennek ellenére a statisztika azt mutatja, hogy bár Magyarországon az emlőszűrés szervezettebb és elérhetőbb, mint egyes európai országokban, a veszélyeztetett korú nőknek csak kevesebb mint fele jár el rendszeresen mammográfiás vizsgálatra. Emlőrák szempontjából a legveszélyeztetettebbek a 45-60 év közötti hölgyek, de sajnos ma már egyre több fiatal nőt is érint ez a betegség. Rendkívül fontos, hogy az emlőszűrés és a rendszeres önvizsgálat a nők egészségtudatos életének éppúgy részévé váljon, mint a rendszeres testmozgás vagy az egészséges táplálkozás.

Az időben felfedezett emlőrákok egy része gyógyítható. Ilyenkor a gyógyszeres terápia mellett a sebészi beavatkozás és a sugárterápia együttese szükséges ahhoz, hogy a későbbi kiújulás elkerülhető legyen, illetve minél később következzék be.

Ám ha későn fedezik fel a daganatot, a gyógyulás esélyei drasztikusan lecsökkennek. Ezekben az esetekben viszont a jelenleg alkalmazható terápiák segítségével azemlőrákkrónikussá tehető, azaz ezek a betegek hosszú évekig, jó életminőségben közöttünk maradhatnak.

A gyógyszerkutatások talán legaktívabban vizsgált területe az ún. HER2-pozitív emlőrákokkal kapcsolatos. Minden negyedik emlődaganatos nőnél ez a típus fordul elő. Jellemzően agresszívebb, gyorsabb lefolyású ez a betegség, és sokkal hamarabb okoz távoli áttétet, mint az egyéb típusú emlődaganatok. A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már több ún. biológiai célzott terápia érhető el ennek a tumortípusnak a kezelésére. Ha szemléletesen szeretnénk a mai modern terápiák lényegét megragadni, azt mondhatjuk, hogy míg a hagyományos kemoterápiás gyógyszerek mind az egészséges, mind a daganatsejteket megtámadták, és emiatt a hatásosság mellett számos komoly mellékhatás is előfordult, addig a mai célzott kezelések specifikusan csak a daganatsejteket támadják, az egészséges sejteket érintetlenül hagyják. Ezáltal a célzott kezeléseknek nem csak a hatékonyságuk növekedett meg, de a mellékhatásaik is sokkal enyhébbek.

A gyógyuláshoz azonban nem elég pusztán a gyógyszeres teápia. A lelki egyensúly, a szociális kapcsolatok, az egészséges életmód ugyanúgy hozzátartozik, mint a hatékony gyógyszerek használata. Napjainkban, az információk forgatagában az is nagyon fontos, hogy minél jobban megismerjük a betegséget, hogy tisztán lássunk, és hogy különbséget tudjunk tenni hitek és tévhitek között.

A TV2 Egészség Klinika című műsora egy fiatal rákbeteg esetén keresztül ismerteti meg a nézőt az emlőrákkal, hívja fel a figyelmet a szűrés fontosságára, valamint mutat rá arra a fejlődésre, ami ennek a betegségnek a kezelése kapcsán az elmúlt 20 évben végbement.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait