Életmódbeli tanácsok limfómásoknak

A limfóma diagnózisa letaglózó. Az első sokk után jön a küzdelem, amikor kemoterápiával és sugárterápiával felvesszük a harcot a betegséggel. A kezelések után azonban sokan ellustulnak, pedig életmódunk is befolyásolja, meddig élhetünk limfóma után.

A limfóma diagnózisa letaglózó. Az első sokk után jön a küzdelem, amikor kemoterápiával és sugárterápiával felvesszük a harcot a betegséggel. A kezelések után azonban sokan ellustulnak, pedig életmódunk is befolyásolja, meddig élhetünk limfóma után.

A limfóma a nyirokrendszer sejtjeit, a limfocitákat érintő betegség. Ilyenkor a limfociták rákos sejtként működnek, ellenőrizetlenül növekednek, osztódnak, illetve nem pusztulnak el kellő mértékben. Leggyakrabban a nyirokcsomókban, lépben és a csontvelőben alakul ki a betegség, de létrejöhet a gyomorban, májban is. A limfóma egy időben gyakran megtámadja a test különböző részeit.

A limfóma két típusa a Non-Hodgkin-limfóma és a Hodgkin-limfóma. A Non-Hodgkin-limfóma (NHL) sokféle kórképet magába foglaló betegségcsoport, mely a nyirokszövet speciális fehérvérsejtjeinek, az ún. B- vagy T-limfocitáinak rosszindulatú daganatos megbetegedése. A Hodgkin-limfóma (Hodgkin-kór) a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedése, melyre egy speciális daganatsejt, az ún. Sternberg-Reed-sejt jellemző.

Amikor túllendülünk a diagnózis első sokkján, majd átestünk a rákellenes kezeléseken, felmerül a kérdés, hogy ezután mit tehetünk még, hogy minél tovább, és lehetőleg minél jobban éljünk. A fájdalmas és kellemetlen mellékhatásokkal járó kemoterápiás kezelés után sokan hajlamosak "leereszteni", pedig az apró hétköznapi változtatások, a magunkra figyelés életmentők lehetnek a kórház után is.

A gyógyszeripar folyamatosan új és új okosgyógyszerek fejlesztésén dolgozik, melyek könnyebbé teszik a limfómás betegek életét. Mindenképpen tájékozódjunk a legújabb gyógyszer-innovációkról kezelőorvosunktól vagy az internetről: ezekkel az okosgyógyszerekkel minőségibb életet élhetünk, fájdalmak, fáradtság és egyéb kellemetlen tünetek nélkül.

Megvan az ideje a pihenésnek és a sportolásnak is

A kemoterápiás kezelésen átesett limfómás betegekre jellemző az a fajta ólmos fáradtság, melyet nem lehet egy nagy alvással kipihenni. Ez a fáradtság becsapós lehet, mert pont ennek ellenére kell felkelnünk időnként, és testmozgást végeznünk. Természetesen nem megerőltető testedzésekre gondolunk, hanem könnyed, ízületkímélő mozgásformákra: sétára, úszásra, jógára. Kezelőorvosunk tanácsát mindenképpen kérjük ki ebben a kérdésben, és ha korábban semmit sem mozogtunk, még fontosabb, hogy kicsivel kezdjük: mondjuk egy tíz perces, lassú sétával naponta.

Természetesen testünk jelzéseire azért oda kell figyelnünk: tehát ha nagyon kimerültnek és fáradtnak érezzük magunkat, pihenjünk nyugodtan, de sose hagyjuk el magunkat teljesen.

limfoma4
Hozzunk egészségesebb döntéseket

A limfóma az a pont, amikor egészségkárosító függőségeinkről végleg le kell (ene) mondanunk. Szokjunk le az alkoholról és a cigarettáról minél hamarabb: ne terheljük amúgyis elgyötört szervezetünket feleslegesen.

Táplálkozásunk reformja

A kemoterápia és a sugárkezelés az ízlelés és szaglás átmeneti romlását okozhatja, melyekhez még az állandó orrdugulás is hozzájárul, tovább rontva a helyzeten. Nem csoda, hogy limfómás betegként nincs étvágyunk, nem kívánunk semmit, és nem sok élvezetünket leljük a táplálkozásban. Mégis érdemes kis adagokban, naponta többször egészséges, vitamindús ételeket fogyasztanunk: ne feledjük, ahogy gyógyulunk, úgy fognak most nagyon hiányolt képességeink visszatérni.

A dietetikusok azt javasolják, hogy limfómásként fogyasszunk minél kevesebb vörös húst, és feldolgozott húsipari termékeket, együnk sok-főleg nyers, esetleg párolt-zöldséget és gyümölcsöt. Jótékony hatást tulajdonítanak ilyenkor a lenmagnak, melyből müzlinkbe keverve mindennap érdemes fogyasztani. A hüvelyesek és az olajos magvak, valamint a teljes kiőrlésű gabonából készített pékáru kitűnő rostforrásokat jelentenek, a rostokra pedig a kemoterápia miatt gyakran jelentkező székrekedés miatt szükségünk lesz.

A cukortól nem kell félnünk, a rémhírekkel ellentétben nem "eteti a rákot". Mértékkel nyugodtan édesítsünk nádcukorral, mézzel, juharsziruppal. Az ésszerű cukorfogyasztás nem fog rontani állapotunkon.
A vízfogyasztás jelentőségét limfóma esetén nem lehet eléggé hangsúlyozni, főleg ha hányás vagy hasmenés kínoz bennünket. Amennyiben nem tudunk eleget inni valamilyen okból, ezt jelezzük kezelőorvosunknak, mert elképzelhető, hogy infúzióra lesz szükségünk.

Óvatosan a fertőzésekkel

Mivel immunrendszerünk még gyenge lábakon áll, kerüljük a tömegközlekedést, a nagyobb rendezvényeket, illetve bármilyen olyan helyszínt, ahol sok-köztük számos beteg, náthás, influenzás-ember zsúfolódhat össze. Az a fertőzés, mely egészségesen meg sem kottyan, ilyenkor komoly gondokat okozhat. Ha mégis emberek közé kell mennünk, hordjunk szájmaszkot, és mossunk minél gyakrabban kezet: a kézfertőtlenítő zselé is hasznos segítőtársunk lehet.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Az innovatív gyógyszerek nagyon jó minőségű, eddig nem kapható készítmények, amelyek a mögöttük álló fejlesztések miatt nevezhetők "okosgyógyszernek".