Diabétesz: már a reggeli rányomja bélyegét a napra

A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a stresszes életvitel és a genetikai adottságok egytől egyig hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. A 2015-ös diabétesz világnap épp ezért az életmód és a diabétesz összefüggéseire szeretné felhívni a figyelmet.

A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a stresszes életvitel és a genetikai adottságok egytől egyig hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. A 2015-ös diabétesz világnap épp ezért az életmód és a diabétesz összefüggéseire szeretné felhívni a figyelmet.

Az ?Egészséges életmód és a diabétesz? lesz a kiemelt témája 2016-ig a Diabétesz Világnapnak is ? ezen belül pedig a 2015-ös világnapon azegészséges reggelifontosságára hívják fel az emberek figyelmét. Ennek oka, hogy az egészséges táplálkozás a reggelivel kezdődik, amely már a nap elején segíthet abban, hogy csökkenjen a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, illetve akiknél már kialakult, jobban tudják kontrollálni.

Kutatásokkal igazolt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb kutatásából kiderül, hogy a magyar lakosság több mint fele túlsúllyal küzd, amely a cukorbetegség kialakulásának egyik kockázati tényezője. Köztudott, hogy a súlyfelesleg megelőzésének pedig egyik legegyszerűbb, egyben legalapvetőbb eszköze az életmódváltás. Természetesen ez egy hosszabb folyamat, ezért érdemes apránként elkezdeni, például a reggeli szokások megváltoztatásával.

3

Az egyik legfontosabb érv a megfelelő reggeli elfogyasztása mellett, hogy vele normál szinten tartható a vércukorszint. A cukor szolgáltatja a szervezet számára a fő energiaforrást, és ez elsősorban a lassan felszívódó ételekből nyerhető. A vékonybélben fokozatosan felszívódó élelmiszerek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal a termelődő inzulin mennyisége sem ugrik meg. Így megelőzhető a szénhidrátfüggőség kialakulása a nap folyamán, vagyis ellenőrzés alatt tartható az étvágy, és ezáltal a testsúly is.

Pár lépés a sikerért

A reggeli már néhány apró változtatás segítségével egészségesebbé tehető. Ilyen például az, ha a kávét és a teát cukor nélkül fogyasztjuk, a cukrozott gyümölcsleveket pedig vízre vagy teára cseréljük. Mivel amúgy is ajánlott napi háromszor zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, érdemes ezt már a reggelinél elkezdeni. Ez jelentheti akár azt is, hogy spenótos rántottát vagy natúr joghurtba szeletelt gyümölcsöt eszünk. Segít az is, ha a kenyérre valódi mogyorókrémet kenünk a csokikrém vagy a lekvár helyett. Ugyancsak hasznos, ha a fehér kenyeret rostokban gazdag teljes kiőrlésű péksüteményre cseréljük.

1483030_10152869221773746_60501671509337279_n

Súlyozott probléma

A cukorbetegeknek kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetniük a táplálkozásra. A számukra legmegfelelőbb táplálkozás alapvetően megegyezik az egészséges táplálkozás követelményeivel, azonban a cukorbetegség fajtájától és az egyéni adottságoktól is függ, hogy a betegnek milyen diétát kell követnie.

Sajnálatos módon a cukorbetegség előrehaladott fázisában a diéta önmagában már nem elég avércukorszintszabályozására, ilyenkor a betegeknek gyógyszeres terápiát kell alkalmazniuk. A modern orvostudománynak köszönhetően ma már olyan szájon át szedhető készítmények könnyítik meg a cukorbetegek életét, amiket naponta egyszer kell beszedni, szedésük nem jár testsúlygyarapodással, megkímélik a betegeket a naponta többszöri tűszúrástól is.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait