Psoriasis (pikkelysömör)

A pikkelysömör (psoriasis) az egyik leggyakoribb gyulladásos bőrbetegség. A népesség 1,5?2 százalékát érinti, így Magyarországon 150?200 ezer ember szenved ebben a megbetegedésben. A bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltok formájában jelentkezik. Legjellemzőbb a könyök és a térdtáj, továbbá a hajas fejbőr érintettsége, de súlyos esetekben az egész testfelszínre is kiterjedhet. A bőrtünetek mellett gyakori a körmök sárgás elszíneződése...

Apikkelysömör(psoriasis) az egyik leggyakoribb gyulladásos bőrbetegség. A népesség 1,5?2 százalékát érinti, így Magyarországon 150?200 ezer ember szenved ebben a megbetegedésben. A bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltok formájában jelentkezik. Legjellemzőbb a könyök és a térdtáj, továbbá a hajas fejbőr érintettsége, de súlyos esetekben az egész testfelszínre is kiterjedhet. A bőrtünetek mellett gyakori a körmök sárgás elszíneződése és megvastagodása. A psoriasis gyakran más betegségekkel társul. A betegek mintegy 10-30 százalékánál ízületi gyulladás is kialakul, mely nemritkán súlyos, akár rokkantsághoz vezető ízületi deformitást eredményez. Pikkelysömörös betegeken gyakrabban fordulnak elő anyagcsere-betegségek, úgymint cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavarai és az elhízás, melyek növelik a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Nem ritka a depresszió sem. Fentieket figyelembe véve elmondható, hogy a psoriasis jelentősen rontja a betegek életminőségét.

PikkelysömörPikkelysömör

Más autoimmun betegségekhez hasonlóan a pikkelysömör sem gyógyítható, ugyanakkor különféle kezelésekkel teljes tünetmentességet lehet elérni. Az enyhe tünetekkel járó esetek általában helyi készítményekkel és fényterápiával kezelhetők. Súlyosabb, kiterjedt bőrtünetek, valamint ízületi gyulladás fennállása esetén azonban gyógyszerek alkalmazása indokolt. Azokra az esetekre is született megoldás, amikor a hagyományos gyógyszeres kezelések hatástalanok: ezek az elmúlt évtizedek innovatív eljárásainak köszönhető ún. biológiai terápiák.A korábbinál hatásosabb és célzottabb kezelések áttörést hoztak a súlyos tüneteket mutató betegek kezelésében. A biológiai terápiák nem csupán a pikkelysömör tüneteit enyhítik, hanem ízületi gyulladás társulása esetén jelentős mértékben képesek csökkenteni vagy akár megállítani az ízületi deformitás kialakulását, ezáltal lehetővé teszik a fizikai tevékenység és a munkavégző képesség megőrzését.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Az innovatív gyógyszerek nagyon jó minőségű, eddig nem kapható készítmények, amelyek a mögöttük álló fejlesztések miatt nevezhetők "okosgyógyszernek".