A gyógyítás alapja a diagnosztika

Talán nem köztudott, hogy az orvosok által hozott döntések 70?80%-a mögött valamilyen diagnosztikus eljárás eredménye áll. Aki kapcsolatba került az egészségüggyel, óhatatlanul találkozott már laboratóriumi eredménnyel, a papírról ki tudta keresni vércukor- vagy koleszterinszintjét, és egyéb érdekes adattal is találkozhatott, amelyek meghatározhatják az orvos által ajánlott kezelés menetét.

Talán nem köztudott, hogy az orvosok által hozott döntések 70?80%-a mögött valamilyen diagnosztikus eljárás eredménye áll. Aki kapcsolatba került az egészségüggyel, óhatatlanul találkozott már laboratóriumi eredménnyel, a papírról ki tudta keresni vércukor- vagy koleszterinszintjét, és egyéb érdekes adattal is találkozhatott, amelyek meghatározhatják az orvos által ajánlott kezelés menetét.

Napjaink diagnosztikája ennél sokkal összetettebb, sokrétübb. Vegyük például améhnyakrákesetét, amely hazánkban a második leggyakoribb nőgyógyászati tumor, és amelyben közel 400-an halnak meg évente. Az 1950-es években, Papanicolau által bevezetett PAP teszt például nagy előrelépést jelentett a rákmegelőző állapotok kiszűrésében, vagy a méhnyakrák diagnózisának felállításában. A módszer bevezetése nők ezreinek életét mentette meg, vagy tette élhetővé a korán felfedezett rák kezelésével. A módszerrel azonban nem sikerült teljesen kiírtani a méhnyakrákot, elsősorban azért, mert a citológiai vizsgálat nem teljesen megbízható. A méhnyakrák kialakulásának 99%-áért egy vírus, a HPV (humán papillómavírus) felel. A korszerű molekuláris módszerekkel, már azelőtt ki lehet szűrni a hajlamosító tényezők felismerésével a rák kockázatát, hogy a citológiai mintán elváltozást észlelnénk (a HPV vírus 16, 18 és egyéb magas kockázatot hordozó típusainak azonosításával). HPV fertőzésen életünk során szinte mindnyájan átesünk, de az esetek többségében immunrendszerünk megbírkózik a fertőzéssel. Amennyiben a molekuláris diagnosztikai eljárással végzett HPV tesztünk negatív, abban az esetben 100%-os biztonssággal kijelenthetjük, hogy nem áll fenn HPV fertőzés. A pozitív eredmény esetén pedig a hölgyeknek a megfelelően megalkotott egészségügyi eljárásrend adhat további biztonságot.

Ez a minőségbiztosított laboratóriumi háttérmunka ma már mindennapos más esetekben is. A legnagyobb egyetemeinken, országos intézetekben olyan automatizált rendszerek állnak rendelkezésre, amelyek emberi érintés nélkül tudják megadni mindazon adatokat, amelyeket a klinikusok kérnek a laboratóriumból. Ezek a műszer rendszerek vonalkódokkal látják el a betegmintákat, így a tévesztés lehetőségét minimálisra csökkentik, és végigkövetik mintáink útját. Lehetőség van arra is, hogy megfelelő, ellenőrzött körülmények között tárolják a levett vért és más testfolyadékokat, így nincs szükség a sok esetben a labortól távol élő beteg újboli behívására, ha az orvosoknak új adatokra van szükségük egy-egy komplikáltabb eset eldöntéséhez, új gyógyszer felírásához. A minőségbiztosított laboratóriumi háttér növeli a gyógyszerbiztonságot, ezzel milliárdokat hagyva az államkasszában, elkerülve a felesleges gyógyszerek rendelését, vagy számos mellékhatás kialakulását.

Hasonló a helyzet a modern patológiai laboratóriumokban is, ahol olyan háttérinformációkat adnak a rákos betegek gyógyszereléséhez, amely biztosíthatja az egyén életének többéves tünetmentes, tehát nem szenvedéssel teli életének meghosszabbítását. A ma használatos rákellenes gyógyszerek nagy része már a daganat legérzékenyebb részén, a növekedését biztosító molekuláris szabályozó mechanizmusának szintjén hatnak. Ezeknek az eltéréseknek kimutatása, amelyek eldönthetik, hogy egy-egy gyógyszer melyik beteg esetében hat, vagy mikor felesleges, csak magas minőségbiztosítási szint mellett, gyakorlott szakemberek által kezelt jól beállított eljárásokkal történhet. Ez ma a modern patológiákon történik, ahol meghatározzák és osztályozzák a daganattípusokat, nemcsak a kialakulás helye, hanem molekuláris tulajdonságaik alapján is, döntő segítséget nyújtva a kezelőorvosnak az adott terápia megválasztásában és vezetésében.

A modern, minőségbiztosított eljárásokat mutatja be a TV2 Egészség Klinika című műsora vezető szakemberek, és rákos megbetegedést túlélő betegek segítségével.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Vigyázzon: bizonyos gyógyszereknél fontos lehet, hogy étkezés előtt, közben vagy utána kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezáltal hatását is.