"Párja odaadta volna az egyik veséjét"

Szabó Emese

Új vesét alapjáraton sem egyszerű kapni, akinek pedig kilökődik a beültetett szerve, az végképp nehéz helyzetbe kerül. Ugyan már létezik olyan gyógyszer, amely az ilyenkor kialakuló hiperimmunizációt visszafogja, de azt egyelőre csak Nyugat-Európában alkalmazzák, itthon még nem engedélyezték. De remény azért van erre is.

Szilvia negyven éves, de már a középiskolában tudta, hogy gond van a veséjével, sőt problémája már valamivel azt megelőzően kiderült, egy általános szűrővizsgálaton. "Amikor megtudtuk, hogy baj van, úgynevezett uréterplasztikán kellett átesnem (az uréter húgycsövet jelent). Erre azért volt szükség, mert a vizsgálatok során nem csak az derült ki, hogy egy vesével születtem - ami önmagában nem lett volna baj -, hanem az is, hogy az uréterem egy fejlődési rendellenesség miatt néhol szűk, néhol pedig tág volt. Háromszor próbálták műtéttel helyrehozni, de nem jártak eredménnyel, sőt kiderült az is, hogy 20-21 éves koromra az egyetlen vesém is tönkre fog menni. Ez így is történt" - mondja Szilvia.

Így zajlik a dialízis

A dialízis egy vesepótló kezelés, amelynél a vért vagy közvetlenül tisztítják meg a méreganyagoktól, vagy pedig a hashártyát használják fel szűrőként, hogy a szervezetet megszabadítsák a toxinoktól. Kattintson!

Első veseátültetése 1998-ban történt, az új szervet édesanyjától kapta, hosszú évekig működött. Nem volt egyértelmű, hogy mitől kezdett el kilökődni, de végül fölmondta a szolgálatot - amiatt pedig új szervet kellett találni.

Nem minden a vércsoport

"AB a vércsoportom, ami a várólistások között azért számít a rosszban jónak, mert én eszerint elvileg mindenkitől kaphatok vesét. Új szervre mindössze 2 hetet kellett várnom, 2006-ban már be is ültették. Egy évig szépen működött, de amikor a kilökődés ellen szedett gyógyszert lecserélték, beindultak a problémák" - mondja a fiatalasszony. Hozzáteszi, hogy a korábban alkalmazott készítményei beváltak, az átültetés után nagyon szép eredményei voltak. Viszont a gyógyszereket 12 óránként kellett szednie, míg azt, amire váltottak, elég volt csak naponta egyszer bevennie. Viszont nem vált be: a beültetett vese nem tolerálta, elkezdett kilökődni. Szilvia nagyon csúnyán elkezdett vizesedni is, ahogy fogalmaz: volt, hogy 20 kiló vízzel mászkált.

A többedik vese átültetése már érzékenyebbé teszi a szervezetet
A többedik vese átültetése már érzékenyebbé teszi a szervezetet

A helyzet 2007 ősze után már tarthatatlan lett, de 2014-ig még elégnek bizonyult a nagyon komoly diéta. Ezt követően viszont muszáj volt belevágni a művese-kezelésbe. "Nem volt mese, el kellett kezdeni. Azóta hetente háromszor járok hemodialízisre. Már nagyon szeretném, ha a problémám megoldódna, mert az alkalmanként 4 órás kezelés, illetve a vele járó diéta és folyadékkorlátozás nagyon megterhelő" - emeli ki a fiatalasszony, aki már három éve vesére vár.

Makacskodó szervezet

A többedik vese átültetése már végképp nem olyan egyszerű, ugyanis minél többször kap valaki vesét, annál nagyobb az esélye arra, hogy hiperimmunizált legyen. Ez azt jelenti, hogy a szervezete már mindent ki akar lökni, ami kicsit is idegen. Emiatt is van az, hogy neve már többször felmerült átültetésre alkalmas vesék kapcsán, de egyiket sem fogadta volna be a szervezete. Pont egy éve a párja is odaadta volna az egyik veséjét, de az immunológiai vizsgálatok szerint az sem lett volna megfelelő.


A már többszörös veseátültetésen átesett betegek hiperimmunizációját a nyugati országokban jobban tudják kezelni, ugyanis vannak már olyan gyógyszerek, amelyek őket is nagyobb eséllyel teszik alkalmassá a transzplantációra, de nálunk ezek még nem elérhetők, egyelőre még nincsenek engedélyezve. A készítmények egy 3-6 hónapos kezeléssel készítik fel az érintetteket a műtétre, akik azt követően megkaphatják új veséjüket. Ez a megoldás Szilviánál is működhetne, ugyanis párján kívül van még két-három barátja, illetve rokona is, aki élő donorként neki adná az egyik veséjét. Szerencsére úgy tűnik, van remény arra, hogy ilyen gyógyszert Magyarországon is alkalmazni lehessen, illetve külföldön lehessen megkezdeni a gyógykezelést.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait