"Már dolgozni is alig tudok, úgy köhögök..."

Zoltán (46) egyre többször szembesült azzal, hogy a játszótéren már csak a padról figyeli gyermekeit, mert nem bírja szusszal a tempójukat. A munkájában is hátráltatta a sok légúti panasz: veszélyes üzem volt ácsként, a tetőn állva köhögő rohamot kapni.

A Fejér megyei K. Zoltán története még a nyolcvanas évek legelején kezdődött, amikor - az akkori kamaszról - kiderült, hogy asztmája van, akárcsak nagyapjának. Egyre gyakoribbá váló rohamait csak később kezdték el gyógyszeresen kezelni, ám betegsége miatt elégségesnek bizonyultak a rohamoldó készítmények, melyek mindig gyorsan segítették átvészelni asztmás rohamait. A férfi és családja az évek során megtanulta azt is, hogyan kell időben felismerni a tüneteket, a vészjósló köhögést, a sípoló légzést, a mellkasi szorítást.

Csak a cigarettát felejtse el!

Az orvos természetesen még a kezdet kezdetén felhívta a figyelmét a megfelelő életmódra, arra, hogy a dohányzást asztmásként nem célszerű még kipróbálnia sem, ám kamaszként erről nem nagyon vett tudomást. "Emlékszem, középiskolában a többi osztálytársammal a gyakorlati órák után gyújtottunk rá a műhely mögött. Mindenki szívta, én is, azaz eszembe se jutott olyankor az asztmám" - emlékszik vissza a háromgyerekes családapa, akinek minden reggele a cigarettával indult évtizedeken át, és persze a rövid szüneteket is füstöléssel töltötte, amit a kemény fizikai munkába be tudott illeszteni.

Az asztmától a COPD-ig

Az asztmától a COPD-ig

Leletei, közérzete egyre rosszabb lett, és már nem kellett az orvosnak sem a spirometriás vizsgálatokat elvégeznie, elég volt, ha a lépcsőzés után kifulladt férfira nézett, aki szinte már magától ismételgette és ígérgette, hogy le fog szokni. "Már dolgozni is alig bírok, úgy köhögök - kezdtem azon a nyáron a panaszáradatot az orvosomnál, amikor a gyógyszert írta fel, és elmeséltem azt is, hogy sokszor inkább az anyagbeszerzést vállalom be, nem a tetőn végzett munkát, mert félek, hogy egyszer szó szerint leszédülök" - mondja Zoltán, aki ekkorra már gyermekeivel sem tudott az aktív, szabadidős programokon "jó családapaként" részt venni.

Az orvosa ekkor sokadszor is riogatni kezdte, de úgy tűnik, már benne is megért a felismerés: aznap végleg felhagyott a káros szenvedéllyel, felesége és gyermekei nagy örömére is. Az elhatározás az utolsó pillanatban jött, az a júliusi kontroll és a szokásos vizsgálatok eredményei ugyanis egyértelműen arra utaltak, hogy az egyszerűasztmavalami sokkal súlyosabb betegséggé vált, és immár a COPD-re jellemző panaszok uralták mindennapjait.


Életmódváltás, gyógyszerek

A füstmentes életmód meghozta a gyümölcsét: Zoltán állapota most jóval lassabban romlik a betegséghez képest, a gyógyszereket előírásnak megfelelően szedi, ráadásul a család minden hónapban két hétvégét a Bakonyban tölt, egy rokon nyaralójában, éppen a jó levegő gyógyító ereje miatt. Rengeteg citrusfélét, színes gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt orvosa javaslatára, és szakmáját is otthagyta, helyette vállalkozást alapított, amiben adminisztratív feladatokat vállal csupán a vezetés mellett, mellőzve a fizikai megterhelést. "Tudom, hogy az állapotom romlani fog, de mindent megteszek azért, hogy ez minél később következzen be, hiszen még itt van két kicsi gyermek, akinek szüksége van rám. Ennek ellenére egyre gyakrabban kapok tüdőgyulladást, és éjszakánként a feleségem is gyakran felriad a köhögésemre. Sajnálom, hogy évtizedeken át elhanyagoltam az egészségem, de most ebből az élethelyzetből kell kihozni a legtöbbet..."

Szerző: Kiss Verus

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait