Beteghang: "Hálás vagyok a kísérleti gyógyszerért"

HáziPatika

Nagy Szabó Editnél négy évvel ezelőtt egy ritka daganatos kórképet, myeloma multiplexszet diagnosztizáltak. Egy kísérleti gyógykészítményt alkalmazva azóta jól halad a kezelése, így nem bánta meg, hogy kezelőorvosa javaslatára vállalkozott az új szer kipróbálására.

A myeloma multiplex azimmunrendszerplazmasejtjeit érinti, amelyek a csontvelőben felszaporodva komoly szervezeti károsodást váltanak ki, így gátolják a csontvelő működését, meggyengítik a csont szerkezetét, valamint kihatással lehetnek egyéb szervek, főként a vesék működésére. Nagy Szabó Edit emellett pulmonális hipertóniával is küzd: a kisvérkörben fellépőmagas vérnyomástúlterheli és idővel kitágítja a jobb szívfélt.

Évente mintegy 20 ezer ember próbál ki kísérleti gyógyszereket Magyarországon
Évente mintegy 20 ezer ember próbál ki kísérleti gyógyszereket Magyarországon

A klinikai vizsgálatok évente átlagosan 90 milliárd forint értéket adnak a magyar gazdaságnak. Részletek itt.

Egy évvel ezelőtt kezelőorvosa egy kísérleti programot ajánlott a kisgyermekes anyuka figyelmébe, így lehetőséget biztosítva számára egy újgenerációs, forgalomba még nem került készítmény kipróbálására. Magyarországon évente mintegy 20 ezer ember vállalkozik arra, hogy ilyen módon vegyen részt éppen zajló klinikai kutatásokban, amivel európai viszonylatban is az élbolyba tartozunk.


"Fontos, hogy olyan újgenerációs szereket lehet kipróbálni, amelyek törzskönyvezéséhez amúgy évekre lenne még szükség. Valószínű, hogy most már egy hatékonyabb szerről van szó, kevesebb mellékhatással. Nekem csak pozitív tapasztalataim voltak eddig" - árulta el Nagy Szabó Edit. Hozzátette, bár eleinte nem tudta, hogy placebót kap-e vagy sem, mostanra azonban az eredményei alapján úgy gondolja, szinte biztosan az új hatóanyagot tartalmazó készítménnyel kezelték.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait