"A vastagbélrák vitte el édesanyámat"

A szűrővizsgálatok nemcsak a betegségek felismerését segítik, hanem meg is nyugtatják az embereket afelől, hogy egészségesek. Gábor édesanyja érintettsége miatt már a harmincas évei elején elment vastagbélrákszűrésre, amit egy percre sem bánt meg.

Gábor ötéves korában vesztette el édesanyját, aki akkor 30 éves volt. Furcsa módon semmilyen saját emléke nincs abból az időszakból, a család tabutémaként kezelte a halálesetet. A gyereket próbálták kímélni, a betegséggel járó tortúrára inkább csak azért emlékszik, mert évekkel később más családtagok beszélgetéseiben felfigyelt rá. Már gimnáziumba járt, amikor megtudta: édesanyját vastagbélrák miatt vesztette el. Mindezt édesapja annak kapcsán mesélte el, hogy egyik iskolai barátjának édesanyját vastagbélrák miatt kezelték. Ez már 20 éve történt, az érintett pedig fölépült a betegségből, panasza azóta sincs.

"Amikor otthon elmondtam, amit osztálytársam mesélt édesanyja betegségéről, édesapám nagyon szomorú lett, az asszonyt ő is ismerte. Édesanyám betegségéről akkor beszélt nekem először: elmondta, hol kezelték, mennyi ideig tartott az egész tortúra. A téma továbbra is tabu volt a családban, pedig már akkor beszélni kellett volna róla" - mesélte Gábor. Majd gyorsan hozzátette, hogy a betegségnek utánaolvasott, orvosoknál is érdeklődött, húszas évei végén, harmincas évei elején pedig egyre gyakrabban jutott eszébe, hogy édesanyja 30 éves korában halt meg vastagbélrák miatt.

Vastagbélrák-szűréssel megelőzhetjük a daganat kialakulását!
Vastagbélrák-szűréssel megelőzhetjük a daganat kialakulását!

Mélyaltatásban végzett vizsgálat

"Harminchárom éves voltam, amikor eljutottam arra a pontra, hogy biztosan akartam tudni, engem nem fenyeget ez a betegség. Tudtam, hogy az állami rendszerben végzett szűrővizsgálatnál nem altatnak, csak bódítanak, ezért kerestem egy olyan magánorvost, aki altatásban is végez kolonoszkópiát . Azóta beszéltem másokkal is, akiket a vizsgálatnál csak bódítottak, és már elhiszem: az sem a világ vége, abszolút kibírható" - mondja Gábor.

Vizsgálatát 3 éve végezték mélyaltatásban: az egészből csak annyira emlékszik, hogy oldalt kellett felfeküdnie a vizsgálóasztalra, az altatóorvos pedig a kikérdezése után a kezébe szúrt kanülön keresztül altatta el. Amikor fölébredt, semmit nem érzett az egész vizsgálatból, nem hogy fájdalmai nem voltak, de még kellemetlen érzése sem. A legmegnyugtatóbb azonban az eredmény volt: az orvos elmondta, hogy semmi gyanúsat nem talált, még polipot sem látott.

"A szűrés nem mutatott ki semmilyen kóros eltérést, az orvos azt mondta, egyedül arra kell figyelnem, hogy rostdúsan táplálkozzak, és 6-7 év múlva megismételjem a vizsgálatot. Erre a családi érintettség miatt van szükség, amúgy ilyen vizsgálaton elég később rendszeresen részt venni" - emeli ki Gábor.

Ingyenes szűrőprogram indul

A fiatalember azt is tervezi, hogy 2-3 évenként végeztet székletvérvizsgálatot is, amely nem jár olyan előkészületekkel, mint a kolonoszkópia, amely előtt komoly hashajtásra, éhezésre volt szükség. Ilyen program az idősebb korosztálynak az idei év végén indul. Ennek oka, hogy ez a ráktípus rengeteg ember érint itthon, évente mintegy 6 ezer embernél diagnosztizálnak vastagbélrákot - az érdemi szűrés hiánya miatt rendszerint későn, a betegség előrehaladottabb stádiumában.

A hamarosan induló ingyenes szűrőprogramba az 50 és 70 év közöttiek kapcsolódhatnak be, nekik első körben székletet kell leadniuk, ha pedig az alapján problémára gyanakodnak, kolonoszkópián is részt vehetnek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: