"18 évesen járni sem tudtam"

HáziPatika

Fafula Krisztinánál több mint két évtizeddel ezelőtt, 18 éves korában jelentkeztek először a Bechterew-kór súlyos tünetei. Kezelőorvosai tanácsára vágott bele egy kísérleti programba, az ott kapott gyógyszer pedig a mai napig hatásosan enyhítik panaszait.

Hogyan jönnek létre a gyógyszerek? Milyen folyamatok vezetnek el az ötlettől a forgalomba hozatalig? Részletek itt.

A Bechterew-kór egy krónikus, fokozatos lefolyású gyulladásos ízületi betegség, amely idővel a mozgás egyre súlyosbodó korlátozottságához, elmerevedéshez vezet. Legfontosabb tünetei az ízületi eredetű fájdalmak, de gyakran társul hozzá gyulladásos bélbetegség, akut szivárványhártya-gyulladás éspikkelysömöris. A kórkép rendszerint tizenéves kor és a harmincas évek között lép fel. Az érintettek között két-háromszor több a férfi mint a nő.

A Bechterew-kór a gerinc egyre fokozódó merevségéhez vezet
A Bechterew-kór a gerinc egyre fokozódó merevségéhez vezet

"Ez egy alattomos betegség. Vannak hónapok, amikor nagyon rossz, de van, amikor évekig nincs semmi baj, látszólag nincsenek tünetek" - árulta el Fafula Krisztina. A most 40 esztendős édesanyánál 18 éves korában jelentkeztek az első tünetek. "Csak ízületi panaszaim voltak, de elég súlyosak: nem tudtam járni, nem tudtam aludni, iszonyú fájdalmaim voltak." Nyolc év elteltével, 26 évesen begyulladt a szivárványhártyája, ekkor kezdték el keresni a panaszai forrását. A diagnózis ismeretében 2004-ben javasoltak számára egy - akkor Magyarországon még nem törzskönyvezett - biológiai terápiát, amelynek köszönhetően tartósan javult az állapota.

Tapasztalatairól és betegségéről Fafula Krisztina további részleteket árul el az alábbi videóban.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait