"18 évesen járni sem tudtam"

HáziPatika

Fafula Krisztinánál több mint két évtizeddel ezelőtt, 18 éves korában jelentkeztek először a Bechterew-kór súlyos tünetei. Kezelőorvosai tanácsára vágott bele egy kísérleti programba, az ott kapott gyógyszer pedig a mai napig hatásosan enyhítik panaszait.

Hogyan jönnek létre a gyógyszerek? Milyen folyamatok vezetnek el az ötlettől a forgalomba hozatalig? Részletek itt.

A Bechterew-kór egy krónikus, fokozatos lefolyású gyulladásos ízületi betegség, amely idővel a mozgás egyre súlyosbodó korlátozottságához, elmerevedéshez vezet. Legfontosabb tünetei az ízületi eredetű fájdalmak, de gyakran társul hozzá gyulladásos bélbetegség, akut szivárványhártya-gyulladás éspikkelysömöris. A kórkép rendszerint tizenéves kor és a harmincas évek között lép fel. Az érintettek között két-háromszor több a férfi mint a nő.

A Bechterew-kór a gerinc egyre fokozódó merevségéhez vezet
A Bechterew-kór a gerinc egyre fokozódó merevségéhez vezet

"Ez egy alattomos betegség. Vannak hónapok, amikor nagyon rossz, de van, amikor évekig nincs semmi baj, látszólag nincsenek tünetek" - árulta el Fafula Krisztina. A most 40 esztendős édesanyánál 18 éves korában jelentkeztek az első tünetek. "Csak ízületi panaszaim voltak, de elég súlyosak: nem tudtam járni, nem tudtam aludni, iszonyú fájdalmaim voltak." Nyolc év elteltével, 26 évesen begyulladt a szivárványhártyája, ekkor kezdték el keresni a panaszai forrását. A diagnózis ismeretében 2004-ben javasoltak számára egy - akkor Magyarországon még nem törzskönyvezett - biológiai terápiát, amelynek köszönhetően tartósan javult az állapota.

Tapasztalatairól és betegségéről Fafula Krisztina további részleteket árul el az alábbi videóban.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait