Videójátékkal vehetjük rá a gyereket a mozgásra

A szakértők szerint a legtöbb elektronikus játék a testmozgás és energia-befektetés szempontjából semmivel se jobb, mint a televíziózás, pedig a fejlett országokban élő gyerekek átlagosan napi 38-90 percet töltenek számítógépes és konzol-játékokkal.

Az azonban eddig nem volt világos, hogy a modern, "aktív" játékkonzolok jobbak-e, mint a hagyományos konzolok. A mostani kutatás során ausztrál tudósok megvizsgálták, milyen hatással van a gyerekek aktivitás-szintjére, ha a hagyományos elektronikus játékokat új generációs aktív konzolokra cserélik. Az összesen három évig tartó (2007-2010) kutatásban 56, 10-12 éves gyerek vett részt.
Az első nyolc héten a tudósok megtiltották a videojátékok használatát, és a csípőn viselhető hordozható eszközök (gyorsulásmérők) segítségével lemérték a gyerekek fizikai aktivitását. Ezt az időszakot két hasonló hosszúságú periódus követte, aminek során a gyerekek vagy a hagyományos, vagy az új generációs, aktív játékokkal játszhattak. A gyerekeknek ezen kívül a hét minden napján naplót kellett vezetniük a különböző tevékenységeikről.A naplók tanúsága szerint a gyerekek átlagosan másfél órát töltöttek aktív szabadidős tevékenységekkel és közlekedéssel, illetve négy és fél órát ülő tevékenységekkel, aminek több mint felét a képernyő előtt töltött idő tette ki. A képernyő előtti idő legnagyobb részét a televíziózás emésztette fel (naponta átlagosan 107 perc), ezt követte a videojátékozás (átlagosan 44 perc), valamint a játékon kívüli számítógép-használat (24 perc).

A fizikai aktivitás-szint az adatok szerint nem igazán változott egyik periódusban sem, a hagyományos játékokkal összehasonlítva azonban a teljes játékmegvonás a testmozgással töltött időt közel négy perccel növelte, az ülő tevékenységek idejét pedig majdnem öt perccel csökkentette. Az aktív videojátékok használata szintén észrevehetően, napi három perccel növelte az aktivitás-szintet és több mint hat perccel csökkentette az ülő tevékenységek idejét. Bár ezek a különbségek aprónak tűnhetnek és nagy valószínűség szerint önmagukban klinikai jelentőséggel nem bírnak, azért fontosak, mert egyre több gyereknek van hozzáférése a különböző videojátékokhoz és számítógépes programokhoz, tabletekhez, okostelefonokhoz, az internetről és a közösségi médiumokról nem is beszélve.

"Emiatt már a rendkívül apró változások is segíthetnek a jelentősebb eredmények elérésében" - írják a tudósok. "Bár a mi kutatásaink elsősorban az otthoni környezetre koncentráltak, az iskoláknak is fontos szerepe lehet egy aktívabb környezet kialakításában." A téma iránt érdeklődök a British Medical Journal internetes oldalán olvashatnak bővebben a kutatásról.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag