+11° - +28°
Nincs front

Olimpia? Csak tisztán!

A napokban vette kezdetét a Pekingi Olimpia. Sajnos az újkori olimpiákat rendre beárnyékolják a doppingbotrányok. Mi is az a dopping, és milyen hatása lehet az emberi szervezetre?

Erről faggattuk Dr. Pavlik Gábort, a vízilabda-válogatott kiváló orvosát, aki eddig öt olimpián vett részt, és mint sportorvos, széles körű tapasztalattal rendelkezik a doppingkérdésekben is.
Mit értünk a dopping és doppingolás alatt?
A doppingolás szó maga elősegítést, előmozdítást jelent. A sportban olyan tiltott teljesítményfokozást értünk alatta, amikor a sportolók a NOB által tiltott gyógyszereket, anyagokat szednek, illetve fizikai és kémiai manipulációkat alkalmaznak. Bármilyen olyan biológiai eszköz, ami a teljesítményt fokozza, doppingszernek minősül. A legális szerek használata viszont nem minősül doppingolásnak.

Milyen jellegű doppingok léteznek?
Alapvetően kétféle doppingszer létezik: az akut és a krónikus. Az akut alatt azt értjük, amikor a versenyző verseny előtt tiltott szert vesz be, azért hogy a versenyen jobb teljesítményt érjen el. Ide soroljuk az idegrendszerre ható szereket. Ezeknek a készítményeknek több családja létezik. Vannak a stimulánsok (idegrendszeri ingerlők), de a gátlók (idegrendszeri nyugtatók) is ide tartoznak, hiszen az idegrendszert nyugtatják. Az idegrendszerre ható szerek csoportjába tartozik az amphetamin, aktedron, morfin-heroin. Régebben a koffeint is ide sorolták, de azt már törölték a listáról. Ezen szerek hatására a versenyző nem érzi a fáradtságot, mert kitolja a fáradtságküszöböt, ez viszont rendkívül végzetes is lehet. Ennek ékes bizonyítéka, hogy 1960-ban egy Jensen nevű dán kerékpáros a római olimpián lefordult a bicikliről és meghalt. Attól kezdve kezdtek el komolyabban fellépni a doppingolás ellen.
És mit értünk krónikus doppingolás alatt?
A krónikus doppingszereket nem közvetlen a verseny előtt, hanem a felkészülés ideje alatt alkalmazzák. Ebbe a csoportba tartoznak az izomtömeg növelő gyógyszerek, és a vérdopping. Az izomtömeg növelő szerek hormonális készítmények, amelynek legfontosabb "fejezete" az anabolikus szteroidok, de a növekedési hormont is gyakorta alkalmazzák.
A vérdopping elve az, hogy megnövelik a vér hemoglobin-szintjét, így több oxigént tud megkötni, és jobbá válik a szervezet oxigénszállítása. Ennek többféle fajtája van. A klasszikus módszer az, amikor leveszik az illető vérét, majd mikor a szervezet pótolta a hiányzó vér mennyiségét, visszaadják a sportoló saját vérét. Az utóbbi években népszerűvé vált az EPO. Ilyenkor hormonális úton - eritroproteinnel - oldják meg azt, hogy a szervezetben fiziológiásan felszaporodjon a hemoglobinszint.
A vérdoppingnál egyáltalán nem biztos, hogy amennyivel a vér hemoglobin szintje nagyobb, annyival jobb az oxigénszállító képesség, ugyanis a vér viszkozitása növekszik, így a hajszáleres keringés romlik, tehát a szervezet gazdagabb lesz oxigénben, de nem tud eljutni a megfelelő helyre. A vér viszkozitásának romlása viszont jelentősen emeli a trombózisveszélyt (vérpályán belül megalvadhat a vér), így kialakulhat agyvérzés és infarktus is.

Mióta léteznek doppinglisták?

Érdekesség

Évtizedekkel ezelőtt baromfit etettek doppingszerrel, hogy a húsuk nagyobb legyen, de a gyógyszerek hatására élvezhetetlenné, íztelenné vált a baromfihús.

Maga a doppingolás nem új keletű "anomáliája" a sportnak, igen hosszú időre nyúlik vissza. Már a régi görögök is alkalmaztak kezdetleges teljesítményfokozó "készítményeket", de az első ellenőrzések 1903-ban zajlottak le. Az első doppinglistát pedig 1970-71-ben alkotta meg az IAAF (Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség). A doppinglista nem kőbevésett "fekete" lista, hanem örök változásban van. Például a kodein, mint köhögéscsillapító, sokáig doppinglistán volt, most viszont már lekerült. 1999-ben alakult meg a WADA (Word Antidopping Agency) antidopping ellenes szövetség. Ők felügyelik a doppinglistát és a dopping eseteket.

Mely sportágakat fenyegeti főleg a dopping?
A doppingra "érzékeny sportágakban" - atlétika, nehézatlétika, súlyemelés - valós jelenség a doppingolás. Anabolikus szteroidokat szednek a súlyemelők, a nehézatléták, de a gyorserő sportágak is előszeretettel alkalmazzák, például a sprinterek, illetve az ugróatléták.
AZ EPO és a vérdopping a profi kerékpározásban merül fel (pl. Tour de France).
A csapatsportágakban a doppingolás általában nem probléma. Ennek számos oka van. A csapatjátékos más hozzáállású, mint egy egyéni versenyző. Egy csapatjátékos nem nagyon vállalhatja, hogy miatta egy egész csapatot kizárjanak a küzdelemből.

Milyen egészségromboló hatásuk lehet a doppingszereknek?
Számtalan. Az akut szerek - mint említettem - kitolják a fáradtságküszöböt, a szervezet "túlműködik", így ez akár halállal is végződhet. A fáradás alapvetően a szervezet védekezése a túlzott kimerülés ellen. Ha ezt "kikerüljük", akkor a szervezet el tud jutni egy olyan kimerültségi állapotba, amely halálhoz is vezethet. A krónikus doppingszerek közül az anabolikus szteroidok a legveszélyesebbek. Ennek hatására megváltozik az egyensúly a mozgás aktív és passzív szervei között. Ez azt jelenti, hogy fejlődik az izomzat, de nem fejlődik hozzá a csont és az ízület. Ezért fordulhat elő a sportolóknál fáradásos, illetve a szakításos törés. Ilyen esetekben erős diszkrepancia (egyenetlenség) alakul ki a szervezetben. A gyógyszerek hatására maga az izomzat is sérülékenyebbé válik, mert megváltozik a víztartalma.
A doppingszereknek komoly májkárosító hatásuk is ismert. Súlyos esetekben egyes versenyzők a felkészülési időszak alatt meghaltak, mert a májuk egyszerűen tönkre megy. A szív- és vérkeringési rendszerre pedig úgy hatnak a tiltott szerek, hogy egyrészt gyarapodik a szívizomzat, másrészt viszont elveszti a rugalmasságát. A szívgyarapodás nagy probléma, hogy a koszorús erek nem gyarapodnak, tehát a szív vérellátása romlik, ami viszont a szívinfarktus veszélyét hozza magával. Ez többnyire a 35-40 éves volt élsportolóknál jelentkezik. Erre eklatáns példa Frorence Griffith-Joyner. Ő valószínűleg ebbe halt bele.
Vannak olyan női sportolók, akik meglehetősen "férfias" alkattal rendelkeznek. Ez is a doppingszerekre vezethető vissza?
Általában igen. A tiltott szerek egészségromboló hatásai a nemi területeken is megmutatkoznak.
Ezek a készítmények hímnemi hormonokat tartalmaznak, így a nőknél gyakran megjelennek a virizilációs (férfias) tünetek, tehát borotválkozniuk kell, a szőrzetnövekedésük hangsúlyosabbá válik, és az izomzatuk morfológiája is megváltozik.
A férfiaknál a feedback mechanizmus zavara léphet fel. A herék hormon - és spermium termelését az agyalapi mirigy elülső lebenyének hormontermelése szabályozza, viszont, ha a here túl sokat termel, akkor leáll. Ha "fürdetjük" a szervezetet kívülről beadott szteroidokban, akkor az agyalapi mirigy működése leáll. Ennek hatására a spermiumtermelés megszűnik, majd teljes hereelsorvadás következhet be, aminek végkövetkezménye az impotencia.
A doppingszerek használatának természetesen lehet még más egészségkárosító hatása, ilyen a bőrelváltozás, hajhullás, hajtöredezettség, agresszió, és nem bizonyított, de kialakulhat nagyobb daganathajlam is. A férfiaknál a prosztatadaganat, míg a nőknél emlő- és méhnyakrák.

Mikor jelentkeznek a doppingszerek egészségromboló hatásai?
A mozgásszervi diszkrepancia, a nemi működés "defektje", és a májkárosító hatás már az aktív sportpályafutás idején jelentkezik, a szívkárosító hatás kicsit később - az aktív sport abbahagyása után - nyilvánul meg.
Hogyan lehet védekezni a dopping ellen?
Amikor a szocialista világrend felbomlott, azt gondoltam, hogy a doppingolás is lassan megszűnik, mert ez annakidején politikai ügy volt (NDK, Bulgária, Csehszlovákia), de nem szűnt meg, mert a pénz óriási "motivációt" jelent. Sajnos a pénz hatására a világon nagyon sok helyen "fejfejlődött" a doppingolás. A profi sport akkora nyereséggel jár, hogy emiatt nem lehet kizárni a doppingolást.
Én nagyon élesen tiltakozom azok ellen a fölvetések ellen, amelyek azt mondják, hogy úgysem tudunk a dopping ellen védekezni, így engedélyezzük, és hunyjunk szemet fölötte. Egyrészt, én, mint orvos, minden ellen tiltakozom, ami az egészséget károsítja, másrészt, ha megengednék a doppingszerek használatát, és nem lenne állandó harc ellene, az a közönségre borzasztó negatív hatással lenne.
A sportnak egészségjavító hatása van. Ha nyíltan engednék a doppingolást, akkor mely szülő engedné sportolni a gyermekét?

Névjegy: Prof. Dr. Pavlik Gábor

Kor: 66 év
Család: nős
Szakterület: sportorvos, élettan, sportélettan
Tudományos fokozat: az MTA doktora
Kutatási terület: szív- és keringési rendszer alkalmazkodása
Tudományos társaságok: Magyar Élettani Társaság, Magyar Sportorvosi Társaság, Magyar Kardiológusok Társasága, Magyar Hypertónia Társaság
Publikációk: összesen 116 tudományos cikk magyar és idegen nyelven
hazai- és nemzetközi kongresszusokon tudományos előadások tartása
A vízilabda-válogatott orvosa: 1983 óta
Eddigi olimpiákon való részvétel: öt
Elismerés, kitüntetés:
1988. Dalmadi Zoltán Sportorvos Társaság emlékérme,
1994. Hepp Ferenc emlékérem,
2004. A Magyar Köztársaság Lovagkeresztje, Az év Sportorvosa kétszer (2003, 2005),
2006. A Magyar Hypertonia Társaság Kongresszusa: legjobb klinikai előadás díj,
2007. Semmelweis Egyetem aranygyűrű,
2008. Semmelweis Egyetem: kiváló TDK nevelő tanár
Hobbi: Klasszikus zene, 1984 óta folyamatosan vezet zenei ismeretterjesztő esteket a TF-en, és több más fórumon, mint pl. az Orvosok a zenében sorozatban.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag