Már az egyetemistáink sem mozognak

Egy friss felmérés eredményei lehangoló képet mutatnak: nem csak a felnőttek, de már az egyetemisták is nagyon keveset mozognak. Szakértők szerint a mozgásra nevelés hosszútávon az egész társadalomnak gazdaságos és még kevesebb válást is hozhat.

Több mint egy éve Magyarország is csatlakozott az "Exercise is Medicine" nevű amerikai kezdeményezéshez. A projektet, amely itthon a "Mozgás = Egyészség" néven fut, a Magyar Sporttudományi Társaság koordinálja.

Mint prof. dr. Tóth Miklós, a társaság elnöke kifejtette, a projekt három fő részből áll. Egyfelől elkészítenek egy oktatási anyagot, többek között a háziorvosok részére, amelynek lényege, hogy bármilyen korban, bármilyen egészségügyi állapotban érdemes elkezdeni mozogni, felügyelettel, személyre szabottan. A másik része a projektnek egy roadshow, amelynek célja szintén a mozgás pozitív hatásainak ismertetése. Prof. dr. Tóth Miklós példaként említette, hogy az, aki gyerekkora óta sportol, felnőttként akár 4 kilogrammal nagyobb csonttömeggel rendelkezik, ami jelentősen csökkenti a csontritkulás kockázatát.
Végül a harmadik elem a felmérések készítése, amelyen keresztül rávilágítanak a mozgástudatos életmód össztársadalmi előnyeire. Ennek részeként készült el most egy, nem reprezentatív kutatás, mintegy 300 győri és veszprémi egyetemista részvételével.

Mint dr. Szőts Gábor, a Magyar Sporttudományi Társaság főtitkára az eredményeket ismertetve elmondta, olyan kockázati tényezők mentén mérték fel a hallgatókat, mint az elhízás, a vérnyomás, a dohányzás, a depresszióra való hajlam, a sportolás gyakorisága, az étkezési szokások, a passzív időtöltés minősége, valamint a családi anamnézis.

A statisztikából kiderült: minél kisebb rizikótényezőkkel rendelkezik valaki, annál jobb egészségi állapotának szubjektív megítélése és fordítva: minél nagyobb a rizikófaktor, annál rosszabb volt a hallgatók teherbíró képessége. Érdekesség, hogy míg a férfiaknál a sport elsődleges motivációja az állóképesség fejlesztése, addig a nőknél magasan a fizikai megjelenés volt az első számú indok.

Tenni kell valamit

A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a fiatalok mozgásra nevelése össztársadalmi érdek, amely gazdaságilag is kifizetődő, hiszen az egészséges felnőttek kevesebbet vannak táppénzen, egészségügyi ellátásuk is olcsóbb. Ráadásul - mint prof. dr. Tóth Miklós felhívta rá a figyelmet - a statisztikák szerint a sokat mozgó családokban nagyobb a gyerekvállalási kedv és kevesebb a válás.A magyarországi helyzet azonban korántsem biztató: a lakosság 77 százaléka inaktívnak tekinthető, havonta legfeljebb három alkalommal mozog. A magyarok 53 százaléka szinte soha nem sportol - ez az arány Európában 37 százalék. A különbség években mérhető: míg hazánkban az átlagos élettartam 73 év, addig Ausztriában 80, de az EU átlaga is megelőz minket 3 évvel.

Kötelező torna és ösztöndíj a megoldás?

Mint Bartusné dr. Szmodis Márta, az SE TSK docense hangsúlyozta: azért az egyetemistákon végeztek most felmérést, mert ők lesznek azok a családalapítók, akik a következő generációnak mintát adhatnak. A fő problémának azt látja, hogy amint a gyerekek kikerülnek a közoktatásból, a felsőoktatásban nincs, vagy legfeljebb 1-2 évig van kötelező testnevelés.

Prof. dr. Tóth Miklós szerint megoldás lehetne egy hallgatói ösztöndíjrendszer, hogy az egyetemeknek presztízst jelentsen, hogy van egy jó sportklubjuk, hallgatóik között pedig számos kiemelkedő sportoló van.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +22 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt tovább csökken a felhőzet, napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag