Élsportoló gyermeket akar? Tréningezzen terhesség alatt!

Az egerek és emberek működése között időnként nincs is olyan nagy távolság. Egy kutatás például feltárta, hogy azok a nőstény egerek, amelyek önként gyakorlatoztak a vemhességük alatt, fizikailag aktívabb utódokat hoztak világra, mint az átlagos kifejlett egyedek. Lehet, hogy hasonló a helyzet az embereknél?

Ugyan egereken végeztek kísérleteket, hogy kiderítsék, a vemhes nőstények nagyobb fizikai aktivitása hatással lesz-e az utódaikra, de amit tapasztaltak az több humán tanulmánnyal is összecseng. Ezt Dr. Robert A. Waterland a Baylor és Texas Gyermekkórház táplálkozástudományi kutatóközpontjának genetikusa, a FASEB folyóiratban az egérkísérletekről megjelent tanulmány vezető szerzője is megerősítette.
A megfigyeléses tanulmányok azt találták, hogy a fizikailag aktív nők gyermekei hajlamosak többet mozogni. De ezeket az eredményeket annak is lehet tulajdonítani, hogy az anya befolyásolja a gyermeket a születése után, illetve a szülők átadták utódaiknak a több mozgásra serkentő genetikai hajlamot.

"Az egérmodellt használó tanulmány azért fontos, mert ki tudjuk venni mindezeket a hatásokat a képletből. Genetikailag azonos egereken vizsgálódtunk, ellenőrzött körülmények között, gondosan szabályozott mennyiségű fizikai aktivitáson mentek át az anyák a vemhesség előtt" - mondta Waterland.

A terhesség alatti sportolás a gyermekre is jó hatással lehet

A terhesség alatti sportolás a gyermekre is jó hatással lehet

A Baylor csapata által kiválasztott nőstény egerek mind élvezték a futást. Végül két csoportra osztották őket. Az egyik csoport tagjainak lehetőségük volt "mókuskerekezni" a vemhesség alatt, a másik csoportban viszont erre nem volt lehetőség.

A közhiedelemmel ellentétben a terhesség előtt és alatt végzett rendszeres testedzés jótékony hatással lehet azokra a kismamákra, akikben a terhesség során alakul ki magas vérnyomás. Részletek!

A terhesség korai szakaszában a nőstények a futó kerekeken átlagosan 10 kilométert teljesítettek egy éjszaka. A terhesség előrehaladtával a táv csökkent, de még a harmadik trimeszterben is futottak (vagy sétáltak) mintegy 3 kilométert minden éjjel.

A kutatók azt találták, hogy a tréningező anyáktól született utódok 50 százalékkal többet mozogtak a másik csoportban született kisegerekhez képest. A fokozott aktivitás megmaradt a felnőttkorban is, sőt képesek voltak a testzsír további csökkentésére egy három hetes önkéntes edzésprogramban.

Ez a tanulmány alátámasztja azt az elképzelést, hogy a terhesség alatti fizikai aktivitás befolyásolja a magzat agyának fejlődését, így az utódok általában fizikailag aktívabbak és egészségesebbek lesznek az egész életükben. "Bár a legtöbb ember feltételezi, hogy az egyén hajlama a fizikai aktivitásra genetikusan meghatározott, az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a környezet is fontos szerepet játszik a magzati fejlődése során" - mondta Waterland.

Ha hasonló hatást lehet az emberekben is bizonyítani, az hatékony stratégia alapjait rakhatja le a jelenlegi világméretű fizikai inaktivitási és elhízási járvány ellensúlyozására.

Forrás: News Medical
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag